Poola meeskond tähistamishoosFoto: JOE KLAMAR
Spordiblogi
23. september 2014, 12:00

Märt Roosna | Võrkpalli MM – magus suutäis Poolale ja… Eestile! (2)

Õnnitlused Poola võrkpallimeeskonnale, kes tuli hiljuti koduplatsil 40aastase vaheaja järel taas maailmameistriks! Aga lubage esitada üks väike viktoriiniküsimus: mida tegi MMi parimaks mängijaks nimetatud Marius Wlazly 5. mail aastal 2008 hetk enne seda, kui Vilja Savisaar pidurdamatult huilgama hakkas?

Veidi teravama (võrkpalli)mäluga inimesed vast tabasid juba ära. Just üleväljamehena 25 punkti toonud Wlazly oli see mees, kes pani toona Tallinnas punkti Eesti ja Poola EM-valikmängule. Aga mitte ootuspärase. Legendaarse diagonaalründaja löök tabas Ardo Kreegi ja Keith Puparti kahemeheblokki (ei anna pead, kumma käed need nüüd täpselt ees olid) ja maandus Poola väljakupoolel. Ning ime oligi sündinud – Eesti oli seljatanud suure Poola 3:2 ja alagrupi võit tagas otsepääsu EMile! Alaliidu tolleaegne president Vilja Savisaar ja ülejäänud publik võisid metsikult juubeldama asuda ja asusidki.

Kuus aastat hiljem on Poola maailmameister. Wlazly valitakse MVP-ks, eelmises lõigus kirjeldatud üllatuskaotuse vastu võtnud koosseisust kandsid MMil põhiraskust veel Michal Winiarski ja Piotr Nowakowski, ka 36aastane sidemängija Pawel Zagumny oli endiselt rivis ja mängis 3:1 lõppenud finaalis Brasiilia vastu tähtsat rolli. Võib öelda, et 2008. aastal Eesti koondist juhtinud Avo Keele seinal rippunud skalp muutus pühapäeval veelgi hinnalisemaks. Ikkagi ilmameistrid, mis sest et mõned aastad hiljem.

Kuidas siis Poola peale toda Eesti võrkpallikoondise säravaimat võitu vahepeal tegutsenud on? Üles-alla, Euroopas edukamalt kui ülemaailmsetel võistlustel. Selles samas mälestusväärses EM-valiktsüklis alagrupis teiseks jäädes jõuti tagaukse ehk play-off'i kaudu siiski 2009. aasta finaalturniirile, mis ka võideti. Järgmisel hooajal toimunud MMil aga põruti, jäädes jagama 13. kohta. 2011. aasta EM-finaalturniiril, mille Eesti lõpetas 12. kohaga, teenis Poola pronksi. Londoni olümpial tuli veerandfinaalis hilisemalt võitjalt Venemaalt vastu võtta kindel 0:3 kaotus. Mullusel EMil ei suudetud enamat 9. kohast.

Ja nüüd siis maailmameistrid. Selle saavutusega on Poola varem vaid korra hakkama saanud, 1974. aastal Mehhikos. Üks esikolmikukoht on võrkpallihullul riigil veel ette näidata – 2006. aastal tuldi Jaapanis hõbedale. Ühtlasi sai murtud Brasiilia hegemoonia, Sambamaa pojad võitsid aastatel 2002, 2006 ja 2010. Enne seda krooniti kolmel korral järjest tšempioniks Itaalia.

Siinkohal pean avaldama kahetsust, et Eesti meedia võrkpalli MMi kajastamist kuigi agaralt ette ei võtnud. Tipptasemel mäng väärinuks küünlaid küll. Muide, üks huvitavamaid eestikeelseid infokanaleid oli volley.ee portaali kõrval Martti Juhkami Facebooki lehekülg. Näiteks raporteeris Eesti koondise pommitaja turniiri kokku võttes kärmelt: „Kokku käisid mänge vaatamas 563 263 inimest, mis on võrreldes eelmiste turniiridega väga-väga suur samm edasi (2006 – 298 352, 2010 – 339 324).

Finaalmängu jälgis saalis 12 500 inimest, lisaks 15 000 saali kõrval hiiglaslike ekraanide juures. Mul on au sel hooajal mitme mehega võidukast meeskonnas vastamisi minna. Nimelt Meistrite Liigas meile vastu loositud PGE Skra Belchatowi meeskonnas mängib neli Poola koondislast. MVP Marius Wlazly, kes teatas koondisekarjääri lõpetamisest (ei mänginud koondise eest neli aastat ja tuli tagasi selle turniiri jaoks), parim temporündaja Karol Klos, nurgaründaja ja kapten Michal Winiarski, temporündaja Andrzei Wrona. Kindlasti ei lähe mängu lihtsalt mängima, vaid võitma ja seda enam, kui vastas on vastsed maailmameistrid!"

Lakooniliselt veel mõnest lõppenud MMi märksõnast:
* Publikurekord! Eksperimendi korras peeti MMi avamatš Poola ja Serbia vahel jalgpalliväljakule paigaldatud volleplatsil ning sündis võrkpalli kõigi aegade publikurekord – 61 500.
* Allahi abiga! Iraan korjas ridamisi väärt võite (alistati Itaalia, USA, Argentiina, Serbia) ja lõpetas kuuenda kohaga. Võrkpallimaailma on tekkinud uus jõud.
* Mõned head aastad tagasi otsustati Soomes, et meeste võrkpall on nö eelisarendatav ala. Nüüd maitsti süsteemse töö vilju, jagades Serbiaga 9. kohta.
* Euroopa! Vana Maailm on endiselt eesrinnas, esinelikusse jõudis lisaks Poolale veel Saksamaa (kolmas) ja Prantsusmaa (neljas), esikümnes oli Euroopa riike kuus.
* Idanaabri pallikoondised põruvad järjest. Võrkpalli hiiu Venemaa jaoks on viies koht selge pettumus. Kui lisame siia tänavu peetud jalgpalli MMi, kus ei teenitud ühtegi võitu, ja korvpalli MMi, kuhu isegi ei pääsetud, on seis haruldaselt sant.