PUHASTUS: Möödunud hooajal Pärnu meeskonnast mänginud meestest on Avo Keele all järgi jäänud vaid viis: Andrus Raadik, Taavet Leppik, Edgar Järvekülg, Tamar Nassar ja Kardo Kõresaar.Foto: Tairo Lutter
Võrkpall
1. oktoober 2014, 10:00

Seitse küsimust võrkpallihooaja alguseks

Sel nädalavahetusel algab kodune võrkpallihooaeg ning ohtrad treenerite ja mängijate klubidevahetused tähendavad, et õhus on palju küsimusi.

Eesti võrkpallielus valitseva teadmatuse võttis kõige paremini kokku juba 24 aastat tagasi oma esimest peatreenerihooaega alustanud Andrei Ojamets: "Mina küll ei mäleta nii suurt mängijate ja treenerite liikumist, uute klubide tulekut. Ennustada, mis aasta lõpus juhtub, on tänamatu töö."

Kevadel pisaratega võideldes Eesti meistrikulla kaela saanud Tartu klubi treenerile vastu tulles ei hakkagi me ennustama,vaid esitame küsimused, mis aasta jooksul peavad vastuse saama:

Kui kõva on Pärnu?

Avo Keel ei ole imemees, aga ta oskab ka keskpärase meeskonna hästi mängima panna. Pärnus toimunud vangerdused, kus möödunud aasta meeskonnast on säilinud vaid viis mängijat, peaksid kindlustama, et suvepealinlased ei ole kindlasti keskpärased. Möödunud nädalavahetusel madistati kodusaalis Rakvere, Ozolnieki ja Rakvere meeskonnaga ning kolme mängu peale anti lohakusest käest vaid üks geimivõit.

Millal hakkab Tartu mängima?

Möödunud hooaja Eesti meistrid on oktoobri algul keerulises olukorras: meeskonnast on lahkunud sidemängijad Andres Toobal (nüüd Selver) ja Artis Caics (Riia) ning nende asendajaks toodud bulgaarlane Georgi Topalov ja Roobert Viiber tuleb ründajatega kokku klapitada.

Meeskonna ründevõimsuses pole mõtet kahelda: palle hakkavad maha lööma Robert Täht, Kristo Kollo ning Renee

Teppani Itaaliasse siirdumise järel taas algkoosseisu mahtuv Argo Meresaar, ent kui kaua kulub aega sujuvuse saavutamiseks - esimene euromäng sakslaste Ingersoli Bühliga ootab ees juba 5. novembril.

Kas TTÜ teeb seda taas?

Tehnikaülikooli võistkond võitis kaks hooaega tagasi ühisliiga, mullu Eesti karikasarja. Nädalavahetusel endale võetud superkarikas näitas, et meeskond on tänavugi hästi komplekteeritud ning miks mitte ei võiks tudengid ka sel hooajal ühte tiitlit endale näpata.

Peatreeneri Janis Sirelpuu sõnul on selleks vaja aga parajalt õnne, sest TTÜ 145 000 euro suurune eelarve on näiteks vähem kui pool Tartu kasutada olevast rahakogusest.

Kas Selver toob tribüünid täis?

Tallinna Selver on teiste suurte muudatuste kõrval vahetanud ka koduareeni ning suurem osa mänge peetakse Lasnamäel Tondiraba jäähallis. Praeguseni pole veel selge, kuidas need matšid välja nägema hakkavad: kas mängitakse vaid kolmandiku saali peal, kus vaheseinaga tekitatakse suures hallis hubane atmosfäär, või üle 5000 pealtvaataja mahutaval peaareenil, kus tühjad istekohad võivad õige kõleda mulje jätta.

Kas Rakvere üllatab?

Juba mitu aastat on Rakvere võrkpallimeeskond täitnud musta hobuse rolli, kes parimal päeval võib kõiki sakutada. Kuigi peatreener Aigor Kaibalt tõdeb, et tänavused lahkujad olid klassilt paremad, kui juurdetulijad, leidub Virumaal jätkuvalt piisavalt klassi üllatamiseks.

Mida suudab Järvamaa?

Eelmisel aastal esiliiga võitnud Paide/Türi/Väätsa klubi nimetas end ümber Järvamaaks ning katsub see aasta võimu ühisliiga meeskondadega. Helge unistus on võidelda Eesti paremuselt viienda klubi kohale, ent peatreener Villi Vantsi nimetab ka madalama eesmärgi: "Tahame olla väärikas võistkond, võita mõnda tugevamat või vähemalt hakata neile alati vastu, et me peksupoisteks ei oleks."

Kui suurt vastupanu osutavad lätlased?

Lõunanaabreid on tänavu ühisliigas viie klubi jagu, naasnud on Kuldiga. Kõige ohtlikumaks tuleb ilmselt pidada jätkuvalt Riia Tehnikaülikooli ja Jelgava meeskonda, kellest TTÜ ja Tartu eelmisel nädalavahetusel superkarikamängudes suuremate probleemideta jagu said.

Avo Keel sõnas, et liiga peale on kuus või seitse klubi, sealhulgas lätlased, kelle omavahelistes mängudes ei pruugi tulemus kunagi kindel olla, kuid nelja tiitlile mängiva meeskonna sekka ta neid esmahooga ei paigutaks. Sinna jõudmiseks vajaks lõunanaabrid play-off’is koduplatsieelist.