Eile päeval möllas hobuste tarbeks keset Saku Suurhalli traktor. Foto: Merili Luuk
Spordivaria
1. oktoober 2014, 11:00

Tallinna ratsutamisvõistlust rikastab tänavu koolisõidu MK-etapp

Saku Suurhalli kogutud liiv, hein ja muda ei ole märk maailmalõpueelsest paanikast, vaid Tallinnas toimub 12. International Horse Show. Hobuhotell, treeningplats ning rautamiskoda pandi üles juba eile, täna viimistletakse areeni, kuhu on veetud mitu tonni Muuga mereliiva.

Reedest pühapäevani toimuval võistlusel leiavad esmakordselt aset kaks MK-etappi – lisaks tavapärasele takistussõidule jagavad Tallinnas punkte koolisõitjad. Kumb oleks aga atraktiivsem publiku jaoks? Reede õhtul ning laupäeva päeval peetaval koolisõidul peavad hobused näitama võimleja graatsiat ja iluuisutaja täpsust. Elementideks võivad olla nii piruetid kui tagurdamised, sisuliselt võib truu suksu panna ka tantsima.

"Hobused kulgevad mööda kindlat rada. Esimesel päeval sõidavad nad etteantud skeemi, kus hobused on kõik tähest täheni ära õppinud. Teisel päeval hindavad kohtunikud muusikalist vabakava. Kava peaks välja nägema nii loomulik, et eemalt vaadatuna paistab hobune kõike tegevat ise ja vabatahtlikult," selgitas võistluste peakorraldaja Siim Nõmmoja, kuidas publik peaks toimuvat jälgima.

Pühapäeval peetavas takistussõidus peavad ratsanik ja hobune läbima raja ehk parkuuri takistusi maha ajamata ning võimalikult kiiresti. "Kellele meeldivad ilusad tüdrukud ja hobused ning rahulik sõitmine, vaatavad koolisõitu; kes tahab tulisemat andmist, naudib takistussõitu," selgitab Nõmmoja.

Koolisõidus saab püüda ka olümpiamängudele pääsemiseks vajalikke punkte, eestlaste lootused on kodusel meistril Dina Ellermannil ning tema hobusel Landy’s Akvarell. Takistussõidus on stardis vanad veteranid Gunnar Klettenberg, Rein Pill ja Tiit Kivisild. Lisaks MK-etappidele peetakse võistlusi nii poni- kui harrastussportlastele. "Kuna ratsutamine ei ole väga popp, pakume kõike Eesti pealtvaatajale non-stop šõu võtmes. Meil on laes suur lava ning ärge arvake, et Tanel Padri ja Lenna Kuurmaa kavad hobustega miksitud pole," sõnas Nõmmoja.