TEISEL KORRUSEL: Võitlevad Rocki mängija Janar Talts (palliga) ja kalev- lane Frank Elegar. Foto: Laura Oks
Korvpall
6. oktoober 2014, 08:00

ANALÜÜS: Kalevil ja Rockil on veel aega vormi timmida

Eesti korvpallihooaeg algas liidrite vastasseisuga ning BC Kalev/Cramo võttis Tartu Ülikool/Rockilt kaks nädalat tagasi kontrollmängus saadud kaotuse eest revanši tulemusega 68:57. Millised olid laupäeva peamised märksõnad?

Üks on selge: Kalev on kahe nädalaga astunud selge sammu edasi. Ideaalsest seisust ollakse muidugi veel kaugel, ent kui 20. septembril domineeris Rakvere turniiri finaalis Rock, siis nüüd Kalev. Teame siiski, et Eesti liigas pannakse kõik paika kevadel ning põhimõtteliselt on Kalevil veel aega atra seada kaks nädalat ja Rockil terve kuu.

1. Kullamäe: "No ei tööta praegu see rünnak meil absoluutselt!"

Rocki visketabavus oli 34 protsenti (kaugvisetel 19), lisaks tegid tartlased 17 pallikaotust. Võis eeldada, et eelmisest omavahelisest mängust möödunud kahe nädalaga on neilgi uusi asju välja töötatud, aga kas need ei toiminud? "No ei tööta praegu see rünnak meil absoluutselt!" ohkas Rocki peatreener Gert Kullamäe. "Varu on meil kõvasti, niisuguse mänguga pole kuu aja pärast midagi teha."

Balti liiga alagrupimängudest vabastatud Rock peab oktoobris ainult Eesti liiga mänge ning kuu aja pärast läheb lahti EuroChallenge. Täpsemalt 4. novembrist, mil esimene vastane on Rovinari Energia. Selleks ajaks tuleb enam-vähem vorm kätte saada. Sest alagrupimänge on ainult kuus ning igal hooajal ei pruugi nii minna nagu mullu, kus esimestes voorudes saadud kaks kaotust ei osutunud fataalseteks.

Kullamäe ootab väga rivvi tagasi teist mängujuhti Tanel Sokku ja usub, et Eesti koondislase naasmisega muutub mängupilt oluliselt. Soku-käigust jäi üleeile selgelt puudu, sest Kalev suutis Augustas Peciukeviciuse tiibu kärpida. Rocki suurimaks korvikütiks kerkis 11 punktiga Joosep Toome.

2. Kas Scott Machado loopis ise liiga palju peale?

Kalevi poolelt hakkas selgelt silma üks arv: mängujuht Scott Machado tegi 17 pealeviset. Probleemi poleks, kui ta tabanuks paremini, kuid korvirõnga läbis ainult 5 pealeviset ning mõnigi kord näis, et mees püüdis liiga kiirustades või punnitades ise kangelaseks hakata. Samas – mängu lõpus tegid seisult 57:53 just Machado kolmene ja Frank Elegarile antud alley-oop sööt otsustava vahe sisse.

Kas peatreener Alar Varrak ongi andnud Machadole väga vabad käed või kuritarvitas mängumees veidi talle antud usaldust? "Mängujuhilt on 30 minutiga 17 viset palju," tunnistas Varrak. "Teisalt mängiski Rock oma kaitsega talle päris palju viskekohti kätte. Vähemalt 12-13 viset ta pidigi tegema. Tema, nagu ka Veidemani ja Škele asi on teravusi luua."

Varraku sõnul saab Machado üldiselt aru, mida temalt väljakul oodatakse. Lähipäevadel seisavad treeneril ja mängujuhil jutuajamised kindlasti veel ees, sest neljapäeval ja pühapäeval ootavad ees esimesed Ühisliiga mängud ning Varraku hinnangul "osa Machado viskeid seal väga läbi ei lähe".

Ta kiitis aga brasiillast selge edasimineku eest kaitses: "Kui alguses tundus, et tema kaitsepool jääb lahjemaks, siis nüüd esitas ta Peciukeviciuse vastu väga soliidse partii. Ja Erik Keedus Taltsi vastu – seetõttu Kristjan Kitsing väljakule ei pääsenudki."

Machado kogus lõpuks 13 punkti ja 4 korvisöötu ning mitmest tema passist toitunud Elegar 17 punkti ja 9 lauapalli,

Miks aga kirjutasin loo alguses, et Kalevil on veel kaks nädalat aega atra seada? Sest olgem ausad, sel nädalal on Krasnodarist ja Nižni Novgorodist väga raske võitu kätte saada – need meeskonnad kuuluvad Ühisliiga suursoosikute sekka. Küll aga tuleb üritada 18. oktoobril Volgogradis.