KAITSES KÕVA: Kalevi mängijad Reinar Hallik (vasakul) ja Martin Dorbek kaitsetöös Rocki vanameistri Valmo Kriisa vastu. Olukord lõppes «jooksuga».Foto: Mati Hiis
Korvpall
22. september 2014, 07:00

Kui Varrak Kalevi kuu ajaga mängima paneb, on ta tubli

Rakvere kontroll turniiri finaalis alistas Tartu Rock Kalev/Cramo 73:63

BC Kalev/Cramo korvpallimeeskonna mäng on toores kui šašlõkiliha pärast esimest poolt tule kohal oldud minutit. Aga täiskoosseisus kõigest nädala koos olnud tiimi kohta on see loomulik. Vormi jõudmiseks on aega peaaegu terve kuu.

"Aga 4. oktoobril peetav esimene Eesti meistrivõistluste mäng Tartu Rockiga, kellele laupäeval Rakveres kaotati 63:73!" hüüatab fänn. Kahtlemata on tal õigus, kuid globaalsest vaatevinklist võetuna teame väga hästi, et kodune kuld mängitakse välja kevadel ja põhiturniiri üks kaotus ette või taha ei tähenda midagi. Küll aga tähendab kodust kaugemal.

Tähtsad mängud algavad Volgogradis

VTB Ühisliigas on Kalevil ülesanne püüda võita kõiki vähegi jõukohasemaid vastaseid. Esimene säärane astub vastu alles 18. oktoobril, kui Kalev sõidab Volgogradi külla sealsele Krasnõi Oktjabrile. Kaks esimest kohtumist – pealegi samuti võõrsil – tulevad 9. ja 12. oktoobril vastavalt Krasnodari Lokomotiv-Kubani ja Nižni Novgorodiga. Neist kohtadest on ka tippvormis olles väga raske punkti loota.

Reedesed-laupäevased Rakveres peetud mängud andsid Eesti kolme esiklubi hetkeseisu kohta pildi ette. Sealsamas laagris olnud Kalevi särgis nägime sel hooajal esimest korda Frank Elegari ja EJ Singlerit. Kui neist esimene näitas end tuttavast küljest, siis teisele on veel vara hinnangut anda.

"Singler on rohkem võistkonnamängija kui eelmisel hooajal sel positsioonil olnud Ty Abbott. Täna ta eriti ei saanud visata, meil pole tema peale veel liikumisigi. Aga kui trennis vabaks jääb, siis enamasti võrk sahiseb. Tänagi ei teinud ta ühtegi punnitatud viset, kaitses oli normaalne," rääkis peatreener Alar Varrak reedel pärast võitu Kotka TP üle.

Loodame, sest üleeile tabas Singler mängus Rockiga 8 viskest kõigest 1. Samas tuleb arvestada, et Kalev rassis eelmisel nädalal hommikuti jõusaalis ja mehed olid füsioterapeut Priit Lehismetsa sõnul väsinud.

Mängujuhil raskeim kohanemisprotsess

Varrak lisas: "Valmistume pikaks hooajaks, mitte selleks turniiriks. Õhtuti olime pikalt pallisaalis. Oli väga kasulik nädal, paanikaks ei näe ma põhjust. Nüüd hakkame mängulist osa suurendama ja eesmärgina peaks mänguline vorm oktoobri teisest nädalast, kui algab VTB liiga, tõusma hakkama."

Eraldi teema on Scott Machadoga, kellel kulgeb juhendaja sõnul kohanemisprotsess kõige raskemini. "Mängujuht on kõige keerulisemas seisus. Ta ju alles õpib kõiki kaaslasi tundma. Ta ei teadnud, kes tahab saada palli viskele minnes, kes põrgatuse peale, kas Reinar Hallik tahab katte järel pöörata korvi alla või kolmesejoone taha. Tasapisi saavad asjad selgemaks, aga see nõuab aega.

Olen temaga ka päris palju rääkinud. Siin turniiril meeldis see, et palli ta suurt ei kaota – reedel oli see arv 0, täna (laupäeval – toim) korra libises pall näppude vahelt ära."

Kohtumises Rockiga näitas Machado mõnelgi korral suurepärast kehavalitsemist ja teenis päris mitu 2 + 1 olukorda. Ta tõi 13 punkti, kuid kaugelt ei tabanud neljast üritusest ühtegi ja vabaviskeid 7st 3.

Rain Veideman lisas samuti 13 silma, Elegar 12 ja endiselt lepinguta Armands Škele 10. Murelapsed olid pigem eesliinis, sest Reinar Hallikut ei lastud sisuliselt viskelegi – ka Ühisliiga vastased on võimelised tema trumbi selgeks saama! – ja ka Mindaugas Kupšas ei suutnud korvi all midagi.

Varrak märkis, et kui Škele jääb, võib tagaliini hinnata mullusest nõks paremakski. "Küsimus on "number nelja" positsioonis – kuidas suudavad Hallik ja Kitsing täita Moldoveanust jäänud augu?" küsis pealik retooriliselt. "Neil on omad plussid ja omad miinused."

Varraku sõnul hakatakse nüüdsest suurendama mänguliste ja visketreeningute osa ning ta loodab Kalevi viia oktoobri teiseks nädalaks enam-vähem mänguvormi. Tosinast mehest seitse on uued. Kui Kalev suudab 18. oktoobris esitada Volgogradis (muidugi edaspidi ka) korraliku partii, on Varrak kõva mees.