Kahe aasta eest kohtus Eesti ragbikoondis maavõistluses Türgiga. Laupäeval peetakse Valgevene vastu oma ajaloo esimene EM-valikmäng.Foto: ARNO SAAR
Spordivaria
3. oktoober 2014, 08:00

Ragbi EMi ainuke valikmäng toimub laupäeval Tallinnas (2)

Laupäeval kell 14 toimub Tallinnas, Kalevi staadionil ragbi EM-valikmäng Eesti – Valgevene. See on terve EMi ainsa valikmänguga, mis otsustab viimase põhiturniirile pääseja. Samuti on tegu Eesti ragbikoondise esimese ametliku võistluskohtumisega, siiani on peetud vaid sõprusmänge Soome ja Türgiga.

"Rahvusvahelise võistlusmängu nõuded on paika pandud ikkagi suurtest ragbiriikidest lähtuvalt. Ainuüksi paberitöö, mis mängu eel teha tuleb, on sadu lehekülgi paks. Oleme kaks aastat kõvasti tööd teinud, et Euroopa ragbiliit meid sellele mängule üldse lubas," räägib Eesti Ragbiliidu peasekretär Ragnar Toompere.

Igaks juhuks olgu eraldi rõhutatud, et praegu käib jutt klassikalisest ragbist, kus võistkonnas korraga platsil 15 mängijat, mitte 2016 Rio de Janeiro olümpial mängitavast olümpiaragbist, kus platsil 7 meest.

Laupäevase mängu võitja saab õiguse osaleda koos Kreeka, Montenegro ja Slovakkiaga EMi 3. divisjoni turniiril, kus mängitakse kohtadele 39.-42. Ei kõla kuigi seksikalt ega uhkelt, aga Eesti ragbi kandepind – veidi üle 100 mängija – ja lühike ajalugu esialgu enamat ei võimalda.

Keerulises olukorras on võetud natuke eeskuju Eesti saalihokist, mille meeste koondise juhtmängijateks on välismaal üles kasvanud (välis)eestlased. "Mänguks protokolli kantavast 23 mängijast 10 on kas mingil eluetapil välismaal ragbit mänginud või mängivad seal praegu," sõnab Toompere.

Ilmselt kõige kõvemad karastusega on aastate eest Inglismaa ühe kuulsaima ragbiklubi Leicester Tigersi (viimasest 15 meistritiitlist on Tigers võitnud kaheksa) noorteakadeemias mänginud Luke Veebel ja Karl Pallas. Mõlemad mehed on sündinud ja üles kasvanud Inglismaal, aga eestlasest lapsevanema kaudu sünnijärgsed Eesti kodanikud.

Mängu eel on Toompere üpris optimistlik, sest kuu aja eest pidasid Tallinna ja Minsk sõprusmängu, mille eestlased 33:10 võitsid. "Mõlema koondise tuumiku moodustavad toonagi platsil käinud mehed ja jõudude vahekord võiks olla sarnane. Tahaks loota, et kui Eesti – Valgevene matši mängitaks neli korda, siis kolm neist me võidaksime. Nüüd on tähtis, et see neljas mäng laupäevale ei satuks," ütleb Toompere.

Eesti ragbiliit kutsub kõiki huvilisi Kalevi staadionile mängu vaatama (piletiraha ei küsita). Toompere sõnul on ragbirahvas väga sõbralik ja aldis soovijatele Eesti jaoks uudse spordiala finesse lahti seletama. "Väljakul toimuval hullusel on loogika!" rõhutab Toompere.