DUELL: Bengalsi poolt viskab palli Andy Dalton (esimesel pidil), Redsil saadab nahkkera teele David Holmberg. Foto: AFP / Scanpix
NFL ameerika jalgpalli liiga
24. september 2014, 07:00

Cincinnatis saab Ameerika jalgpall (hetkel) pesapallist võitu (4)

Küsides Cincinnati Bengalsi tegemisi kajastavate kohalike ajakirjanike käest, kas linnas armastatakse rohkem pesapalli või Ameerika jalgpalli, on vastus kiire tulema: "Kummal iganes parajasti paremini läheb."

Cincinnati linn asetseb Ohio osariigi edelanurgas ja on puusapidi kokku kasvanud üle jõe Kentuckys paikneva Covingtoniga. Sama kahe vahel kui Margus Hundi hetke kodulinn on ka siin elavad spordifännid, kelle armastus kõigub aastast aastasse: toetatakse kas Bengalsi Ameerika jalgpalli meeskonda või Redsi pesapalliklubi.

Suur hinnavahe

Mõistmaks, et Cincinnati on spordilinn, tuleb pilk vaid kaardile heita. Lennujaamast südalinna saamiseks on tarvis ületada Ohio jõgi. Üks sild möödub kiviviske kauguselt Paul Browni jalgpallistaadionist, teine sama lähedalt Great American Ball Parkist ehk Redsi koduks olevast pesapalliväljakust. Nende kahe vahel on veel kolmaski sild, mis toob spordifännid täpselt üksteisest vähem kui kilomeetri kaugusel asuvate areenide vahele, otse pubiala keskele. Staadionidest mööda vaadata pole ühelgi Cincinnatisse saabujal küll võimalik.

Kahe meeskonna kodumängudest saab suurema publikuhuviga uhkustada Bengals, mis sest, et nende kodumängu odavaim pilet on enam kui viis korda kallim Redsi omast. Eks üheks põhjuseks on kindlasti suuruseerinevus: jalgpallistaadion mahutab 65 535 huvilist, pesapalli saab vaatama 20 000 silmapaari vähem. Ent tegelikult on koer maetud liigatabelitesse: Bengals on NFLi tippmeeskond, Reds on MLB tagumise otsa klubi.

Cincinnatis ringi käies hakkavad mõlema meeskonna logod enamvähem võrdselt silma. Bengalsi oranži-musta B-tähte näeb küll rohkem, ent nende hooaeg on alles algamas, Redsi 162(!) kohtumise pikkune õige pea lõppemas. Paljuski on linna spordivärvidesse võõpamine õlletootjate reklaam, kes julgustavad enne mänge lõbustusasutustest läbi astuma ning nende kesvamärjukest rüüpama. Kui huviline siis spordibaari siseneb, on ka seal näha ühepalju pesa- ja jalgpallinänni. Kuid eri ajastutest.

Ajastute erinevus

Bengalsi fännikraam on nüüdisaegne. Kõige enam on näha seintel rippumas tänase meeskonna staaride, nagu A.J. Greeni või Andy Daltoni särke, kelle vedamisel on Bengals hetkel oma konverentsi juhtimas. Pesapallist räägivad aga legendaarsete mängijate pildid ja veidi luituma hakanud punase värviga võidukad vimplid.

Redsil on ette näidata viis pesapalliliiga MLB meistritiitlit, ent need kõik eelmisest sajandist: 1919, 1940, 1975, 1976 ja 1990. Kuigi see teeb neist selgelt linna edukama tippmeeskonna (Bengals on osalenud kahes

Super Bowlis ja mõlemal korral kaotanud), on fänni mälu lühike: jalgpallurid on kolmel aastal järjest jõudnud play-off’i ning on ka tänavu sinnapoole teel, Redsi hooaeg saab otsa nädala pärast.

Kui publiku südamele on spordialade vahel käimas tihe konkurents, siis meeskonnad saavad üksteisega hästi läbi. Nõnda mängis Reds eile õhtul üle kahe nädala taas kodustaadionil ning Bengalsile kuuluv vipiala oli rahvast pungil – et jalgpallureid ootab ees puhkusenädal, kus nelja tuule poole laiali minnakse, oli see neile viimane võimalus Cincinnatis sel aastal pesapalli näha.

Sama linna ülikoolitiim asub vaeslapse rollis

Cincinnati ülikooli spordimeeskonnad mängivad kõik Bearcatsi (eesti keeles binturong, väike Aasiast pärit kiskja) nime all. Kui muidu toimuvad kõik mängud ülikoolilinnakus, siis Ameerika jalgpallurid on tänavuseks aastaks kolinud Bengalsi koju, Paul Browni staadionile, sest nende enda mängupaik on läbimas 66 miljoni euro suurust renoveerimiskuuri. Õnneks ehitatakse tulevikus 40 000 inimest mahutavat staadioni suuremaks siiski erarahadest, Ameerikas ülikooli lõpetavad tudengid on niigi laenukoorma all küürus.

Möödunud laupäeval kohtus Bearcats oma igipõlise rivaali Miami Redhawksiga ning tänu Bengalsi suuremale kodustaadionile püstitati 126-aastase ajalooga duelli publikurekord. Siiski on ülikoolisport ja eriti jalgpall Cincinnatis vaeslapse rollis. Põhjus on sama, mis NFLi klubi ja Redsi pesapallimeeskonna kaalukausi hetkel jalgpalli poole kallutab – Bengalsi edu on glamuursem.

Mõistagi on Ameerikas linnu, kus kolledžimeeskonnad on kohaliku spordielu A&O, näiteks Cincinnatiga samas osariigis asuv Columbus, kus mängib seitsmekordne USA meister Ohio State

Buckeyes, kelle viimast kodumängu käis vaatamas 104 404 inimest. Siit ka põhjus, miks ülipopulaarne Ohio State ei pea laupäeval Bearcatsile külla sõitma – ulmeliste vaatajanumbritega kaasneb ohtralt raha ja nad lihtsalt ostsid algselt Cincinnatis toimuma pidanud kohtumise oma kodumänguks.