Kultuuriminister Urve Tiidus.Foto: TIINA KÕRTSINI
Spordivaria
29. september 2014, 13:45

Minister Urve Tiidus treeneritele: "Tuleb see 5. kategooria kätte saada!" (10)

Kultuuriminister Urve Tiidus ja ministeeriumi kantsler Paavo Nõgene esitlesid täna 2015. aasta kultuurivaldkonna eelarve eelnõud, mille valitsus saatis riigikokku kinnitamiseks. Noortetreenerite sotsiaalsete garantiide tagamiseks on eelarves esmakordselt 3,51 miljonit eurot, aga treenerid polnud veel mõnelegi küsimusele saanud vastust, mille Õhtuleht nüüd ministeeriumi juhtidele esitas.

Miks hõlmab toetus alles 5. ja kõrgema kutsetaseme treenereid?

Urve Tiidus (UT): Mingi valiku pidi alguses tegema ja see on praegu Euroopa kutsestandardite järgi 5.-7. kategooria. Kui on võimalik seda allapoole tuua, pole kellelgi midagi selle vastu, aga praegu olemas olevate eelarvevahendite järgi saab seda rakendada 5.-7. kutsekategooria treenerite puhul. See on hea algus, see pole kindlasti lõplik protsess ja me liigume edasi.

Kas sama toetuse maksmine jätkub ka järgmistel aastatel?

UT: Meie tahame selle eest seista ja see pole kindlasti ühekordne toetus.

Paavo Nõgene (PN): See on baasrahastus.

Mida peavad tegema treenerid, kuidas hakkama saama klubid, kus on madalama kui 5. tasemega treenereid?

UT: Tuleb see 5. kategooria kätte saada! Saan aru, et see eeldab väikseid eksameid ja mingil moel paberitööd. See pole ju ilmvõimatu. Treenerid liiguvad nii või naa madalamatelt kutsetasemetelt kõrgemale.

PN: Kõrgemale liikumine võiks olla iga treeneri siht.

Kas 5. tasemeni liikumist saaks nimetada enesetäiendamiseks ja sellele tasemele jõudmiseni stipendiumi edasi maksta?

UT: Oi, kindlasti mitte!

PN: Stipendiumi definitsioon on tulumaksuseaduses sõnastatud üsna täpselt. See on ikkagi enesearendamiseks tulevikku suunatud toetus. Kui tegeldakse enesearendamisega, saab loomulikult maksta stipendiumi. Kui nad lähevad noort treenima, siis nad teevad tööd. Seal on olemuslik vahe: kas sa arendad iseennast või sa lähed tööle ja arendad kedagi teist. Stipendiumi maksmine pole ära kaotatud ja seda ei  ole välistatud, aga on selged reeglid, millal võib stipendiumit maksta ja nüüd sai see ka seadusesse sõnastatud.

UT: Stipendium on enesetäiendamiseks, oma kutsekvalifikatsiooni tõstmiseks, nii-öelda taseme parandamiseks. Igasugune õppimine stipendiumi eest on täiesti mõistetav. Aga niipea, kui on tegemist tööga, siis on palk ja sotsiaalsed garantiid.

Klubid ütlevad, et sotsiaalsete garantiide teke on tervitatav, aga samas küsivad, kuidas praegune, 2014. aasta üle elada?

UT: Loomulikult tuleb üle elada, see on selge. Jällegi ütlen, et räägime järgmise aasta eelarvest ja siiski on hea, et treeneritele see palgatoetus tuleb, mis võimaldab tagada paremad sotsiaalsed garantiid. Palgatoetuse teke võimaldab klubidel uuest aastast üle vaadata lapsevanemate trennitasud.