Rajon Rondo (9)Foto: Reuters / Scanpix
Korvpall
13. oktoober 2014, 15:40

Boston Celtics alustab rännakut tagasi NBA parematele jahimaadele (4)

NBA-s läbi aegade enim meistritiitleid võitnud värvika ajalooga ja Iiri kübemetega meeskond püüab end pärast "Suure Kolmiku" (tänaseks NBA ühed vanemad mängijad – Kevin Garnett, Paul Pierce ja Ray Allen) lahkumist uuesti samm-sammult noortega tagasi tippu pürgida. Kuid pagana mitu sammu on veel sellel trepil vaja teha, et võistelda Idakonverentsi parimate meeskondadega.
Aina selgem kipub olema, et meeskonna mänedžer Danny Ainge ei saada hoolimata mitmest kuulujutust  kuhugi enda ainsat superstaari,mängujuht Rajon Rondot, kui just vastu ei saadeta mõni noor staar või mitu-mitu draftivalikut. Rondo on kapten ja meeskonna staažikaim mängija, kes teab, kui ränka vaeva nõuab meistritiitli võitmine ja play-offides nihestatud õlaga mängimine. Raudmees, kes vabal ajal töötab praktikandina-assistendina meesteajakirjas GQ või tõsisema vigastuse korral kommenteerib NBA mänge. Julgen väita, et üks intellektuaalselt targemaid korvpallureid tänases liigas.

Küsimus on selles, kas Rondo tahab raisata enda karjäärist mitu head aastat noorele meeskonnale, kellel võib kuluda veel 2-4 aastat, et tagasi teravas tipus olla. 28-aastaselt on Rondo tüpaaž ja stiil saanud selgeks igale andunule korvpallifännile – hea närvikavaga sportlane, kes olulistel hetkedel ei kõhkle ja leiab kärme, terava mängujuhina alati hea lahenduse, kuidas meeskonnakaaslane ta välgukiirusel antud söödu kätte saab. Tal on ainult üks mure, mille paranemise korral võib temast juttu teha kui NBA parimast mängujuhist – ta keskpärane vise, iseäranis kolmepunktijoone tagant.

Tegelikkuses painab Rondot teinegi mure – austusväärsete veteranide puudus, kes aitaksid tal säilitada külma närvi, kui noored tiimikaaslased keeravad  kogenematusest järjekordse käki kokku. Kolmikduublite(vähemalt 10 punkti, lauapalli ja söötu) peale maias Rondo võib minna kiirelt keema.

Et sellest kõigest veel vähe ei oleks, jääb Rondo hooaja esimestest mängudest eemale, sest murdis enda käeluu eelhooajal. Alles hiljuti rebestatud ACL-ist taastunud Rondo ei ole nähtavasti vigastusekuradiga head tehingut sõlminud.

Nagu mainitud sai, siis märgid kipuvad näitama, et klubi juhtkond teeb endast olenevalt kõik, et Rondo ikkagi Bostonisse jääks. Kuid kui meeskonna suurimal staaril saab lõpuks villand (tal on käimas viimane lepinguaasta, mis toob talle sisse ligi 13 miljonit dollarit), ei ole enneaegsed vahetustehingud võimatud. Seda juhul, kui leitakse sobilik kosilane. Sisetunne lausa kisendab, et "raha ei ole meile probleemiks" –mentaliteediga divisjonikaaslane New York Knicks võib teha järjekordse "huvitava" tehingu.

Isegi, kui Rondo alles jääb või lahkub, võib põletavam küsimus seisneda hoopis Celticsi kõige värskema draftivaliku tarkuses ja potentsiaalis olla küpsem liider. 20-aastane Marcus Smart valiti Bostoni meeskonna poolt tänavuses draftis 6. valikuna, koht allpool austraallasest mängujuhist Dante Exumist (Utah Jazz). Smart on tugeva kehaga hea kaitsja, kes koges kolledži ajal kriitikute vihanooli vigade teesklemise eest.

Ometi on korvpalliskaudid veendunud, et Smart suudab NBA-s poisitembud maha jätta ja kerkida kõva töö ning alandlikuma suhtumisega paari-kolme aastaga Celticsi liidriks, kui Rondo kavatseb mujale siirduda. 2014/2015 hooaja esimestes mängudes saab Smart juba varakult näidata, mida ta suudab Celticsi esimese variandina mängujuhi positsioonil.

