Jalgpall
9. oktoober 2014, 07:00

Klubis paaria olev Sergei Pareiko toetub raskel hetkel Mart Poomile

Eesti esiväravavaht Sergei Pareiko jaoks on iga koondisemäng kui õnnistus, sest koduklubis ta platsile ei saa. Rahvusmeeskonna kogunemine tähendab ka trenne Mart Poomiga, kes üritab nooremale kolleegile nõu ja jõuga toeks olla.

Pareiko elu Nižni Novgorodi Volgas pole kiita. Tänavuseks hooajaks Venemaa esiliigasse langenud klubi soovis hooaja eel muuta mehe lepingut, ent väravavaht keeldus ning ei mahu karistuseks isegi varumeestepingile. Volga kümnest võõrleegionärist on ta ainus, kes pole üheski mängus platsile pääsenud.

Eesti koondise kindlal esinumbril puudub klubi peatreeneri Andrei Talalajeviga igasugune kontakt ning on sisuliselt kindel, et Volgat ta enam kunagi ei esinda. Pareiko selgitab hetkeolukorda: "Teen koos mõne teise mängijaga eraldi trenni. Mängupraktika puudub ja kõik liigub praegu selles suunas, et soovin lepingu katkestada."

Ootab koondisemänge

Ka klubi pakkus väravavahile võimalust kontraht lõpetada, ent Pareikole ei istunud liialt väike kompensatsioonisumma ning kokkuleppe jäi sõlmimata. Nüüd ajab eestlane asju omapäi ning loodab tuleva aasta alguseks Euroopa jalgpalliliidu abiga olla juba prii mees. "Kõik käib läbi UEFA ja vaatame kuidas läheb. Aga muidugi tahaks juba jaanuaris vaba olla ja uut klubi otsida," räägib aasta algul 38aastaseks saav väravavaht. Sellises vanuses on iga kuu hinnas.

Klubihädade taustal on mehe jaoks seda olulisem iga koondise kogunemine: "Ootan neid mänge, sest tean, et saan platsile," sõnab täna Leedu vastu väravasuul seisev Pareiko, kelle viimane mängupraktika pärineb kuu aja tagusest matšist Sloveeniaga. Roostes kogenud väravavaht ei ole: "Mul on vaja olla vaid füüsiliselt heas vormis. Neist treeninguist, mis ma Venemaal saan, piisab, et olla koondisemängudeks valmis." Muu tuleb emotsiooni pealt.

Sloveenia vastu olid kõik Eesti värava suunas lennanud pallid Pareiko kindla kontrolli all. Ainus erand oli Ragnar Klavani ebaõnnestunud tagasisööt, mille päästmiseks pidi ta tõelise tiigrihüppe tegema.

Selles, et puurivaht olematu mänguaja pealt nõnda kindlalt esineb, on suur teene ka koondise väravavahtide treeneril Mart Poomil. "Matu on mees, kes mind usaldab. Ta teab, kuidas mind ette valmistada. Ma tunnetan tema usaldust ja see annab mulle jõudu juurde."

Poom: Sergei trump on kogemus

Enne Pareikot täpselt sama kindlalt Eesti esikinda rolli täitnud Poom nii suurt kiitust enda kaela ei võta: "Minu roll on tegelikult väike, sest oleme koos vaid mõned päevad enne koondise mänge ja siin mingit suurt tööd ära ei saa teha."

Kiitus kuulugu ikka Pareikole, arvab Poom. "Sergei on vaimselt väga tugev ja oskab end treeningutega heasse vormi viia. Ta on kindlasti Eesti meeskonna üks liidreid ja terve kaitseliin on harjunud temaga kokku mängima – ka see on väga tähtis."

Pareiko sõnul ulatub meeste suhtlus ka väljakult kaugemale, eriti praegust klubiolukorda silmas pidades: "Matu on kogenud mängija ja treener ning oskab mulle öelda, kuidas mänguks valmistuda. Aga ta on ka inimene, kes mind praegu toetab."

Poom selgitab, et sarnane suhe on tal kõigi koondises mängivate hoolealustega: "Eks ma helistan kõik väravavahid läbi ja pärin, kuidas neil läheb."

Pareiko on lihtsalt erijuhus, sest tema kohta ei ole treeneritel värsket videomaterjali. "Sergeil pole kahjuks sel aastal õnnestunud mängida ja seda temast mitteolenevatel põhjustel. Ma loodan talle mõeldes, et keeruline olukord laheneb võimalikult soodsalt."

Kosilastest Poomi hinnangul Pareikol puudust tulla ei tohiks, sest tase saab iga koondisemänguga tõestatud. Takistuseks ei tohiks olla ka jalgpalluri kohta juba üpris kõrge vanus: "Sergei on õnnelik karjäär – tal on olnud väga vähe vigastusi. Kui tervist jätkub ja tahtmist on, siis võib ta veel mitu head aastat tipptasemel mängida."

Loodetavasti on paari Pareiko-Poom eeltöö tänaseks mänguks olnud tavapäraselt kvaliteetne ja Leedu vastu püsib värav puhas.

Pareiko teab, keda valvata tuleb: Leczna Gorniki ründaja Fjodor Tšernõhhi. "Ta mängib Poola kõrgliigas ja viimasel ajal päris hästi (löönud senise hooajaga viis väravat, neist viimase möödunud laupäeval – toim). Päris pikk ja füüsiline ründaja ja ta peaks olema nende kõige ohtlikum mängija."