Hans-Christian Hausenberg on üks Eesti erutavamaid noorkergejõustiklasi, kelle tegemisi tasub jälgida, kirjutab Märt Roosna.Foto: ALDO LUUD
Spordiblogi
29. september 2014, 12:33

Märt Roosna | Hans-Christian Hausenberg pole kellegi aasta nullimees, vaid hoopis ere päikesekiir! (18)

Hiljuti 16aastaseks saanud mitmevõistleja Hans-Christian Hausenberg teenis Õhtulehe kergejõustiku hooaja kokkuvõtteloos tiitli aasta nullimees, kuna jäi noorte olümpial kaugushüppe finaalvõistlusel tulemuseta. Aasta nullimees?! Kas tõesti? Noore sportlase puhul on tähtsad eelkõige töötahe ja areng, mitte üks võistlus.

Olles ise spordiajakirjaniku ametist vähemalt ajutiselt loobunud, saan ametiõdede ja –vendade tegemisi rahulikult distantsilt jälgida. Ega ma neid ei kadesta. Lugusid tuleb toota igapäevaselt (veebis kohe igapooltunniselt), pikemaks kaalutlemiseks pole tihti mahti. Nõnda ei olegi alati kõik hinnangud üksipulgi ja viimse sopini läbi mõeldud. See on Eesti (spordi)ajakirjanduse reaalsus – sipled nagu hamster rattas. Õhtulehe vabakutselise kaastöölisena on minul selge eelis: saan asjade üle rahulikult mõtiskleda, lasta juhtunul settida ja vajadusel mõne mõtte ka kirjutamata jätta.

Mu heade (eks)kolleegide Deivil Tserbi ja Merili Luugi poolt koostatud lugu "EESTI KERGEJÕUSTIKUAASTA 2014: kes on täht, kes sõnapidaja, kes kriminaal?" on tavapäraselt huvitav ja asjalik lugemine. Kuid üks asi torkab silma ja jääb häirima. Nimelt on tulevikulootusele Hans-Christian Hausenbergile omistatud aasta nullimehe tiitel. Tõsi, tekstis tuuakse esile ka tema saavutusi, kuid alapealkiri on ikkagi selgelt negatiivne. Kuigi faktiliselt ei saagi sellele vastu vaielda, aga sisuliselt tundub tegemist olevat veidi läbimõtlematu hinnanguga. Igatahes minu südametunnistus ei lubaks verinoort spordipoissi negatiivse maiguga tiitliga õnnistada. Eduka noorsportlase õnnestumistest kubiseva hooaja ainsat altminekut alla joonida – no milleks? Jah, täiskasvanud atleetide puhul tuleb vajadusel olla karm ja õiglane, kuid noortele võiks ikka armu ja aega anda. Seda enam, et tegelikult tegi Hausenberg tõepoolest ilusa hooaja ja astub paljudel aladel juba meie tippudele Maicel Uibole, Mikk Pahapillile ja Andres Rajale kandadele või on isegi möödunud.

Seoses Hausenbergi ja meediaga meenub ka teine lugu. Eesti Päevaleht trükkis mullu sõna-sõnalt ära, et Hausenbergist on sirgumas olümpiavõitja. Ka selline lähenemine on mu meelest vastutustundetu. Milleks andekale noorele nii suuri ootusi peale panna?

Ent aitab meediast, räägime parem Hausenbergist. Siinkohal pean ennast tagasi hoidma, et mitte liigselt roosade prillide ohvriks langeda. Andekaid noorsportlasi, kelle tipptunniks jäävad noorteklassi sähvatused, on nähtud varemgi: Valter Külvet, Kaire Leibak, Rene Oruman jne, kergejõustiku mõttes võib siia ritta lisada Margus Hundi. Ehk: noorteklassis näidatud tulemus ei garanteeri veel absoluutselt mitte midagi. Tähtis on tervis ja ka kuplialune korras hoida ning täie tõsidusega spordile pühenduda. Tähtis on sihtida absoluutset tippu, mitte rahulduda eakaaslastele ülevalt alla vaatamisega. Tähtis on teha õigeid valikuid ja õppida nii enda kui teiste vigadest. Muidugi on vaja ka õnne.