Smart on sama keevaline kui Rondo, aga emotsionaalsus ei pruugi takistada eliiti jõudmist. Roosade prillidega Celticsi poolehoidjad loodavad, et Smartist tuleb kunagise superstaari Gary Paytoni või Jason Kiddi etem versioon, kes oskab visata ka kaugelt hea protsendiga sisse. Kui 22-aastane suur äär Jared Sullinger lõpetab Ben&Jerry’s jäätiste ja BBQ liha söömise (mida ta on viimasel suvel ka teinud, kui jälgida mehe Instagrami kontot) ning suudab vältida pidevaid pisivigastusi, võib Smart-Sullinger duo olla lähiaastatel üks kõige viljakamaid noori paare.

Lisaks Smartile ja Sullingerile on Celticsis teisigi põnevaid noori. NBA-s juba neli hooaega mänginud Avery Bradley teenis just uue kopsaka lepingu Celticsi käest, mis hoiab teda klubis veel neli aastat. 24-aastane Bradley on end tõestanud kaitseäss, kes võib kolme aasta jooksul olla liiga hinnatumaid tagamängijaid.

Tänavuses draftis 17. valikuna Celticsisse suundunud toores väike äär James Young hullutab oma hüperatleetliku kehaga teismelisi tüdrukuid ja küllap ka mõnda noormeest. Isegi Celticsi suurim fänn Bill Simmons ei suutnud otse-eetris vastu panna võidukale rusikaviibutusele. Kelly Olynyk on kohutav reklaaminägu ja mõjub piltidel veidralt (tantsimisest võiks ta ka hoiduda), aga varutsentriks sobib igal juhul.

Cleveland Cavaliersist üle toodud tsenter Tyler Zeller saab enda võimaluse näidata, et temas peitub enamat, kui sedel "vinge valge poiss, kes võitleb kõvasti". Brooklyn Netsist üle toodud "mikrolaineahjuna" pingilt sekkuv viskav tagamängija Marcus Thornton võib triivida uues klubis, mida ei halda kahtlaste motiividega omanikud ega ebakompetentsed mänedžerid.

 Potentsiaali jagub, meeskonda alles teist aastat juhendav noor peatreener Brad Stevens peab ainult leidma mooduse, kuidas see noorte lihvimistöö tulemusena valla päästa.

Klubist lahkusid tänavusel suvel:

1) Kris Humphries – Kuigi teda tunti vahepeal "Kim Kardashiani abikaasana", on tegemist alahinnatud suure äärega, kes pingutab kaitses ja on erinevate mängijate sõnul ka positiivne isiksus treeningutel

2) Keith Bogans – 34-aastane kunagine kolledžitäht, kes oli Derrick Rose’i MVP-hooajal tõenäoliselt Bullsi kõige kehvem algviisikumängija. Celticsis mänguaega ei teeninud, sest peatreener Stevens eelistas nooremaid mehi. Oskab kolmeseid visata, võib veteranina anda head nõu noorematele mängijatele (Clevelandis näiteks Dion Waitersile ja Kyrie Irvingule).

3) Vander Blue – D-liiga tasemel tagaliinimängija, kes sai ainult episoodiliselt eelmisel hooajal mängida.

4) Chris Babb – Pisut maitsetuma nimega kui Vander Blue, aga samamoodi tagamängija, kellel on veel pikk maa minna, et saada NBA-s arvestataval tasemel rollimängijaks.

5) Christopher Johnson – tegi eelmise hooaja teisel poolel väikese ääre kohal mõned edukad mängud, mille tõttu teenis lepingu hooaja lõpuni. Mõned päevad tagasi otsustas Celtics temast ja Babbist ikkagi loobuda.

Kohe pärast Celticsisse tulemist loobus klubi oodatult ka John Lucas III ja Malcolm Thomase teenetest.

Celtics hankis endale suvel (lisaks draftis valitud noorukitele Marcus Smartile ja James Youngile) aga sellised mängijad:

1) Tyler Zeller – Cleveland Cavaliersi varutsenter, keda iseloomustatakse väljenditega "a real gym rat, hard worker, sets good picks". Teisisõnu, 24-aastane valge suur rollimängija. Kuna korralik tsenter Celticsil puudub, võib ta saada hulgaliselt mänguaega.

2) Marcus Thornton – kunagi üks lootustandvamaid snaipereid, kes võinuks tõusta eliitmängijate hulka. Nüüdseks 26-aastane „kuues-seitsmes“ mees, kes võib heal päeval endiselt saada kirja kergelt üle 30 punkti, kuid kahjuks juhtuvad sellised mängud pigem episoodiliselt. Peaks aitama Celticsi pingi rünnakut.

