Gerli Liinamäe lõpetas suvel gümnaasiumi ning üritab nüüd pärast vigastusi täis aastaid rahvusvahelist läbilööki.Foto: Laura Oks
Talisport
17. september 2014, 10:00

Gerli Liinamäe ja uisuliidu vaheline "tants" jätkub (10)

Esimene taliolümpiajärgne iluuisutamishooaeg on algamas ning Eestis on paljud asjad hoopis teisiti kui pool aastat tagasi, eelmise hooaja lõpus. Paraku on üks asi vanaviisi: üks paremaid üksiksõitjaid Gerli Liinamäe pole alaliiduga ühel keelel.

Tuletame esmalt meelde, mis on muutunud. Euroopa meistrivõistlustel seitsmenda koha saanud, kuid Sotši olümpial põrunud Jelena Glebova teatas spordiga lõpparve tegemisest. Jääst kaugele ta ei jäänud, temast sai uue Tondiraba halli juht.

Kõik distsipliinid said kannatada

Paarissõitja Natalja Zabijako otsustas hakata sõitma paaris Juri Larionoviga ja esindama Venemaad. Et tema eelmine paariline Aleksandr Zabojev on niikuinii Venemaa kodakondne, ei jäänud Eestile isegi paari üht poolt alles.

Sotšis 24. kohaga Eesti delegatsiooni parima tulemuse saanud meesüksiksõitja Viktor Romanenkov siirdus vähemalt pooleks aastaks jääšõusse. Treener Anna Levandi sõnul jõuti olukorras, kus raha jäi selgelt puudu, otsusele, et noor mees hakkab seda ise teenima. Eelolev hooaeg jääb vahele, kuid olümpiatsükkel on nelja-aastane, kevadel püütakse hakata koostama uusi kavasid ning jagada end spordi ja šõude vahel.

Meie parima jäätantsupaari meespool Taavi Rand käib ajateenistuses ning millal tema ja Irina Štork teevad hooaja avavõistluse, pole veel otsustatud.

Niisiis, kõik neli iluuisutamise distsipliini on saanud ühel või teisel moel kannatada. Aga nagu sellest veel vähe oleks, ei suudeta endiselt luua vajalikke tingimusi ühele vähestest rahvusvahelisel tasandil sportlasele.

Euroopa täiskasvanute hooaeg algab järgmisel nädalal võistlusega Oberstdorfis, järgmine tuleb paar nädalat hiljem Helsingis. Mõlemas kohas soovis võistelda nelja aasta tagune Eesti meister ja mullu hõbedale tulnud Gerli Liinamäe, kuid ei saa.

Milleks solgutada kontrollvõistlusega?

Oberstdorfis on Eesti naistele olemas üks koht, Helsingis kaks. Uisuliidu peasekretäri Gunnar Kuura sõnul pääseb rohkema soovijate arvu korral hooaja esimestele võistlustele mulluste Eesti meistrivõistluste paremusjärjestuse põhjal – naistest võttis kahepunktilise eduga Liinamäe ees kulla Helery Hälvin.

Oberstdorfis on Hälvinil eesõigus, kuid Helsingis saab teisena jääle minna hoopis Svetlana Issakova. Nimelt oli EOK toetuse saajatel kohustuslik osaleda augusti keskel Tallinnas peetud kontrollvõistlusel. Liinamäe oli sel ajal USAs poolteise kuu pikkuses laagris. Kohal oli kaks naist, Hälvin ja Issakova. Ning Issakova kogus sel etteastel 50 punkti vähem kui Liinamäe mullu Eesti meistrivõistlustel…

"Pidime Gerliga nüüd valima teised võistlused, sest meie plaanid ei langenud kokku uisuliidu plaanidega. Kahjuks suhtuti meie soovidesse jäigalt," nentis Liinamäe treener Tiiu Valgemäe, kes veel kevade lõpus lootis, et uisuliit mõistab laagri vajalikkust – kontrollvõistluse tarvis tulnuks lennata üle ookeani ja tagasi, kaotsi läinuks palju aega ja raha.

"Juba kevadel oli teada, et kes kandideerivad uuel hooajal ISU võistlustel startimisele, on kontrollvõistlusel osalemine kohustuslik," põrutas Kuura vastu.

Nüüd on Liinamäe plaanis oktoobris Nizzas ning seejärel Riias ja Tallinnas peetavad rahvusvahelised stardid. Suurvõistlustele pääsejad otsustatakse detsembri keskel Eesti meistrivõistlustel.

Štork ja Rand Moskvast koju

Mitu aastat Moskvas tippseltskonnas harjutanud jäätantsupaar Irina Štork-Taavi Rand on tagasi kodus, jätkates treenimist Taavi ema Lea Ranna käe all. Taavi Rand viibib ajateenistuses, kuid kolmekuune tihe osa sai läbi ja nüüd pääseb ta ka trenni tegema. «Viimati käis Taavi jääl 9. juunil. Harjutame ja vaatame, kuidas paar vormi tagasi hakkab saama,» ütles Lea Rand.

Et Taavi jääb sõjaväe hingekirja veel pooleks aastaks, jätkatakse Moskva treenerite näpunäidete järgi ja ollakse nendega endiselt ühenduses, kuid asukohaks jääb Tallinn.