EKSOOTIKASSE: Rain Raadik sai Hispaanias (pilt on tehtud seal) mänge eksootiliste koondiste vastu, nüüd saab tõenäoliselt mängida veel eksootilisemas klubis.
Korvpall
19. september 2014, 00:53

Korvpallur Rain Raadik põrutas mängima Kariibi mere saarele! (5)

Eesti korvpallikoondise keskmängija Rain Raadik on saanud välisklubilt pakkumise ja kodumaalt lahkunud. Seni klubita olnud mängija kohta kindlasti hea uudis. Paraku jätkub ka küsimärke, sest tema mineku suund on küll teada, aga täpset sihtkohta mitte.

Ligi kuu aega tagasi rääkis Raadik Õhtulehele antud avameelses intervjuus, et eelmisel aastal, kui jalg kipsis oli, mõtles ta, kas jätta korvpall kus see ja teine ning põrutada Austraaliasse uut elu alustama. Nüüd ta ongi läinud kaugele. Siiski mitte Austraaliasse, vaid tema hea sõbra teada ühele Kariibi mere saarele.

Raadik pole Õhtulehe kõnedele-sõnumitele vastanud, tema Facebooki-küljel on viimane "elumärk" kaks nädalat tagasi.*

Üleminekutaotlus Prantsusmaa alaliidult

"Pärast koondisega Hispaaniast tulekut oli Rain mõne päeva Tallinnas ja seejärel mõnda aega kodus Pärnus," ütles Raini võrkpallurist vend, suvepealinna klubi esindav Andrus Raadik. "Poolteist nädalat tagasi ta läks ega öelnud meilegi täpsemalt, kuhu. Ta on selle hoidnud enda teada."

Aasta tagasi oli Rain Raadiku üks suuremaid utsitajaid korvpalli juurde jääma tema eakaaslane ja kamraad juba noortekoondiste päevilt Sten-Timmu Sokk. Kuu aja eest jagasid mehed hotellituba Hispaania-reisi ajal.

"Rain läks Kariibi merele. Aga millisele saarele, ei julge ma öelda, sest ei "fikseerinud" selle nime ära," ütles Sokk. Aga läks ikka korvpalli mängima? "Ikka-ikka, ta sai ühelt klubilt pakkumise. Olen püüdnud isegi temast rohkem teada saada, aga Facebookis on olnud vaikus."

Täpsemat infot pole enda sõnul ka koondise peatreeneril Tiit Sokul ega korvpalliliidu peasekretäril Keio Kuhil. Küll jõudis korvpalliliitu kiri Prantsusmaa alaliidult, kus soovitakse teada, kas tohib lubada Raadikut registreerida järgmisse klubisse (letter of clearance). Väidetavalt pole kirjas aga klubi nime.

Siit saab hakata juba otsi lähemale, mitte küll päris kokku viima. Gallia kukel on Kariibi basseinis mitu meretagust territooriumit, näiteks Guadeloupe, St. Martin, Martinique. Neil saartel on sündinud päris mitu Prantsusmaa koondise mängijat.

Vastust ei anna ka guugeldamine, kus sõnapaariga "Rain Raadik" pole viimase nädala jooksul ühtegi välismaailmaga seotud sissekannet märgata. Ka põhjaliku andmebaasiga portaali eurobasket.com Ladina-Ameerika sektsioonis pole Raadikust kippu ega kõppu, Prantsusmaa ülemereterritooriumid selles portaalis siiski puuduvad.

Argentiina-mäng aitas huvi tekitada?

Omaette küsimus on, kuidas ja millega Raadik just Kariibidel huvi tekitas. Tõenäoline vastus peitub Guadalajaras peetud mängus Eesti – Argentiina, kus Raadik sai vastaste kuulsa eesliiniga hästi hakkama (11 p, 9 lp). On tõenäoline, et ka Lõuna-Ameerika külje all jälgitakse selle mandri parimate riikide mänge teraselt.

Raadiku korvpalluritee pole olnud lihtne. Tiit Sokk on temasse aastaid uskunud ja pidevalt lülitanud koondise kandidaatide sekka. Üle-eelmine klubihooaeg Pärnus kulges edukalt, kuid mullu suvel murdis Raadik koondise treeningul jala nii õnnetult, et see pandi poolteiseks kuuks kipsi.

"Vigastus pani päris korraliku paugu. Voodis lamades käis peast läbi ikka päris palju küsimusi. Kas edasi ja kuidas edasi? Võtsin paberi ja pliiatsi ning panin korvpalli ja muu töö plussid-miinused kirja. Korvpall võitis," rääkis Raadik augustis Hispaanias viibides.

Kui korvpall poleks võitnud? "Siis backpack selga ja sinna, kuhu kõik Eesti noored lähevad! Jah, Austraaliasse."

* - Nagu saatuse tahtel vastas Rain Raadik Facebookis loo autorile eile hilisõhtul täpselt siis, kui paberleht juba trükikotta oli saadetud. Lühisõnumis seisis: "Annan uudised teada kuu lõpus!"