Eesti koondise peatreener Tiit Sokk. Foto: Aldo Luud
Korvpall
17. september 2014, 08:00

Eesti korvpallikoondise peatreener Tiit Sokk hindab suvel tema käe all mänginud mehi – vaata, keda ta tahtnuks veel A-koondisega Hispaaniasse võtta! (5)

Eesti korvpallikoondisel oli harjumatu suvi: ei ühtegi ametlikku mängu. Nõnda sai töös hoida paarkümmend meest, neist osa nii-öelda B-, osa A-koondises ja osa mõlemas. Peatreener Tiit Sokul on kokkuvõtted on tehtud ja Õhtuleht vahendab tema lühihinnanguid – enamat ajaleheruum paraku ei võimalda – võistlusmängudes osalenud meestele.

Rain Veideman

Pluss on juba see, et ta on kõva töömees. Tahab ise, liitus treeningutega kohe alguses, kui A-koondise mehed veel ei pidanud tulema. Ta on läinud kaitses väga palju paremaks. Rünnakul päris head vormi ei saavutanud, aga oma asjad teeb ära, üks-üks mäng on tuntud headuses. Tal on, mille kallal veel töötada, lagi pole käes.

Sten-Timmu Sokk

Ta polnud kevadel kõige paremas füüsilises konditsioonis ja tuli samuti esimesest päevast laagrisse. Mängujuhina teeb omad asjad ära. Kui füüsis läheb paremaks, võib ta ka individuaalses plaanis mängida palju paremini. Koondisele väga oluline mees.

Gert Dorbek

Universaalne kuju. Vahepeal polnud ta oma tegemistes väga kindel, aga Tartu-aeg on muutnud teda kindlamaks, teab, mida teeb. Hea, kui kasvatab enesekindlust veelgi. Koondisele väga vajalik. Ta on just kaitses ideaalne osade mängijatüüpide vastu, teatud mängijate peale mihkel. Teab täpselt, mida temalt oodatakse ja millise vastase platsile tulles ise ka kohe valmis olla.

Kristo Saage

Tema on meil kambavaimumees. Ütleb: kõik vastased on inimesed, lähme paneme ära. Ta on väljaku kõrval väga oluline lüli, keegi peab seal riietusruumis need pinged maha võtma. Samas on ta ebastandardne mängija – kui väljakul miski väga valesti läheb ja tema sisse paned, siis asi enamasti muutub, ehkki muutuse suunda on raske ennustada. Loodan, et ta saab korraliku klubihooaja.

Tanel Kurbas

Ta ei pea midagi juurde õppima, ta oskab kõiki asju hästi. Ta lihtsalt ei tohi kõhelda ega üleliia mõelda. Tegi eelmisel hooajal läbimurde, nüüd peab Tartus stabiilsust suurendama, et ei tuleks ärakukkumisi, ta ei tohi pildilt ära kaduda. Kaitses tubli, oskab rünnakul kõike. Mäng on vaid veidi peas kinni.

Gregor Arbet

Nagu A-koondislastele lubatud, alustas laagrit hiljem, aga oli kohe saabudes heas vormis – juba see näitab mängija suhtumist. Muidu treenerid sageli kurdavad, kui mehed suve alguses tulevad, et nad ei suuda ju midagi teha! Tegi oma asjad ära, mängupanus sõltub paljuski hetkevormist. Temagi on kaitses teatud tüüpi mängijate vastu väga hea – saab koos Dorbekuga nende "hoolealuseid" varieerida.

Rait-Riivo Laane

Selle suve kõige noorem mängija. Oli tubli, ei löönud risti ette ega põnnama – see oli kõige tähtsam. Kogemusi on vähem, aga individuaalselt oli väga tubli. Ta on mängujuhi kohta veel väga noor, seetõttu oleks hea ka klubilisel tasandil samm edasi astuda ning ta vajaks klubihooajal enda kõrvale tugevamat seltskonda.