Siiski pean tunnistama, et Hausenberg on üks Eesti erutavamaid noorkergejõustiklasi, kelle tegemisi tasub jälgida. Täiskasvanute medaleid talle kaela riputada veel ei maksa, kuid narr oleks mitte lootusrikkas olla. Stardiplatvorm on paljulubav, edasine sõltub suuresti noore mehe sisust ja tahtest.

Vaadelgem Hausenbergi sooritusi kümnevõistluse (eks see tema õige ala ole) tulemuste kaupa ja võtkem võrdluseks kõrvale meie esinumbrite Mikk Pahapilli, Maicel Uibo ja Andres Raja hooaja parimad resultaadid. Arengust ülevaate saamiseks lisasin pingeridadesse ka tulevikulootuse mulluse hooaja margi.

100 m jooks
1. Hausenberg 10,92
2. Raja 11,12
3. Uibo 11,22
4. Pahapill 11,26
5. Hausenberg (2013) 11,39
Kommentaar: Kümnevõistluses läbilöömiseks vajalik sprindikiirus on Hausenbergil juba praegu olemas. Eelmise hooajaga võrreldes on edasiminek olnud võimas!

Kaugushüpe
1. Hausenberg 7.55
2. Uibo 7.35
3. Raja 7.28
4. Hausenberg (2013) 7.12
5. Pahapill 7.01
Kommentaar: Kümnevõistluses kahtlemata üheks võtmealaks olev kaugushüpe on üks Hausenbergi kahest trumpalast. Muide, Zürichi EMil hoidnuks Hausenberg oma tippmarkidega kahe ala järel kuuendat kohta.

Kuulitõuge
1. Pahapill 14.95
2. Raja 14.67
3. Uibo 14.43
4. Hausenberg 13.45*
Kommentaar: Kuulitõukes 16aastane nooruk esialgu veel meie tippudega võrdlust välja ei kannata, tulemuse 13.45 sai ta kirja kuuekilose kuuliga, meeste tõukevahendiga (7,257 kg) oleks tulemus vast 1,5-2 meetrit lahjem. Ent muretsemiseks pole põhjust: rammu lisandudes on meetrid varmad tulema, kindlasti ei kujune kuulitõukest kirstunaela. A-klassis kasutusel olevat viiekilose kuuli lennutas Hausenberg tänavu juba 15 meetri ja 23 sentimeetri kaugusele. Võrdluseks: mullu sai ta kirja 15.56, kuid seda neljakilose raudmunaga. Areng on märkimisväärne.

Kõrgushüpe
1. Uibo 2.16
2. Pahapill 2.11
3. Raja 2.04
4. Hausenberg (2013) 1.89
5. Hausenberg 1.86
Kommentaar: Kindlasti on areng kallihinnalisel punktialal Hausenbergi jaoks väga oluline, praegu kaotab ta tippudele palju (Uibole antud võrdluses 274 silma). Kuna tegemist on suhteliselt lühikesekasvulise sportlasega, siis tõenäoliselt ei kujune kõrgushüpe kunagi ta trumpalaks, kuid treeneritega tuleb leida moodus, kuidas aastate jooksul kergitada tulemus üle kahe meetri.

400 m jooks
1. Raja 49,83
2. Uibo 50,64
3. Pahapill 51,03
4. Hausenberg 51,13
5. Hausenberg (2013) 52,15
Kommentaar: Pärast Erki Noole areenilt lahkumist pole piinarikas 400 meetri jooks meie kümnevõistlejate tugevamate alade kilda kuulunud. Loodetavasti suudab Hausenberg seda traditsiooni muuta, tänavu näidatud aeg ja baaskiirus lubavad seda loota. Nool on üle 50sekundilist jooksu nimetanud seasörgiks, Hausenberg võiks ja peaks sihtima sellest piirist oluliselt kaunimaid numbreid.

110 m tõkkejooks
1. Raja 14,23
2. Hausenberg 14,35*
3. Pahapill 14,60
4. Uibo 15,04
Kommentaar: Hausenbergi pingeritta lisamine on taas tinglik, sest tema vanuseklassis on tõkete kõrguseks 91 sentimeetrit, meeste tõkked asetsevad 15 cm kõrgemal. Seega ei tasu A-klassi tulemustest liiga suuri järeldusi teha. Samas on selgi alal näha ilusat arengut – mullu sai Hausenberg B-klassi tõkkeid (84 cm) joostes ajaks 14,58.

