Foto: AFP / Scanpix
Jalgrattasport
26. september 2014, 10:00

Igiliikur Bradley Wiggins naaseb maanteelt trekile

"Iga kingsepp peab oma liistude juurde tagasi pöörduma," sõnas viimastel aastatel rattamaailma valitsenud Sir Bradley Wiggins. Äsja MMil temposõidus kulla võitnud britt jätab maanteed ning läheb tagasi, kust edukas sporditee alguse sai – trekile.

Hispaanias Ponferradas toimuval maanteesõidu MMi temposõidus triumfeerinud britt võitis MM-kulla esimest korda. 2011 ja 2013 jäi ta sakslase Tony Martini järel hõbedale. Nüüd ihkab neljakordse olümpiavõitja hing enamat – karjääri lõpetada trekirajal.

"Temposõidu maailmameistritiitel on olümpiakulla kõrvale kena täiendus, kuid ma poleks selle mittevõitmist raskelt üle elanud. Ütlesin pärast Londoni OMi, et kõik muu on boonus," rääkis ta.

Wigginsi edu algaski velotrekil. Ateena ning Pekingi olümpialt kaks võistkondlikku ning üks individuaalne kuldmedal taskus, otsustas ta ratast vahetada, keskendudes maanteesõitudele.

Austraalia päritolu rattasõitjast isalt antud anne ei jätnud kaua oodata – juba 2009. aastal sõidetud Tour de France’il tõusis ta Lance Armstrongi dopingukahtlustuste tõttu kolmandaks. Peagi värvati ta Sky meeskonna liidriks.

2012 triumfeeris Wiggins esimese britina Prantsusmaa velotuuril, lisades kukrusse ka Dauphine, Paris-Nice ja Romandia velotuuri üldvõidud. Koduselt Londoni olümpialt tuli eraldistardist sõidus kuldmedal ning Wiggins leidis, et tuleb otsustada: kas minna Rio de Janeiro olümpial trekirajale või lõpetada karjäär otsemaid?

"Ühel hetkel pidin vahetuse tegema. Praegu on Rio de Janeiro olümpiat silmas pidades viimane aeg trekile naasta. Talvekuude tulles on mul võimalik oma kehakuju sobilikuks muuta," muigas ta.

34aastast britti motiveerib trekirajal tunnisõidu maailmarekordi ületamine, mille püstitas vaid nädal tagasi 43aastane sakslane Jens Voigt. "Muidu poleks mul mingit eesmärki, aga rekord ajab mind voodist välja," naljatles Wiggins, kes hetkel vähemalt ajutiselt Sky hingekirja ei kuulu.

Maanteeratast ta prügikasti veel ei viska – kindlasti tahab ta startida järgmise aasta Paris-Roubaix’ ühepäevasõidul. "See on ilmselt ainus võistlus, mida ma vaataksin ka pärast tippspordist loobumist," sõnas Wiggins tänavu seal saadud üheksanda koha järel.

Millal multiandekas rattur karjääri lõpetab? "MMidele ma enam ei lähe, olen liiga vana. Ilusaim viis oleks võtta Rio olümpialt treki jälitussõidus kuld. Siis saab rahus puhata!"

Jaan Kirsipuu: Wiggins on vaoshoitud rattur

2005. aastal Credit Agricole tiimis Wigginsi meeskonnakaaslaseks olnud Jaan Kirsipuu sõnul on Wiggins kõik oma tiitlid auga välja teeninud. "Ta oli rahulik ja viisakas, pigem vaoshoitud rattur. Oma Sir’i-tiitli teenis ikka tulemuste eest, ärpleja ta pole."

Kirsipuu sõnul on Wigginsi tagasipöördumine trekisõitu igati loogiline. "Tundub, et tal pole maantee peal midagi saavutada. Tour de France’il pole enam nii lihtne, sest vaikselt hakkab vanus lisanduma. Hõlpsam on treki jälitussõiduks vormi koguda. Ja ehk ka võita," arvas Kirsipuu.