Ray Rice. Foto: Reuters / Scanpix
NFL ameerika jalgpalli liiga
19. september 2014, 07:00

NFLil on probleem koduvägivallaga

Meedia ei jälgi ameerika jalgpallurite tegemisi mitte ainult treeningutel ja mängudes. Kõige kõmulisem lugu USA spordis on praegu kolmel tähtede mängul osalenud sööstja Ray Rice’i ümber toimuv.

Kõmuportaal TMZ avaldas veebruaris video, kuidas Baltimore Ravensi ründaja tassis Las Vegase hotelli liftist välja oma teadvusetu kihlatu Janay Palmeri. NFL määras mehele kohe neiu ründamise eest kahemängulise (!) võistluskeelu.

Naeruväärselt lühike karistus põhjustas Ameerikas pahameeletormi ning liiga pani paika reeglid, et tulevikus kaasneb iga koduvägivallajuhtumiga minimaalselt kuuematšiline keeld. Rice pääses aga näiliselt kergelt.

Kulus peaaegu pool aastat, enne kui sama portaal sai enda valdusesse ka

video, kus Rice naise liftis pildituks lööb. (Mehe kaitseks, ent mitte õigustamiseks, tuleb märkida, et kihlatu lõugas ja sülitas ta pihta.) Seda ei saanud ei klubi ega liiga enam eirata: esimene vallandas mängija kohe ning teine määras talle määramata pikkusega võistluskeelu.

Õiglus võidutseb? Ei! Mitte ainult ei ole Rice oma karistust vaidlustanud, vaid teda kaitseb ka nüüd juba Janay Rice’i nime kandev kallim, kelle arvates on meedia käitunud kohutavalt: "See on meie elu! Millest te aru ei saa? Panna meid taas läbi elama hetke elus, mida me mõlemad iga päev kahetseme, on hirmus. Võtta reitingute nimel minu armastatud mehelt ära midagi, mille nimel on ta terve elu tööd teinud, on häbiväärne."