TREENINGUL: Mida rohkem saab Margus Hunt mänguaega, seda enam kaasneb sellega ka meediatähelepanu. Foto: Viljar Voog
NFL ameerika jalgpalli liiga
19. september 2014, 07:00

ÕHTULEHT CINCINNATIS | Margus Hunti ajakirjanikehordid veel ei piira (5)

Ameerika jalgpalli liiga NFL mängija on meedia keskpunktis

Kui Margus Hunt ja ta Cincinnati Bengalsi meeskonnakaaslased eile pärast täiesti tavalist trenni riietusruumi jalutasid, ootas neid ees üle tosina ajakirjaniku ja kaameramehe, sest Ameerika jalgpalli liiga NFL on algusest lõpuni suur meediatsirkus.

NFL on ka üks suur rahamasin. Kohalikud telekanalid maksavad USA populaarseima spordiliiga ülekandeõiguste eest aasta peale kokku ligi neli miljardit eurot ning selle raha eest pigistatakse meeskondadest välja iga kättesaadav tilk.

Nii on NFL pannud paika karmid reeglid, mida liiga 32 klubi peavad meediaga suheldes järgima. Kuigi kõige suurem tähelepanu on mõistagi peamiselt pühapäeviti toimuvatel mängudel, peavad fännid staadioni puupüsti täis toomiseks tundma, et nad on meeskonna staaridega justkui isiklikult tuttavad.

Hunt pole veel staar

Selle saavutamiseks peavad mängijad ja treenerid olema meedia jaoks kättesaadavad viis päeva nädalas. Erandiks on vaid teisipäevad, mis mängijatele vabaks antakse, ning kohtumise-eelsed laupäevad.

Harilikel trennipäevadel on kõigil meeskonnaliikmetel kohustus mitte ainult ajakirjanikega rääkida, vaid lubada nad ka oma riietusruumi – väljaspool Ameerikat nõnda intiimset ligipääsu naljalt ei kohta (veel näiteks korvpalli Euro-

liigas, kuhu see on jõudnud just Ameerika kultuuri mõjul). Ja just "intiimne» on olukorra kirjeldamiseks õige sõna: kui muidu lubab Bengals meedial mängijatega suhelda enne trenni, siis pärast matši peavad ajakirjanikud hiljemalt 12 minutit pärast lõpuvilet saama higiste võitlejatega suhelda. Selle olukorra jaoks on NFLi ametlikus meediasuhtluse käsiraamatus eraldi märkus: "Kodumeeskond peab kindlustama, et mõlema klubi duširuumid ei oleks nähtaval. Iga meeskond peab lisaks harilikule rätikule andma mängijatele ka kuiva, ümbermähkimiseks mõeldud saunalina või hommikumantli.» Et mitteprivaatne ei oleks ebasünnis.

Tervis kõigile teada

Eilne tosin ajakirjanikku, kellele treeningul lisandusid veel mõned kaameramehed, on Hundi sõnul harilik arv: "Nad on iga päev siin. Sellega harjub üpris kiiresti.» Tänavuse hooaja eel palju tähelepanu saanud Hunt ei ole argipäevaselt veel piisavalt suureks staariks tõusnud, et tema ümber meediaparv tiirleks. "Väga harva,» vastab teist NFLi aastat veetev Hunt, kui tihti temaga räägitakse.

Eilse päeva meediatähelepanu üheks keskmeks oli Bengalsi ründetähe A. J. Greeni trenniaeg või selle puudumine. Möödunud pühapäeval esimest korda oma karjääri jooksul ühtegi palli püüdmata väljakult lahkunud ründajale teeb haiget suur varvas ning tema osalemine pühapäevases mängus Tennesee Titansiga on suure küsimärgi all.

Greeni olukord on järjekordne näide Ameerika jalgpalli ja meedia suhtest: piisas mehel nädalavahetusel vaid pingile jääda ja juba minutitega pidi Bengals meediale teatama, et tema osalemine edasises matšis on "küsitav», mis NFLi keeles tähendab 50-50 tõenäosust. Sama protsent kehtib ka Titansi kohtumise kohta.

Isegi mängijate terviseküsimused ei ole meedia eest varjatud. Kuigi sama võib öelda ka hariliku jalgpalli kohta, kus Konstantin Vassiljevi põlvevigastus on EM-valiksarja valguses kindlasti rahvusliku tähtsusega küsimus, ei paku ükski teine spordiala vigastatud mängijate kohta igapäevast infot, mida teleeksperdid sajal erineval moel arutada saavad. Kõik, mis väljakul või selle kõrval toimub, saab NFLis kajastust.