Kettaheide
1. Pahapill 50.66
2. Uibo 48.58
3. Hausenberg 48.18*
4. Raja 44.72
Kommentaar: Taas pole võrdlus objektiivne, kuna Hausenbergi tulemus on meisterdatud 1,5kilose kettaga, mehed lennutavad kahekiloseid heiteriistu. Aga kõik eeldused pikkadeks kettakaarteks on Hausenbergil kahtlemata olemas. Mullu põrutas ta kilose ketta koguni 56 meetri ja 38 sentimeetri kaugusele.

Teivashüpe
1. Uibo 5.00
2. Pahapill 4.90
3. Hausenberg 4.85
4. Hausenberg (2013) 4.82
5. Raja 4.60
Kommentaar: Mullu teenis Hausenberg teivashüppes Euroopa noorte olümpiafestivalil hõbemedali ja sellest alast peakski kujunema tema teine trumpala, mille najal uhket kümnevõistluse skoori ehitada. Eelmise hooaja järel katkes Hausenbergi koostöö teivashüppespets Hendrik Lindepuuga, kelle meelest pidanuks tulevikulootus senisest rohkem teivashüpet harjutama. Loodetavasti leitakse (või on juba leitud) vääriline asendaja.

Odavise
1. Pahapill 60.64
2. Uibo 59.15
3. Raja 57.28
4. Hausenberg 55.25
Kommentaar: Erinevalt kuulitõukest, kettaheitest ja tõkkejooksust on võrdlus adekvaatne, sest sellise tulemuse sai Hausenberg tänavu kirja 800grammise odaga. Noorteklassi vahenditega on kaared olnud veelgi pikemad – 58.72 (700 g) ja 64.38 (600 g). Mullu maandus 500grammine oda 60 meetri ja 90 sentimeetri kaugusel. Seega ka odavise ei tohiks Achilleuse kannaks osutuda.

1500 m jooks
1. Uibo 4.29,0
2. Pahapill 4.35,91
3. Raja 4.59,08
4. Hausenberg (2013) 5.03,97
5. Hausenberg 5.22,54
Kommentaar: Kümnevõistluse valusmagus lõpuala on koht, kus tahaks kiidulaulu vahelduseks natuke häirekella lüüa. Ühest küljest saan aru, et septembris Eesti A-klassi kümnevõistluse rekordit 7511 punktini kergitades oli Hausenbergil 1500 meetri jooksu eel end raske motiveerida – konkurendid olid kaugel-kaugel seljataga ja ka nigel aeg 5.22 tõi kaasa pea 400punktilise rekordiparanduse. Ent sarnast mustrit võis Hausenbergi puhul ka varem täheldada. Lõppude lõpuks on see ikkagi põhimõtteküsimus. Lõpuala näitab sportlase hinge, siin endale noorteklassis järeleandmisi tehes ("Ah, praegu pole vaja täiega joosta, küll olümpial põrutan!") võib kergelt langeda mugavustsooni, kust hiljem välja pääseda on raske. Soovitan Hans-Christianil eeskuju võtta maailmarekordimehest Ashton Eatonist, kes ka siis, kui kõik on enne 1500 meetri jooksu kätte võidetud, pigistab endast viimase välja. See näitab austust konkurentide ja valitud spordiala suhtes.

Hausenbergi parimaid üksikalasid kokku lüües oleks kümnevõistluse tulemus... Ah, teate, kel huvi, arvutagu see ise välja. See on küll ilus arv, kuid tollel pole esialgu erilist tähtsust. Oluline on, et sihikindel töö jätkuks ning ülekaalukad võidud kodukamaral ei tekitaks liigset rahulolu. Kordan veel kord oma mõtet: eufooriasse sattuda on selgelt liiga vara, kuid ootusärevalt tasub Hausenbergi arengut kahtlemata jälgida. Ja null ühel kaugushüppevõistlusel võib tulevikku vaadates osutuda märksa kasulikumaks kui ülistuslaulu tekitav noorteklassi kuldmedal.