KAITSES KÕVA: Nõmme Kalju suutis Tallinna Flora rünnakud peatada ning võitis mängu lõpu eel löödud väravatega 2:0. Foto: Stanislav Moškov
Jalgpall
29. september 2014, 08:30

Nõmme Kalju panustab tiitlijahis kindlale kaitsele (5)

Nõmme Kalju 2:0 võit Tallinna Flora üle Lillekülla kogunenud 2610 pealtvaataja ees tähendab, et jalgpalli Eesti meistriliigas on nii Tallinna Levadia, Flora kui ka Kalju saatus nende endi kätes – kes iganes võidab kõik allesjäänud mängud, tuleb Eesti meistriks.

Tõsi, allesjäänud omavahelised mängud Kalju – Levadia (4. oktoober) ja Flora – Levadia (18. oktoober) kombineerituna tabeliseisuga (Levadia 72, Flora 70, Kalju 69) tähendavad, et erinevalt Levadiast ja Florast ei pruugi Kaljul piisata võitudest allesjäänud viies kohtumises, sest võib juhtuda, et nad koguvad Levadiaga võrdselt 84 punkti, mis juhul tuleks võita ka meistri otsustav lisamäng.

See on teooria. Praktika ilmselt õnneks nii lakooniline pole, vaid kätkeb – nagu jalgpallimängus ikka kombeks – endas üllatusi, vingerpusse ja keerdkäike. Mis pääseb maksma? Kogemused või nooruslikkus, võitlusvaim või tehniline osavus, võimas rünnak või kindel kaitse?

Igor Prins: väga oluline võit!

Igatahes Kalju võttis laupäeval ülivajaliku võidu tänu kaitsele. "Oluline oli vastu pidada ja Flora rünnakud kinni panna. Mitte ainul täna, vaid üldse on minu jaoks oluline kaitsetöö, kus peab valitsema kord ja mäng olema enesekindel. Rünnakul on meil piisavalt kogemustega mängijaid, kes suudavad võimalusi realiseerida. Väga oluline võit!" sõnas mängu järel Kalju peatreener Igor Prins.

Väravad sündisid lõpu eel. Võtmemomendiks kujunes Nõmme Kalju kasuks määratud penalti. Flora ääreründaja Roman Sobtšenko kukutas karistusala ääres Kalju äärekaitsja Ken Kallaste ja 11 meetri karistuslöögi realiseeris 86. minutil Hidetoshi Wakui.

"Mäng oli täiesti võrdne. Löönuks Flora esimesena värava, võitnuks nemad. Aga õnneks saime penalti kätte. Tolles olukorras plaanisin värava peale minna, aga noor poiss tuli tagant selga," sõnas Kallaste. Flora peatreener Norbert Hurt kurtis Sobtšenko tormakust. "Üks rumal otsajooks vastasele, penalti ja oligi kõik! Enne seda oli kõik korras. Kallaste polnud minemas üks ühele. Meie ründaja pidanuks olema kannatlikum."

89. minutil lõi Tarmo Neemelo Kalju teise värava ja mäng oli tehtud. Kalju pigem konservatiivne lähenemine – kuigi tabeliseis nõudis meeskonnalt võitu, ei võetud ka viimase veerandtunni saabudes 0:0 seisul suuri riske – tõi neile edu.

Pigem viik, kui loll kaotus

Nõmmekate järgmine katsumus on alanud nädala laupäeval peetav matš Levadiaga, millele minnakse Kallaste sõnul vaatamata nõudlikule tabeliseisule samamoodi nagu Flora vastu – liigse tormakuseta: "Eelkõige on tähtis taga null hoida. Lolli kaotust pole vaja, pigem võtta viik. Võrdsed vastased mängivad, ei oska kumbagi eelistada, aga arvatavasti võtame ära!"

Flora jaoks polnud kaotus maailma lõpp – Kalju on tabelis jätkuvalt nende selja taga ja kui 18. oktoobril Levadiast jagu saadakse, on ohjad taas Flora käes. Esmalt tuleb valmistuda aga reedeseks mänguks Tallinna Infonetiga, kelle vastu on 9kordne Eesti meister tänavu kogenud nii võitu, viiki kui ka kaotust.