Vaherahu, mis jõustus nimeliselt kuu tagasi, on järjepidevalt rikutud, tulistades lennuvälja ja selle ümbrust.Foto: DAVID MDZINARISHVILI
Maailm
8. oktoober 2014, 08:32

Venemeelsed pole loobunud Donetski lennuvälja ründamisest (5)

Venemeelsed pole loobunud Donetski lennuvälja ründamisest, teatasid teisipäeval Ukraina kaitseametnikud.

Julgeolekujõudude eestkõneleja Andrei Lõsenko kinnitusel tulistasid separatistid päeval terminali tankidest, suurtükkidest ja raketiheitjatest.

Vaherahu, mis jõustus nimeliselt kuu tagasi, on järjepidevalt rikutud, tulistades lennuvälja ja selle ümbrust. Ka mujal Donetski regioonis on aset leidnud relvakokkupõrkeid.

Ukrainat väisav USA välisministri abi Euroopa ja Euraasia asjades Victoria Nuland kutsus üles valitsusvägede kontrolli all oleva lennuvälja ründamist koheselt lõpetama. Samuti nõudis ta vaenutegevuse lõpetamist ka ümberkaudsetes asulates.

"Tulistamine pole lõppenud ja see peab lõppema. Kõik võõrväed ja võõras sõjatehnika tuleb samuti Ukrainast välja viia," rääkis Nuland viidates Venemaa osalusele konfliktis.

Lennujaam ei oma tõelist strateegilist väärtust, kuid on venemeelsetele pinnuks silmas pikemajalisi julgeolekueesmärke silmas pidades. Vastastikuse mürsutule ajal saavad tihtipeale tabamuse aga hoopis elumajad. Donetski linnavõimud teatasid alles esmaspäeval taas nelja inimese surmast.

Ukraina president Petro Porošenko arutas esmaspäeva õhtul Saksa liidukantsleri Angela Merkeliga probleeme rahuleppe rakendamisel Ida- Ukrainas ja edusammude puudumist Kiievi katsetes taastada Donbassis kontroll piiril Venemaaga.

"Petro Porošenko ja Angela Merkel arutasid rahuprotsessi Donbassis. Pooled kordasid, et püsivate edusammude puudumine Minski kokkulepete rakendamisel seab ohtu kogu rahumeelse lahenduse plaani," seisab Ukraina riigipea kodulehel. Eriti rõhutas president vajadust taastada kontroll Ukraina-Vene piiri üle ja luua Ukraina piirivalvuritele võimalus oma kohuseid täita.