3) Evan Turner – Turner pole halb mängija. Kuid ta ei sära absoluutselt üheski kindlas valdkonnas ja pole suutnud enda draftivalikut (2010. aasta teine valik) õigustada. Lisaks meeldib 25-aastasele Turnerile palli enda käes hoida, mõnel rünnakul koguni 15-20 sekundit järjest, enne kui tulistab peale, kaitsja pikad käed ees. Alustas eelmist hooaega Philadelphia 76ersi värvides säravalt (kui arvestada fakti, et ta oli üks kuuest-seitsmest mehest 76ersis, kes vedas NBA taseme välja, pole ka ime), kuid hooaja teises pooles oli Indiana Pacersi eest kahvatum kui Asko Paade. Vabaagendina tahtis ta pääseda tiimi, kus ta saaks rohkem mängida, kuid priske lepingu teeninud Avery Bradley ja Thornton ei tee ta elu kergeks.

4) John Lucas III, Erik Murphy, Dwight Powell ja Malcolm Thomas. Saabusid vahetustehingus Cavaliersist Celticsisse tolle 34-aastase Bogansi eest, kusjuures Celtics sai veel Cavaliersi 2016. ja 2017. drafti teise ringi valikud. Lühidalt kokku võttes, Lucas III on üks NBA kehvemaid mängujuhte, kes ei suutnud eelmisel aastal isegi ühes liiga kehvemas tiimis, Utah Jazzis, end kehtestada.

Erik Murphy on soomlane-ameeriklane, kes valiti 2013. aasta draftis 49. valikuna ja on kõigest kahe aastaga juba kuulunud kolme NBA meeskonna nimekirja. Ei midagi erilist suure ääre koha peal, ehkki vanus (23) annab veel põhjust katsetamiseks.

Dwight Powell on 4 aastat Stanfordis veetnud 23-aastane suur äär, kes oli enda kolledžimeeskonna üks kõige olulisemaid lülisid. 2014. aasta draftis valiti ta 45. valikuna. Võib eeldada, et Powell mängib D-liigas tänavusel hooajal.

Malcolm Thomas oskab blokeerida ja lauda võtta, kuid on NBA-s keskpärasest kehvem suur äär.

Meeskonna põhikoosseis kuu aega enne hooaja algust (kindlasti tuleb veel kärpida paar meest, et saada lubatud 15 kokku):

PG: Rajon Rondo, Marcus Smart, Phil Pressey
SG: Avery Bradley, Marcus Thornton, Evan Turner, James Young
SF: Jeff Green, „keep getting ’em checks“ Gerald Wallace, Erik Murphy
PF: Jared Sullinger, Brandon Bass, Dwight Powell
C: Tyler Zeller, Kelly Olynyk, Vitor Faverani, Joel Anthony

Seisud palgalimiidiga

Idakonverentsi üks nõrgemaid meeskondi Celtics maksab praegu enda mängijatele kokku ligi 80 miljonit dollarit. Vaid kahel meeskonnal on suuremad palgakulud (võrdluseks – liiga konkurentsitult kehvim meeskond 76ers on siiani kulutanud palkadele vaid 30 miljonit dollarit, mille eest saab trahvi), laristajatena juba tuntust kogunud Brooklyn Netsil ja NY Knicksil.

Palgakulud tõmbavad tarbetult suureks kunagi atleetlikkusega ja ennastsalgava mängustiiliga nime teinud Gerald Wallace’i leping (10,105,855 dollarit hooaja kohta), kes on tänaseks hääbunud nõrga rollimängija tasemele ja mitu üle 6-miljonilist lepingut rollimängijatele (Jeff Green, Avery Bradley, Marcus Thornton, Brandon Bass). Vaid põhimängujuht Rondo leping (viimane lepinguaasta, ligi 13 miljonit dollarit) on mehe taset arvestades isegi soodne Celticsi jaoks.

Kuna klubide palgalimiit tänavusel hooajal on 63 miljonit dollarit ja Celtics pole veel allkirjastanud lepingut Evan Turneriga, on Bostoni meeskonna rahalised võimalused üsna piiratud ja uusi mängijaid (ehk saadakse Brandon Bassi eest midagi) oodata pigem ei ole.

Celtics on niigi praeguse ülisuure koosseisuga ka luksusmaksu piiri läheduses, mis on tänavusel aastal tõstetud 76,8 miljoni peale. Kuna võib eeldada, et peamänedžer Danny Ainge soovib vältida luksusmaksu tasumist, siis tehakse kärpeid veel kindlasti. Kui Rondo ei lähe, lahkub meeskonna staažikuselt teine mängija, Bass.