Foto: MATI HIIS
Seisukoht
29. september 2014, 17:31

Seisukoht | Vanus pole pidur (5)

Viimasel ajal räägitakse üha sagedamini, et pensionäridel on tööturul oluline roll. See on hämmastav retoorikamuutus. Kakskümmend aastat tagasi pidid isegi 45aastased inimesed hirmuga kuulama riiklikul tasandil kõlanud ähvardusi, et varsti pole neil tööturul kohta.

Nüüd lahkuvad eestimaalased massiliselt nii-öelda parematele jahimaadele ja paljudes valdkondades on töökäte puudus. Vitaalsed pensionärid on juba ammu ametisse värvatud.

Vanus polegi alati pidur. Tänase Õhtulehe spordiküljel on lugu Märjamaal elavast veteranide jõutõstmise maailmameistrist Mihkel Lauritsast. 70aastane mees sikutab raskusi, mille maast lahtisaamine paneb parimas vanuses sportlasedki tõsiselt pingutama.

Laurits oli nooruses kopsuhaiguse tõttu üheksa kuud taastusravil. Just siis muutus ta vaimselt tugevaks ja hakkas usinalt spordiga tegelema. Nüüd on ta sitke vanahärra, kes suudab noortega sammu pidada.

Muide, kümmekond aastat tagasi autoga Märjamaalt pealinna sõites võttis Laurits Varbola lähistel reisikaaslaseks ühe memme, kes ütles, et tütar ja väimees said avariis surma ja et ta kasvatab nende lapsi. Laurits küsis, kuidas ta jaksab? Memm vastas: Siber karastas, nüüd on seepärast kõik lihtne!