Timo Eichfuss

Füüsiliselt väga tugev mees. Tema vajaks kindlamat klubihooaega. Kui näed, et klubitreener usaldab teda tugevates mängudes, kerkiks tema enesekindlus. Ent tal on Rockis küllalt tugevad mehed ees, sealt on raske üles tulla. Kui ta tahab järgmise sammu astuda, siis peab tulema.

Rain Raadik

Temaga on omaette lugu, tema võimed on meeletud. Aga füüsis peab paranema. Poole aastaga, kui ta talvel TTÜsse tuli, saime mingi füüsilise vormi kätte, nüüd ei tohi seda enam kehvemaks lasta. Peab ainult edasi minema! Peale minu keegi seni ei uskunud, nüüd võib-olla usutakse rohkem, et ta on võimeline mängima väga kõrgel tasemel. Ent ta vajab head, järjepideva tööga keskkonda, keegi peab kuklas olema.

Joosep Toome

"Loeb" hästi mängu. On ise enda kallal töötanud – tore, kui tekib järjest rohkem mehi, kes hakkavad aru saama, et korvpalluri amet see kõige kehvem pole. Oleme temaga kogu aeg arvestanud, ta puudus mitu suve põlvede pärast. On veidi teistsuguse profiiliga mängija, annab kõva käigu juurde. Ta jäi sageli kogemata väljakule kauemaks, kui olin plaaninud – see ka näitab midagi.

Toomas Raadik

Ta peab laiendama oma tehnilist pagasit. Samas on vastaste jaoks ebamugav võitleja, on võimeline haiget tegema – ses osas Margus Metstaki tüüpi. Ta võib olla väga kasulik mängija, aga on, mille kallal töötada.

Reinar Hallik

Tal omad asjad, patrullib kolmesejoone taga. Ega muud soovitada ole, kui loodan, et parandab oma individuaalset kaitset. Tean, et Varraku ja Lehismetsa käe all nad Kalevis kindlasti töötavad selle kallal. Ta on jällegi üks mängija, kes annab treenerile mingi teistest erineva võimaluse.

Indrek Kajupank

Temast on tõsiselt kahju (vigastas mängus Taaniga tõsiselt põlve – toim). Tegi suvel ülikõva alguse, oli tiimi liider. Teda usaldatakse ja kui tal hästi läheb, muutub ta järjest paremaks. Oleks väga hea võrdlusmoment, kui näinuks teda ka põhikoondislaste keskel. Paraku jäi see nägemata ja mul on väga kahju, et ei saanud teda Hispaaniasse kaasa võtta.

Kristjan Kitsing

Ta on meie nõudmistega harjunud. Tal on olemas teatud stabiilsus, eriti kaitses, suuri apsakaid ei tee. Rünnaku poole pealt pole veel nii vana, et ei võiks individuaalselt oluliselt paremaks saada.

Janari Jõesaar

"Nina" on olemas. Läheb lauda igale pallile järele, mis pole Eestis eriti levinud nähtus, võitleb nende pallide pärast. Kehaliselt jäi natuke nõrgaks, muu kallal ei saa nuriseda. Tehniliselt on okei. Tegelikult on kehalist ju tublisti kergem järele aidata kui tehnikapuudujääke.

Martin Paasoja

Ta alustas suve tagasihoidlikumalt, aga Tallinnas tegi väga kihvti turniiri, eriti USA vastu oli kaitses ja kiiruses kindel mees. Kui oleks kuidagi saanud, proovinuks teda väga hea meelega Hispaanias, ta vääris sinna saamist. Paraku on alati piir ees ja tema jäi seekord allapoole. Ta on noor ja kõik on veel ees, loodetavasti astub klubihooajaga selge sammu edasi.

Erik Keedus

Ta on huvitav mängija, saab kasutada hästi paljudel positsioonidel. Samas oma põhipositsioonidel 2-3, kuhu Eestis ainsana väga suur tung, pole tal mõnda väga head elementi, millega eristuda. Aga ta hingab teistele kuklasse.

Sven Kaldre

Oli võib-olla natuke ehmatanud. Noor mees, peab asju individuaalselt ette võtma, tegutsema agressiivsemalt.