Donetski oblasti suurärimehest endine kuberner Serhi Taruta.Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
10. oktoober 2014, 19:53

Ukraina president vallandas Donetski oblasti kuberneri

Ukraina president Petro Porošenko vabastas reedel ametist Donetski oblasti suurärimehest kuberneri ning asendas ta endise sõjaväekomandöriga.

Vallandatud Serhi Taruta oli üks mitmest läänemeelsest suurärimehest, kelle Ukraina ajutine valitsus pärast president Viktor Janukovõtši kukutamist veebruaris vene keelt kõnelevaid piirkondi juhtima määras.

Taruta asendati endise siseministeeriumi vägede komandöri Oleksandr Kõhtenkoga, sõnas Porošenko pressiesindaja Svjatoslav Tsegolko.

Analüütikute sõnul tähendab see, et president pöörab oma peatähelepanu nüüd pigem julgeolekuküsimustele kui poliitilistele läbirääkimistele mässuliste juhtide ja Kremliga. Väidetavalt vihastas Taruta Porošenkot sellega, et kritiseeris presidenti otsuse eest anda Ida-Ukraina separatistide kontrollitavatele piirkondadele suurem autonoomia vastutasuks nende nõustumisele relvarahuga ja Ukraina osaks jäämisega.

Taruta nõudis ka Donetski ja Luganski oblastis sõjaseisukorra kehtestamist, ent Porošenko keeldus seda tegemast, sest sõjaseisukord oleks toonud kaasa IMF-i laenu külmutamise.

Valitsusmeelne Ukrainska Pravda spekuleeris, et Porošenko langetas otsuse varem sel nädalal, kui Taruta saatis Vene presidendile Vladimir Putinile tema 62. sünnipäeva puhul kriitilise pöördumise.

59-aastase metalli- ja naftamagnaadi Taruta varade väärtuseks hindas Forbes mullu 600 miljonit USA dollarit.