Kein EinasteFoto: ALDO LUUD
Sport TV
21. september 2014, 19:28

ÕHTULEHE VIDEO | Kein Einaste: Pean lumeta oma mootori heaks tuunima!

Kolmeteistkümnendat korda toimunud võistlusel „Võru roller" tõestas sprinter Kein Einaste südikust. Ta ei kuulu enam Eesti koondisesse, kuid oli rullsuuskadel parim eestlane.

Kolm ringi venelaste Anton Suzdalevi ja Vadim Pisarevi ees 13,2 kilomeetrisel vabatehnikadistantsil juhtinud Einaste vajus hingetult Võrumaa samblavaipa ning oli vaatamata kordaminekule isegi pettunud.

"Ma küll lootsin, et minust saab esimene "Võru rolleri" kolmekordne võitja, aga võta näpust. Eestlastest parim olla polnud eesmärk omaette. Ilus ilm, palju kiireid mehi suuskadel, see on alati tore," sõnas ta.

Einastest ligi viis minutit hiljem startinud Aivar Rehemaa pookis end talle sappa ning stiilne duo – mõlemad mehed läbisid maa vaid särginumbriga – võis koostöö üle rõõmu tunda. Kuigi veel ring enne lõppu juhtis Einaste Rehemaa ees kahe sekundiga, tegi sprinter tugevama lõpu ning edestas finišis distantsimeest seitsme sekundiga.

"Ütlesin Keinile enne starti, et ta on raudselt paha vastane. Ta vastas, et tulen täpselt sinu ajaks starti. Saatuse kombel nii läkski. Kein tõmbas suure mehena mind laskumistel kaasa ning kui teda poleks olnud, olnuks väga raske. Ta tegi väga südi sõidu," kiitis Rehemaa.

Tänavu Eesti koondisest välja jäänud 29aastane Einaste peab nüüd oma jõududega hakkama saama ning on terve suve rassinud Jõulumäe tervisekeskuses. Tingimuste üle ta rahapuuduse kiuste ei kurda.

"Minimaalsete vahenditega olen pidanud saavutama maksimaalse tulemuse. Kas see õnnestus, näeme siis, kui number seljas ja oleme talvel suuskadel," nentis Sotši olümpialt eemale jäänud suusataja.

"Ma ei ole pidanud tingimustes ega kvaliteedis järele andma, kuid olen proovinud hakkama saada nii, et raha ei kuluks. Vahepeal on emotsionaalses mõttes hea käia ka mujal treenimas, kuid nüüd pole tuju langenud."

Kui teised Eesti tippsuusatajad on tänavu juba lumelaagrites harjutanud ja saavad 1. oktoobril uuesti Ramsausse sõita, pääseb Einaste lumele alles novembris. "Praegu on olukord selline, et pean lumeta oma mootori heaks tuunima. Ole ainult ise mees ja sõida kiiresti!"

Kuigi neli eestlast mahtusid "Võru rolleril" kuue parema hulka (Karel Tammjärv oli viies, Raido Ränkel kuues – toim.), ei tasu Rehemaa sõnul ennatlikke järeldusi talve eel teha – Mati Alaveri käe all treeniv kasahh Aleksei Poltoranin lõpetas alles 13ndana.

"Midagi saad ikka aimu, kus võrreldes teistega paikned. Kuigi Poltoranin kaotas siin praegu kolm minutit, võib siis, kui lumi on maas ja esimesed MK-stardid on toimunud, seis olla oluliselt teistsugune," ennustas ta.

Esimene MK-etapp toimub 29. ja 30. novembril Kuusamos.