Karistatud jalgpalluritest nimekaim on kauaaegne Narva Transi ründaja Maksim Gruznov.Foto: TIINA KÕRTSINI
Jalgpall
25. september 2014, 14:13

Eesti kihlveopetturite jalgpallis tegutsemise keeld muutus ülemaailmseks (1)

Rahvusvahelise Jalgpalliliidu (FIFA) distsiplinaarkomisjon muutis Eesti Jalgpalli Liidu (EJL) poolt 13 inimesele määratud jalgpallis tegutsemise keelu üleilmseks.

See tähendab, et Maksim Gruznov, Sergei Ussoltsev, Vitali Gussev, Aleksandr Kulik, Erik Grigorjev, Aleksandr Tarassenko, Sergei Leontovitš, Anton Sereda, Deniss Jõgiste (kannavad hetkel jalgpallis tegutsemise keeldu 1. märtsini 2015), Aleksei Jahhimovitš ja Maksim Paponov (keeld 31. detsembrini 2014) ja Jaroslav Dmitrijev (eluaegne keeld) ei tohi karistuse ajal tegutseda jalgpalli-alal mitte üheski maailma otsas. Ei noortetreenerina Guatemalas või Ugandas, ei amatöörmängijana Kambodžas või Gröönimaal.

Kõigi 12 esialgu tähtajalist keeldu kandva mängija osas on tegemist esialgse otsusega. Lõpliku otsuseni – enamike puhul on selleks ilmselt eluaegne jalgpallis tegutsemise keeld – loodab EJLi distsiplinaarkomisjon jõuda käesoleva aasta lõpuks. Kui EJL määrab antud isikutele uue karistuse, peab FIFA selle üleilmseks muutmiseks tegema uue otsuse. Senisele praktikale toetudes nii ka läheb.

Kui jalgpallis tegutsemisega on enamikel kuraditosina liikmetest, kellest mitmed Eesti meistriliiga väga teenekad jalgpallurid, nüüd kriips peal, siis kriminaalkaristusest on neil lootust pääseda, sest mäletatavast asus Harju maakohus augustis seisukohale, et spordivõistlustel kihlveopettuste läbiviimine pole Eesti seaduste järgi kriminaalkorras karistatav. Karistusseadustikus vastavat paragrahvi pole ja maksimaalselt on kihlveopettus liigitatav väärteona.

Jalgpalliliidu president Aivar Pohlak rõhutas toona, et vaatamata kohtu õigeksmõistvale otsusele petistel tagasiteed jalgpalli juurde ei ole.