«Ma ei ütle, et juunioride MM on täiskasvanute MMist tähtsam. Juunioride medal ei maksa midagi, tähtsam oleks jõuda täiskasvanute MMil kahekümne parema hulka.» Kahevõistleja Kristjan Ilves hooaja eesmärkidestFoto: Stanislav Moškov
Talisport
23. september 2014, 09:00

Karl-August Tiirmaa – Eesti kahevõistluse pommilõhkaja! (1)

Kes oleks küll osanud arvata, et Eesti suvistel kahevõistluse meistrivõistlustel triumfeerib tegelikult koondise neljas number Karl-August Tiirmaa. Ometi pidid tema paremust tunnistama nii Norras harjutav Han Hendrik Piho kui ka tulevikulootus Kristjan Ilves, Kail Piho jäi kõrvale vigastuse tõttu.

"Eks mullegi oli võit üllatus," ütleb Tiirmaa siiralt. "Vaatasin, et Han sõitis Norras rullidel väga edukalt, ta oli alati viie-kuue parema hulgas. Eesti meistrivõistlustel olime tegelikult mõlemad head, seekord õnnestus minul võita."

Tiitlikaitsja Han Hendrik Piho kaotas väärikalt. "Karl-August sõitis enda kohta väga hästi," arutleb ta. "Mul oli suve üks kehvemaid etteasteid. Võistlesin kolmandat nädalat järjest, väsimus oli sees. Aga mul on tema üle hea meel. Karl-August vajas meist kolmest võitu kõige rohkem – just innustuse saamiseks."

Tehakse tööd ja nähakse vaeva

Tiirmaad ja Ilvest juhendav Tambet Pikkor vaatab sündmusi emotsioonideta ja tema hinnangul mingit üllatust ei sündinudki. "Viimastel aastatel on meil olnud neli meest ja nad kõik võivad võita," rõhutab treener.

Ehkki Sotši olümpiamängudel olid Eesti kahevõistlejate kohad pehmelt öeldes tagasihoidlikud, andis suurvõistlus neile väärtusliku kogemuse ja ergutas varasemast nutikamalt harjutama.

"Pigem olin olümpial vaimselt nõrk," nendib Tiirmaa pisut rohkem kui pool aastat pärast tänavust peaetteastet. "Õppida oli mul väga palju. Ässad suurvõistlustel ei eksi. Samas andsin endale aru, et minu põhieesmärk oligi olümpiale pääsemine, selle ülesandega sain hakkama."

Sotši mängude järel suutis Tiirmaa küllalt kiiresti hingehaavadest kosuda. "Pärast olümpiat oli paar nädalat raske," avaldab ta. "Aga aprilli lõpus hakkasin uuesti treenima. Algul sõitsin jalgrattaga, siis järgnes pikem jõutreeningu periood. Suvel olen teinud 250 suusahüpet, viimati hüppasin nii palju noore sportlasena."

Pikkori kinnitusel on Tiirmaa ja Ilves nüüd harjutanud individuaalse kava alusel. "Kristjan pole väga palju kangi all käinud, eesmärk oli hoida tema liigeseid," märgib juhendaja. "Karl–August on rohkem jõutrenni teinud. Samas on mõlemal jõunäitajad paremad kui eelmisel aastal."

Sotši olümpial kogetut peab Pikkor tähtsaks. "Poisid said oma esimesed tõsised kogemused ja panevad täiega edasi," sõnab ta. "Teeme tööd ja näeme vaeva. Kui kõik õnnestub, tuleb ka talvel hea tulemus."

Ilvesel tekkis seljavaevus

Tunamullu juunioride MMil pronksmedali võitnud Ilvese kinnitusel sujus suvine ettevalmistus tagasilöökideta, paraku hakkas vahetult enne Eesti meistrivõistlusi kimbutama seljavaevus.

"Eelmise nädala keskel muutus selg rullidel sõites kangeks," meenutab Ilves. "Eesti meistrivõistlustel ei saanud laskumistel õiget asendit sisse võtta ja tõusudel polnud võimalik korralikult tõugata, sinna nahka etteaste läkski."

Samas leidis 18aastane Ilves hiljutises Val di Fiemme mäestikulaagris taas hüppekindluse. "Suvisel GPl kadus hüppevorm täielikult ära," osutab ta. "Ometi suutsin sõites pundis varasemast rohkem kannatada ja jõudsin punktile."

Vennad Pihod jätkavad järgmisel nädalal ettevalmistust Norras, Ilves osaleb laupäeval koos Martti Nõmmega Austrias suusahüppajate MK-etapil ja seejärel läheb ta Tiirmaaga Ramsausse vormi timmima.

Talvel on Ilvesel kaks tiitlivõistlust. "Juunioride MMil tuleb eesmärgiks seda medal," kinnitab ta. "Aga ma ei ütle, et juunioride MM on täiskasvanute MMist tähtsam. Juunioride medal ei maksa midagi, tähtsam oleks jõuda täiskasvanute MMil kahekümne parema hulka."