EESTI EMALÕVID: Just sellise hellitusnimega kutsub Eesti naiste jalgpallikoondise peatreener Keith Boanas oma hoolealuseid. Baltimaades ollakse parimad, aga Euroopas on edu vaevaline tulema.
Jalgpall
18. september 2014, 07:00

Naiste jalgpalli arengut pärsib "väikese Eesti sündroom" (4)

Eesti naiste jalgpallikoondis lõpetas eile MM-valiksarja 0:2 kaotusega Rumeenias. Kuigi õõvastavalt suured kaotused on jäänud minevikku, teeniti punkte vaid mängudest Makedooniaga. Hing ihkaks neljast punktist ja 5 löödud väravast enamat.

Eelmisel, neli aastat tagasi lõppenud MM-valikturniiril kogus Eesti naiskond kolm võitu, millest üks saavutati meist tugevama Põhja-Iirimaa koondise üle. Eelmises ja äsja lõppenud valiksarjas sääraseid eneseületusi ette ei tulnud.

"Usun jätkuvalt, et Eesti naised suudavad paremini esineda. Usun neisse. Probleem on selles, kas nad ise usuvad. Kutsun seda "väikese Eesti sündroomiks," sõnab naiskonna peatreener Keith Boanas.

Tulemused viitavad, et Euroopa parimatele hetkel Eestist vastast ei ole – lõppenud valiksarjas kaotati Hispaaniale 0:6 ja 0:5, Itaaliale 0:4 ja 1:5 ning Tšehhile 1:4 ja 0:6. Mängupilt on laias laastus selline: rünnata julgetakse rohkem kui varem, aga mingil hetkel saab võhm otsa ning siis lastakse vastastel võistkondlikult üle sõita.

Boanas: teised liiguvad edasi, meie tagasi

Individuaalne meisterlikkus on koondisel kahtlemata tõusnud, sest kaheksa naispallurit mängivad piiri taga. Tõsi, kolm neist – Liis Emajõe, Tiina Trutsi ja Grete-Lilijane Küppas – USAs, kust nende valikmängunädalaks Euroopasse toomisel polnud mõtet. Ülejäänud naised mängivad Eesti meistriliigas (Pärnu JK, Nõmme Kalju ja Tallinna Flora), mille kohtumiste tase on maailma mõistes kasin.

"Tehniline potentsiaal on eestlannadel olemas, kuid üheksal juhul kümnest on meie vastased professionaalid, kes treenivad mitu korda päevas," sõnas Boanas.

"Riigid nagu Poola, Türgi ja isegi Aserbaidžaan investeerivad naiste jalgpalli raha, Eesti mitte. Naiste jalgpall on siin riigis amatöörsport. Meie liigume tagasi, teised riigid edasi," kurdab Boanas.

Jalgpalliliidu presidendi Aivar Pohlaku sõnul on Eestis vara naiste profijalgpallist unistada. "Profid saavad profiks vaid välismaal. Esimeseks proovikiviks on siiski täisprofessionaalse meeste meistriliiga loomine. Rahuldume esialgu sellega, et naiste tasandil on meil kolm liigat ja rahvaliiga," sõnas ta.

Valiksarja ebaedu Pohlakut ei morjenda. "Ma pole kunagi tulemust taga ajanud, vaid kõik käib läbi süsteemse töö. Võrreldes Läti ja Leeduga on meie süsteem päris jõuline," kinnitas vutijuht ja lisas, et on kolm valiktsüklit naisi juhendanud Boanase tööga rahul.

"Keith on tulnud siia koondise peatreeneriks ning süsteemi ja kultuuri loojaks. Oleme kasutanud sama loogikat, mis meestegi arendamisel. Küll see tulemus ka jõudumööda tuleb, kuid tähtis on areng, mis on juba toimunud," ütleb Pohlak.

Aga mida ikkagi teha, et naiste koondis saaks jõhkraid kaotusi ning suudaks ka Euroopa tipmistele koondistele vastu hakata? Boanas näeb lahendusena andekamate noorte kiiremat kaasamist Eesti naiste tippjalgpalli ning rohkem välisturniire Eesti klubidele.

Pohlaku arvates tuleb vaid oodata. "Taasiseseisvudes ei mõistnud keegi naiste jalgpalli. Varem või hiljem hakkab vundamendi pealt asi looma. Nagu meeste koondiseski."

Morkovkina lahkumismäng

Eesti naiste koondisega 2012. aastal lõpparve teinud seitsmekordne Eesti parim naisjalgpallur Anastassia Morkovkina mängib siiani Pärnu naiskonna eest ning on kindlalt Meistriliiga edukaim väravakütt.

"Nastja mängib Pärnus enda lõbuks, mitte kõrgete sportlike eesmärkide nimel," selgitab peatreener Boanas, miks ta valikmängudes Morkovkinaga ei arvesta.

Küll aga kavatseb ta legendaarse jalgpalluri veel üheks sõpruskohtumiseks koondisesse kutsuda. See oleks ühtlasi jalgpalliliidu Hõbemärgi vääriline, Morkovkina 75. koondisemäng. "Ta väärib seda! Kui Nastja sünniks praegu, oleks ta tulevik jalgpallurina hoopis teine. Muuseas, minu arvates on ta siiani tehniliselt Eesti parim naismängija," ütleb Boanas.

Kolm valikturniiri

Inglane Keith Boanas on juhendanud Eesti naiste koondist kolmes valiktsüklis.

MM 2011 Võideti kolm, viigistati üks ja kaotati kuus mängu. Väravate vahe 7:44. Valikgrupis 4. koht 6 naiskonna seas. Suurimad kaotused olid võõrsil 0:12 Islandile ja 0:12 Prantsusmaale.

EM 2013 Kaotati kõik kaheksa mängu, viimane koht viie naiskonna seas. Väravate vahe 5:31. Suurim kaotus 0:6 Soomele, lisaks 0:5 Ukrainale ja 0:5 Soomele.

MM 2015 Kaheksa kaotust + võit ja viik mängudes Makedooniaga. Väravate vahe 5:35. Valikgrupis 5. koht 6 naiskonna seas. Suurimad kaotused võõrsil 0:6 Hispaaniale ja 0:6 Tšehhile.