LEEGIONÄR: Sloveen Žiga Fifolt on Raplas teist hooaega, nüüd on aastaid eesti palluritele keskendunud Rapla toonud oma mees- konda veel kaks välismaalast.Foto: Arno Saar
Korvpall
3. oktoober 2014, 09:00

Eesti korvpalliliiga keskmikud: välismaalasi ohtralt, aga pingid lühikesed (2)

Nädalavahetusel lahti mineva korvpalli meistriliiga klubide esindajad on enne igat hooaega veendunud, et oodata on tasavägist heitlust, kuid tihti see nii ei lähe. Kui rääkida kohtadest kolmandast kaheksani, on sel aastal on põhjust mõõdukaks optimismiks.

Nagu mullu, tuleb keskmikel vältida seitsmendat ja kaheksandat kohta, et veerandfinaalis mitte vastu astuda kahele hiiule Kalev/Cramole ja Tartu Ülikool/Rockile. Mullu leppisid selle saatusega Rapla ja Valga meeskonnad. Meistriliiga avamatš peetakse laupäeval Tondiraba spordihallis Cramo ja Rocki vahel, aga esimese tõsisema pildi keskmike jõudude vahekorrast saame pühapäeval, kui vastamisi lähevad TTÜ – TLÜ/Kalev, Rakvere Tarvas – Valga Maks&Moorits ning Rapla Tyco – KK Pärnu. Teistest hiljem alustab liigat noor Audentes, kes play-offi kohale ei pretendeeri.

Pühapäeval heitlevate klubide koosseise vaadates torkab esimesena silma, et meeskonnad on üpris õhukesed. See tähendab, et põhitegijaid on seitsme ringis, TLÜ/Kalevil isegi vähem. Nii tuleb lisaks olemasolevate pallurite heale kokkumängule loota ka tugeva tervise peale. Õhtuleht vaatab satse eraldi ja ennustab, kes kerkib nende klubide liidriks.

Rakvere Tarvas

Kolm aastat järjest pronksile tulnud Tarvast on juba pikka aega peetud lühikese pingiga meeskonna sümboliks. Esialgu on Tarval aga seis päris roosiline, sest koos viimase täienduse Denarius Darbyga on neil koos üheksa pallurit, keda võib rahulikult väljakule lasta. Lisaks veel kogemustega Siim Laur ja Robert Peterson, keda ähvardab peatreener Andres Sõbra legendaarset väljendit kasutades esialgu siiski "san-tehnilisse personali" jäämine.

Liider: Sten-Timmu Sokk, kui ta pikemaks ajaks meeskonda jääb. Sokk pole tuntud kõva statistikakogujana, aga Tarvas on tal selleks ideaalne võimalus.

TLÜ/Kalev

Mullune poolfinaali jõudmine oli aastaid Tallinna Kalevi nime kandnud tiimile kõva saavutus, aga sel korral on see oluliselt raskem. Pigem on just neil suurim oht langeda tabelis kolinal allapoole. Kolme välismängija (Thomas Droney, Robertas Grabauskas, Tawaski King) ja eestlastest veteranide (Reimo Tamm, Raido Roos) kõrval on materjali vähe.

Liider: Raske hinnata, aga alternatiivina Reimo Tammele ehk leedulane Grabauskas. Kodumaal oli ta tavaliselt pingil, aga Kalevis on tal vaja täita suuremat rolli.

TTÜ

Erik Keeduse lahkumist on raske korvata, sest elutähtsal mängujuhi positsioonil on ainult Siim Raudla. Ehk kujuneb edukaks uue välistudengi Kilian Cato hooaeg, kes kontrollkohtumistes on ennast näidanud heast küljest. Huvitava tegelasena leiab pingiotsalt 19aastase Aleksander Kaaberma, kunagise vehklemistipu Kaido Kaaberma poja.

Liider: Toomas Raadik. Koos Joonas Järveläineni ja Catoga moodustatakse päris võimas

ääremängijate punt.

Pärnu

Eelmisel hooajal ehk isegi üllatavalt häid esitusi teinud Pärnu on Silver Leppiku ja Renato Lindmetsa kujul kogemusi juurde saadud. Lisaks hangiti kaks võõrleegionäri, kellest lätlane Sandis Silavs paistab esialgu asjalikum kui 208 cm pikkune Aloysius Marvin Henry. Täiesti võimalik, et sel aastal võidakse ise seitsmendaks-kaheksandaks jääda.

Liider: Lindmets peaks olema Pärnu eesliini tugisammas, nagu ta oli seda eelmisel aastal Tallinna Kalevis.

Rapla

Rapla vajab head tulemust nagu õhku ja selle saavutamiseks on senisest enam pilku pööratud välismaale. Peale sloveen Žiga Fifolti on nüüd juurde tulnud lätlane Kristers Zeidaks ja Ernestas Ezerskis Leedust. Mõlemal peaks Eesti liiga jaoks kvaliteeti küllaga olema.

Liider: Rait-Riivo Laane on Raplat juba aastaid vedanud ja hoolimata samuti vahel mängujuhi kohuseid täitva Ezerskise lisandumisest teeb seda edasi.

Valga

Koos Eesti koondislase Kristo Saage ja nelja lätlasega on kokku saadud korralik tuumik, aga abivägi koosneb vaid Viljar Veskist ning Kristjan Evartist. Eelmise hooaja kuuele võidule saadakse lisa, aga nii lühikese pingiga on raske medaliheitlusele otsa vaadata.

Liider: Saage, aga kõigepealt tuleb tal peatreener Varis Kruminši ja portsu Läti pallurite keskel ennast kehtestada.