ISA JA POEG: Aivar Rehemaa poeg Aaroniga. Foto: Aldo Luud
Talisport
17. september 2014, 07:00

Suusatajad vaevlevad rahapuuduses, kuid üritavad vajalikud treeningud siiski korralikult ära teha

Rehemaa: võib-olla olnuks kergem tööle minna, aga usun, et ma ei ole veel viimast sõna öelnud! (21)

Rohkem kui kümme aastat on kuluaarides räägitud, et Eesti suusatajad suplevad rahas. Nüüd on jõutud teise äärmusse – neil napib raha. Tunamullu MMil seitsmendaks tulnud Aivar Rehemaa harjutas äsja Ramsaus, ent tema treener Anatoli Šmigun jäi kulude kokkuhoiu huvides koju.

"Ma olen juba vana mees ja olen suusatamises näinud igasuguseid aegu," ütleb 28. septembril 32. sünnipäeva tähistav Rehemaa. Ja lisab: "Ühe korra kukkusin Eesti koondise ukse taha ning rabelesin raskest seisust välja. Arvan, et saan ka praegu hakkama."

Rehemaa jätkab: "Kevadel oli mõtlemise koht. Võib–olla olnuks kergem tööle minna ja uude ametisse sisse elada, aga usun, et ma pole veel viimast sõna öelnud! Ma ei tahaks hiljem endale etteheiteid teha, et ei üritanud lõpuni. Tähtsaks pean ka pere toetust."

Ramsaus sadas juba lund ja lörtsi

Suve nimetab Rehemaa "odavaks ajaks". "Oleme elanud kodus, äsja oli võimalik Ramsaus käia," räägib ta. "Kuid praegu algab keerulisem periood, ei teagi, mis saab. Varem oli alaliidu toetus päris suur, aga nüüd tuleb enamus asju teha oma sponsorite abiga. Seni oli mu põhitöö treenimine ja võistlemine, enam nii pole. Olen pidanud toetajate otsimiseks palju rohkem energiat kulutama."

Pärast juunis Norras toimunud nädalapikkust lumelaagrit harjutas Rehemaa 1. septembrini Eestis, treeningukaaslaseks sprinter Timo Simonlatser, kes kuulab kolmandat kuud treener Šmiguni õpetussõnu.

"Tegime ilma suurema kärata vajalikku tööd," lausub Rehemaa. "Juulis ja augustis oli mul varasemast lihtsam harjutada, sest Timo oli hea sparringupartner. Usun, et kui ta tervis vastu peab, siis on ta talvel kõigile Eesti koondise meestele paha vastane."

Otepäälane Rehemaa tunneb rõõmu, et ka tema on ettevalmistusperioodil suutnud suuri tagasilööke vältida. Ramsaus tekkis küll kerge nohu, sestap loobus ta kahel päeval liustikule minekust ja ühe trennipäeva jättis sootuks vahele.

"Olen Ramsaus käinud kaksteist aastat, kuid ei mäleta, et varem oleks septembri alguses olnud nii kehv ilm – sadas lund ja lörtsi," arutleb Rehemaa. "Samas olid suusatamiseks head tingimused. Neljateistkümne päevaga kogunes üle viiekümne treeningutunni. Hommikuti sõitsin laias laastus kolmkümmend kilomeetrit."

Sarnaselt Rehemaale on majandusliku silmuse hingematvat haaret tundnud Mati Alaveri õpilased Algo Kärp, Karel Tammjärv ja Raido Ränkel.

"Üsna raske seis, stressirohke ja ebakindel aeg," võtab olukorra kokku Kärp, kes mullu triumfeeris Otepääl Skandinaavia karikavõistluste etapil ja sai Holmenkolleni MK-etapil 16. koha. "Õnneks on Mati viimasel hetkel mõne rahakraani lahti saanud."

Lähitulevikku kiigates näeb aga Kärp karmi stsenaariumi. "Lumelaagriks on piletid ja ööbimiskoht oma raha eest juba ära ostetud," avaldab ta, kui räägib oktoobri lõpus Soomes algavast olulisest ettevalmistusetapist.

Tõsise spordimehena üritab Kärp siiski täiega lemmikalale pühenduda. Paraku ei ole kõik treeningud sujunud nii, nagu ta oleks tahtnud. Pühapäeval lõppenud Ramsau laager läks üle kivide ja kändude.

"Jäin haigeks ja kaotasin kolm treeningupäeva," nendib Kärp. "Kõhuviirusest taastumine läheb mul alati raskelt. Kaks päeva oli palavik 38, lebasin voodis ja söögiisu polnud üldse."

Ometi ei löö Kärp häirekella. "Juulis ja augustis harjutasin sama mahuga nagu mullu, septembris jääb koormus haiguse tõttu natuke väiksemaks. Täpsemalt saab vormi hinnata siis, kui esimesed võistlused on juba seljataga."

Tammjärv liigub vaid tõusujoones

Varasemast kehvemat majanduslikku seisu ignoreerib kõige kindlameelsemalt Tammjärv. "Olen raskustest teadlik, kuid oma treeninguid ei saa lasta nendest probleemidest häirida," ütleb ta.

Kogu suvise ettevalmistuse hindab Tammjärv kordaläinuks, ainus tõrge tekkis hiljutise Ramsau laagri lõpus, kui temagi pidi kahel päeval kõhuviiruse tõttu treeningutest loobuma.

"Täna käisin tund aega jalgrattaga sõitmas, kerge kõhuvalu andis veel tunda, loodetavasti ei pingutanud üle," märgib Tammjärv teisipäeval. "Kõhuviiruseni õnnestus Ramsau laager väga hästi, koormused olid piiri peal, ühel õhtul loobusin harjutamisest, sest väsimus oli päris suur."

Sotši olümpiamängudel tiimsprindis oma vägevat potentsiaali näidanud Ränkel harjutas Ramsaus rohkem kui kunagi varem. "Tervis on korralikult vastu pidanud, aga tuleb vist kolm korda üle õla sülitada," ütleb ta. "Olen treeninud sisetunde järgi, kell pole kõige tähtsam."

Rahamured on Ränkelil samasugused nagu ametivendadel. "Ega midagi hõisata küll ei ole, pooled sponsorlepingud on ootejärgus," sõnab ta.

Mingi pildi Eesti suusatajate vormist annab pühapäevane "Võru roller", kus meie paremiku kõrval on stardis ka Kasahstani äss Aleksei Poltoranin.

1. oktoobril lähevad Alaveri õpilased taas Ramsausse harjutama, Rehemaa siirdub sinna 8. oktoobril.