Dennis KimettoFoto: AFP / Scanpix
Kergejõustik
29. september 2014, 08:00

40 000 inimest osales Saksamaa suurimal jooksumaratonil

Mitukümmend eestlast nautisid Berliini maratoni, mis tipnes vägeva maailmarekordi püstitamisega (2)

Saksamaa pealinnast Berliinist on saanud maratonimeka, kus 40 000 jooksjat, nende hulgas mitukümmend eestlast, läbivad mitmesaja tuhande pealtvaataja tulisel ergutusel 42 195 meetrit ja kus võitja lõpetab etteaste maailmarekordiga. Täpselt nii oli tänavu, kui keenialane Dennis Kimetto triumfeeris 2:02.57ga.

Spordiklubi Stamina 17liikmelise jooksjaterühma liikmena eile Berliinis startinud Karre Lauring läbis oma kaheksanda maratoni ning parandas senist tippmarki ligi 13 minutiga, lõpetades 3:20.21ga.

Varem on Eesti Rahvusringhäälingu töötaja Lauring osalenud Amsterdami, Viini, Praha, Stockholmi, Nice’i ja Tallinna maratonil, kuid väga hästi korraldatud Berliini jooksuvõistlus pani ta hinge laulma.

"Kõige ilusam rada oli küll Nice’i maratonil, aga nüüd Berliinis püstitatud isiklik rekord ja rahva kaasaelamine kaalub varasemad emotsioonid üles," ütleb Lauring, ilmselge rahulolunoot hääles. "Siin oli publik igal pool raja ääres."

Berliini maraton – fantastiline etendus

Lauringut tiivustas ka abikaasa, Eesti olümpiakomitee noortespordi projektide juht Merle Kaljurand. "Samm muutub ikka pikemaks ja ilusamaks, kui tead, et lähedane inimene on raja ääres ergutamas," pajatab ta muigamisi.

Samas märgib Lauring, et kiirel Berliini rajal oli ta valmis distantsi läbima ajaga 3:15. "Rahvamass oli nii suur, eespool olnuks parem startida. Meid lasti rajale teises laines, oma jooksu sain jooksma hakata alles neljandal kilomeetril. Tropid tekkisid ka joogipunktides."

Organismi energeetiliseks laadimiseks vajalikud toidugeelid võttis Lauring spetsiaalse vööga rajale kaasa. "Päeval oli sooja 18 kraadi, rajal läks natuke liiga palavaks," nendib ta. "Joogipunktides pidin vett ka pähe valama, aga krampe ei tekkinud."

Eesti edukamate naismaratoonarite, kolmikõdede Leila, Liina ja Lily Luige treener Harry Lemberg jälgis Berliini maratoni otseülekannet Saksamaa televisiooni vahendusel ning rääkis võistlusest ülivõrdes.

"Fantastiline etendus," rõhutab Lemberg. "Sakslased suutsid jooksust teha suurepärase ülekande, mida stuudios aitas kommenteerida olümpiavõitja Dieter Baumann. Korraldajatel oli rajal ka oma kangelane Anna Hahner (sakslanna tuli ajaga 2:26.44 seitsmendaks, võitis etiooplanna Tirfi Tsegaye 2:20.18ga – toim), kelle seisust andis pidevalt ülevaateid tema õde. Meeste maailmarekord oli sakslastele nagu preemia."

30aastase Dennis Kimetto triumf oli Lembergilegi üllatus, ent keenialane parandas kaasmaalase Wilson Kipsangi mullu samuti Berliinis püstitatud maailmarekordit koguni 26 sekundiga.

"Uskusin rohkem Emmanuel Mutai võitu," tunnistab Lemberg. "Aga ega ma väga palju mööda pannudki, temagi jooksis senisest maailmarekordist kiiremini (2:03.13) ja lõpetas teisena."

Lemberg osutas, et asjatundjate hinnangul on just Berliin maailmarekordite ründamiseks parim koht – esiteks on rada lausa hiilgav ja ka ilm soosib tavaliselt võistlust.

"Jänesed vedasid 30 kilomeetrit väga hästi," räägib Lemberg. "Need pidid olema tugevad mehed, kes suutsid sellist tempot hoida."

Berliinis võistlemise huvides tuleb aga ohverdada suvine tiitlivõistlus. Näiteks järgmisel aastal toimub Pekingi MM neli nädalat enne Saksamaa tippmaratoni – võimatu on mõlemal jõuproovil edukalt esineda.

Inimvõimete piir ei ole veel käes

Tänavu Euroopa meistrivõistlustel 5000 m jooksus 10. koha saanud Tiidrek Nurme sõnul osutas maailmarekord, et maratonijooksus pole inimvõimete piiri veel kätte saadud. "Räägitakse kahest tunnist," ütleb 28aastane eestlane.

Kuid miks just keenialased nii vägevalt jooksevad? Nurme, kes nimetab senist maailmarekordiomanikku Kipsangi oma heaks sõbraks, arvab vastust teadvat.

"Esiteks keskkond, kus nad valmistuvad," arutleb sageli Kenyas treeniv Nurme. "Eurooplased lähtuvad kindlast plaanist, keenialased kuulavad rohkem keha, aga nad harjutavad ka kõvasti ega löö kergelt käega, kui midagi kehvasti läheb. Keenialased usuvad oma võimetesse. Minu treeningukaaslane Mukunga on samuti veendunud, et tema on raudselt järgmine maailmarekordimees."

Nurme sõnul röövib maraton andekaid staadionijooksjaid, sest sel alal on suurem auhinnaraha. "Aga ma julgen arvata, et mitte ühelgi teisel kergejõustikualal ei tehta nii palju sihipärast tööd nagu maratonis, selleski peitub üks põhjus, miks tulemused kogu aeg paranevad," lausub Nurme.

Kimetto aimas rekordit alles 5 km enne lõppu

Berliini maratoni maailmarekordiga 2:02.57 võitnud keenialane Dennis Kimetto ja veel kuus jooksjat raputasid peagrupi kannult pärast 20 kilomeetri läbimist.

4 km enne finišit ei suutnud 30aastase kaasmaalase tempot enam taluda Emmanuel Mutai, kes sai 2:03.13ga teise koha. Kolmandana lõpetas etiooplane Abera Kuma, kelle aeg oli 2:05.56.

"Mul on suurepärane fiiling, sest võitsin vinge võistluse," rääkis Kimetto pärast etteaste Eurospordile. "Juba stardis oli tunne väga hea, viis kilomeetrit enne lõppu mõistsin, et olen suuteline maailmarekordist jagu saama."