Blogid
25. september 2014, 19:46

Eesti Arhiiv 50! (2)

Eesti Arhiivis Ühendriikides (EAÜ) on selle aasta september olnud erakordselt töörohke. Tagasihoidlik hoone Lakewoodis, New Jersey’s, on maast laeni täis karpe, kaste ja kilekotte tuhandete annetatud raamatutega, nii eesti kui ingliskeelsetega.

Kaootilise maastiku keskel keerleb trobikond entusiastlikke vabatahtlikke, kes pühendavad oma aega ja ressursse vähemalt kord nädalas eesti keele ja kultuuri alalhoidmisele siin kaugel mandril. Ja nii juba pool sajandit.

Mul ongi hea meel teatada, et varsti 25. oktoobril tähistab EAÜ oma ametlikku 50. juubelit, kõik on külla oodatud kell 12 pealelõunal, mil saab kuulata ettekandeid maailma eri paikadest saabunud külalislektoritelt, tutvuda Arhiivi ajaloost ülevaadet andva näitusega kohvi ja kringli saatel. Üritus on tasuta ja nii eesti kui inglise keeles.

Teatavasti on eestlane kokkuhoidlik inimene ega viska kergekäeliselt asju minema. Eriti raamatuid. Neid oleks ju lausa patt prügikasti lennutada. Nii korraldab Eesti Arhiiv Ühendriikides aegajalt oma kulu ja kirjadega raamatute saatmist Eestisse. Teeksime sellist aktsiooni hea meelega tihedaminigi aga kuna arhiiv tegutseb ainult heade inimeste annetuste ja vabatahtliku tööjõu alusel, peame kahjuks oma eelarvel silma peal hoidma.

Laevakonteineri üürimine ja saatekulud on üsna arvestatav summa. Arhiivi hoone üür, kommunikatsiooni kulud, elektriarved jne jne tahavad tasumist iga kuu, olenemata sellest, kas sellel kalendrikuul on keegi meile midagi annetanud või mitte. Arvestatavad toetused on saabunud ka eraisikute pärandustest, kes hindavad Eesti kultuuri ja keele kestmajäämist. Samas aga usume heasse karmasse.

Kui meid meeles peetakse ja annetusi tehakse, on ainult sobiv, et EAÜ ka ise aitab heategevuse kaudu Eesti kultuuri. Meie kogutud 5500 raamatut asuvad teele Võru keskraamatukogusse, mille entusiastlik juhataja proua Inga Kuljus tegeleb raamatute edasise laiali jagamisega. Otsustasime just väikelinna kasuks, kuna teatavasti maaelu arendamine ei ole kahjuks enam Eesti riigile oluline.

Kes rohkem Eesti Arhiivi ajaloost ja tegevusest huvitatud on, tulge tutvuma!

Eesti Arhiiv Ühendriikides asub aadressil 607 East 7th Street, Lakewood, NJ. Telefon 732 363 6523 www.eaus.org, meiliaadress [email protected]