Ingrid Puusta 2012. aasta Londoni olümpiamängudel. Äsja Santanderis lõppenud MMil saavutatud 23. koha tähendab, et Puusta võistleb ka Rio de Janeiro olümpial.Foto: TAIRO LUTTER
Spordivaria
22. september 2014, 12:57

Jahtklubide Liidu peasekretär: Puusta olümpiakoht oli meeldiv üllatus, Karpaki ebaõnnes süüdi purjetöökoja käsitööline

Eesti purjetamiskoondise parima tulemuse nimetamine Santanderis lõppenud MMil ei ole lihtne arvude kõrvutamine – kuigi Deniss Karpak (Finn) sai 18. koha, tuleb edukamaks hinnata purjelauduri Ingrid Puusta 23. kohta, mis tagas Eestile olümpiakoha.

"Ingridi olümpiapilet oli meeldiv üllatus. Väga kindlalt me tema peale ei lootnud. Eeldasime varasemaid tulemusi arvestades, et olümpiapileti toovad ära Deniss Karpak ja Karl-Martin Rammo (Laser). Ingridiga oli keerulisem, sest tema šansid sõltuvad ilmaoludest. Vaiksemates tuultes ta päris nii hea ei ole. Aga olud sobisid, võistlus sujus ja väga tore üllatus," kiitis Eesti Jahtklubide Liidu (EJL) peasekretär Ott Kallas 23aastat Puustat, kes saavutas 2012. aasta Londoni olümpial 15. koha.

Ülejäänud Eesti olümpialootuste võistlus MMil ei õnnestunud. "Rammol läks MM-regatt aia taha. Kahel päeval vaikses tuules tegi ta halvad sõidud ja kuldlaevastikku ei kvalifitseerunud. Kodus tuleb teha tõsine analüüs, et edaspidi ei juhtuks tavatasemest tunduvalt allapoole tehtud sõite.

Deniss Karpak sõitis meie sportlastest kõige tugevama regati. Tema sõiduvorm ja ettevalmistus olid väga hästi sätitud, aga katkestamine purje rebenemise tõttu ühes sõidus keeras kõik kihva. Deniss kukkus 10 kohta tahapoole ja jäi olümpiapiletist ilma (Rio'sse pääsesid Finn-klassis 12 tugevamat riiki, Karpaki 18. kohaga oli Eesti riikidest 14. – toim).

Täielik ebaõnn, mida ei saa kontrollida. Purjenurk, mis katki läks, on käsitöölise viga purjetöökojas. Paraku juhtus see praak väga halval ajal. Samas olen kindel, et Rammo ja Karpaki tase on piisav, et järgmise aasta MMil olümpiakoht ikkagi ära tuua," rääkis Kallas.

Jahtklubide Liidu eesmärk on olla Rio de Janeiros esindatud viies paadiklassis nagu ka Londonis. "Londoniski võistelnud Anna Pohlak (Laser Radial) on kindlasti olümpianormi täitmiseks võimeline. Tõsi, MM-regatt läks tal halvasti. Temalgi on kõva analüüsi koht, miks tuli MMil kehvem esitus kui tavaliselt. Ülejäänud meie purjetajad on noored ja arenguvõimelised. Loodame, et keegi sähvatab ja oleme Rios viie paadiga kohal. See on meie eesmärk," sõnas Kallas.