Emil Hegle Svendsen tituleeriti Sotšis kahekordseks olümpiavõitjaks. Sama tahtnuks ta teha ka kaheksa aasta pärast Oslos, kuid Norra valitsus otsustas olümpiamängude korraldamisest loobuda. Foto: DAVID GRAY
Talisport
2. oktoober 2014, 12:51

Oslo loobus taliolümpia korraldamisest. Svendsen: Ma ei mõista, miks meiega nii tehti! (8)

Norra valitsus tegi eile õhtul teatavaks, et Oslo loobub 2022. aasta olümpiamängude korraldajalinnaks kandideerimisest. Kuningriigi sportlaste seas on see tekitanud palju viha.

"Mul on häbi, ma armastan sporti ja olümpiamänge ning ei mõista, miks meiega nii tehti," sõnas kahekordne laskesuusatamise olümpiavõitja Emil Hegle Svendsen NRK-le.

"On põhjus, miks inimesed on mängude siin toimumise osas skeptilised. Rahvusvahelise Olümpiakomitee pikk käskude-keeldude nimekiri provotseerib neid ning see on täielikult absurd! Kuigi meile ei pruugi ROK meeldida, võiksime me siiski olümpiamänge korraldada," on ta nõutu.

Svendsen pole ainus, kes avalikult Norra valitsust siunas. Talle sekundeeris vigursuusataja Tiril Sjåstad Christiansen. "Mu elu unistus on võistelda kodustel olümpiamängudel. Mul on kahju, et inimesed on OMi korraldamise suhtes negatiivsed. Jääme ilma võimalusest näidata, et oleme talispordis ning võistluste korraldamises maailma parimad," kurvastas ta.

Norras korraldati viimati olümpiamänge 1994. aastal, kui võistlused toimusid Lillehammeris. Toona kiiruisutamises kolm kuldmedalit võitnud Johan Olav Koss sõnas, et valitsus tegi mängudest loobumisega sportlastele karuteene. 

"1994. aastal toimus pärast OMi spordis suur areng, kuid nüüd jääb see olemata. Mängude korraldamine andnuks meie valitsusele kätte uue tee, kuidas Norra sporti investeerida ning sportlastega läbi saada," arvas ta. 

2022. aasta olümpiamängude korraldamise nimel hakkavad Oslo kandidatuuri loobumise tõttu võistlema 2008. aastal suveolümpiamänge korraldanud Peking (Hiina) ning Almatõ (Kasahstan).

Varem loobusid oma kandidatuurist Krakow, München, Davos/St Moritz, Stockholm ning Lviv.