Lubatud mängijate arvu suurendamine annab Rain Raadikule (vasakult), Janari Jõesaarele, Tanel Kurbasele ja Kristjan Kitsingule suuremad võimalused tuleva aasta Eesti EM-koondisesse pääseda. Foto: STANISLAV MOSHKOV
Korvpall
6. oktoober 2014, 15:22

UUENDUS: Eesti saab korvpalli EMile kaasa võtta 14 mängijat (2)

Nädalavahetusel Türgis peetud Rahvusvahelise korvpalliliidu (FIBA) võistluskomisjon tegi meeste 2015. aasta EMiga seoses mitu ettepanekut, mis peaks lähiajal ka teoks saama.

Suurim muudatus leiab aset mängijate arvu suhtes. Kui varem said koondised finaalturniiridele kaasa võtta 12 mängijat, siis alates 2015. aasta EMist lubatakse turniirile 14 mängijat. Ühes mängus saab üles anda endiselt 12 pallurit.

"Kuna turniir on pikk ja tihe, siis mängijad väsivad ära ja võivad tekkida vigastused," põhjendas ettepanekut võistluskomisjonis Eestit esindanud korvpalliliidu peasekretär Keio Kuhi.

Lisaks suurendatakse kogu delegatsiooni lubatud suurust 19lt 25le. Ka varem olid suuremate riikide esindused tegelikult nii suured ja siis lahendati probleem lisaakrediteeringute vormistamisega. Nüüd viiakse delegatsioonide suurus reaalsusega vastavusse.

Kui varem on Eesti koondise delegatsiooni suurus olnud 18-19 inimest, siis EMiks see pisut suureneb. Juurde tuleb videomees, kes analüüsib vastaseid, täiendust saab ka füsioteraapia pool.

EMi alagruppide loosimine peetakse detsembri esimesel nädalavahetusel Pariisis. Kuhi sõnul tehti võistluskomisjonis tõepoolest ettepanek, et alagruppide korraldajamaad (Läti, Horvaatia, Prantsusmaa, Saksamaa) saaksid endale ühe kaaslase vabalt valida, nagu Õhtuleht eelmisel nädalal kirjeldas. Kas idee teoks saab, pole siiski veel kindel.

Lisaks sai selgeks, et järgmisel suvel ei pea Eesti naistekoondis ühtegi ametlikku kohtumist. Naiste kvalifikatsioonimängud liiguvad järgmisest aastast hooaja sisse. FIBA soovib ka meeste valikkohtumised suvelt ära nihutada, aga NBA ja Euroliiga vastuseisu tõttu on see ebatõenäoline.