Jules BianchiFoto: AP/Scanpix
Vormel 1
7. oktoober 2014, 18:10

Sünged uudised Bianchi kohta: enam kui 90% taolise trauma saanud patsiente ei ärka enam kunagi (6)

Jaapani GP'l ränga avarii teinud Marussia piloot Jules Bianchi perekond avaldas mehe tervise kohta uut infot ning kahjuks pole uudised head: vähem kui iga kümnes taolise vigastuse saanud inimene suudab veel kunagi koomast ärgata.

Marussia meeskond avaldas kodulehel Bianchi perekonna ametliku teate: "Meie pere jaoks on praegu väga raske aeg, aga üle maailma Julesile tulnud toetusavaldused on meile olnud suureks lohutuseks."

"Jules viibib jätkuvalt Mie haigla intensiivraviosakonnas. Ta sai aksonaalne kahjustuse ja on kriitilises ent stabiilses seisus. Arstid annavad talle parimat ravi ja hoolt ning me oleme tänulikud kõige eest, mida nad on Julesi heaks teinud."

Aksonaalne kahjustus (inglise keeles diffuse axonal injury) on suurt osa ajust mõjutav vigastus, kus närvirakud ei saa enam suhelda teiste rakkude ning organitega. Paranemise tõenäosus on kahjuks imeväike: 2012 aastal avaldatud artikkel veebilehel Medscape.com märgib, et enam kui 90 protsenti taolise vigastuse saanud inimestest jäävad elu lõpuni koomasse.

Lootuskiireks on aga fakt, et vormelisõitjad ei ole standardsed inimesed. Suurtel kiirustel tehtavad välkkiired otsused on nende aju kõvasti treeninud ning nad suudavad paraneda ka lootusetuna näivatest olukordadest nagu tõestas Michael Schumacher. Sakslast aidanud neurokirurg Alessandro Frati lendas ka Jaapanisse Biancht ravima.

"Haigla jätkab Julesi jälgimist ja ravimist ning edaspidised uudised tulevad, kui need on sobilikud," lõppes perekonna avaldus.