Foto: TIINA KÕRTSINI
Spordivaria
26. september 2014, 08:00

Tallinn võõrustab nädalavahetusel judo maailma edetabeli turniiri (2)

Laupäeval-pühapäeval peetakse TTÜ spordihoones European Openi kategooriasse kuuluv judoturniir, mida vanasti nimetati lihtsamalt MK-etapiks. Võistlus annab punkte maailma edetabelisse ning mis olümpia lähenedes veelgi tähtsam – ka Rio mängudele kvalifitseerumise tarvis.

Eesti suuremate lootustena lähevad tatamile eelmisel nädalal Tampere turniiri võitnud raskekaallane Juhan Mettis, samuti Aleksandr Marmeljuk (kuni 90 kg) ja kogenud Künter

Rothberg (kuni 73 kg). "Eesti judokaid on stardis palju ja loodan, et üllatab keegi väljastpoolt seda kolmikut," ütles Eesti koondise peatreener Aleksei Budõlin .

Kahjuks ei saa kodusel võistlusel startida U23 EMi ja mitme MK-etapi medalimees Grigori

Minaškin (kuni 100 kg), kes paraneb põlvelõikusest. "Ta murdis MMi eelses Sotši laagris põlvesidemed. Kahju, sest meie judokatest oli just Griša maailmameistrivõistlusteks (peeti augusti lõpus – toim) kõige paremini valmis. Selle aasta võistlemised on tal võisteldud. Ta peaks novembris hakkama tasapisi harjutama, jaanuaris-veebruaris juba välislaagritesse minema ning olenevalt taastumisest ja valmisolekust märtsis või aprillis võistlustele," rääkis Budõlin oma ühe parema hoolealuse hetkeseisust.

Mettisele on Tallinna etteaste aga ajutiselt viimane, sest tema võetakse kolmeks kuuks armeeteenistusse. "Kui ta jaanuaris naaseb, keskendume olümpia valikpunktide kogumisele ja seejärel loodetavasti juba Rio mängudele," märkis peatreener.

Pärast Tallinna tuleb järgmine European Open võistlus Lissabonis ning sinna lähevad Rothberg ja Marmeljuk, lisaks noorema põlvkonna esindaja Kristjan Tõniste. Olümpiapunkte on kogutud neli kuud ning parimas seisus on praegu Marmeljuk, kel kirjas Madridi turniiri teine koht ja MMil teise ringi jõudmine.

"MM on heldeima punktisaagiga võistlus. Ka avaringis kaotades saad rohkem punkte kui Madridis teise koha eest!" kommenteeris Budõlin.

Olümpiasihiga elab ka 2009. aasta Euroopa meister Martin

Padar, kes kuulutas seda eelmisel kuul Õhtulehele antud intervjuus – ehkki ta on võistluste ja aktiivsete treeningute osas võtnud praegu aja maha ja seab end sisse massööriametis.