Petter Northug.Foto: AFP / Scanpix
Talisport
11. oktoober 2014, 09:00

Mis saab vastuolulisest suusaässast Northugist?

Kevadel Trondheimi lähistel purjuspäi avarii teinud kahekordne olümpiavõitja Petter Northug mõisteti neljapäeval 50 päevaks trellide taha. Kas ja millal ta vangisärgi või suusadressi selga tõmbab, selgub lähipäevil.

Northugi juhitud Audi sattus avariisse 4. mai varahommikul, kui klubis pummeldamas käinud Northug sõitis teepiirdesse. Õnnetuspaigal oli kiirusepiirang 40 km/h, kuid Norra spordistaar liikus ligi kaks korda kiiremini. Pärast avariid lahkus Northug sündmuspaigalt, jättes maha viga saanud sõbra. Algselt valetunnistusi andnud suusataja tõdes hiljem, et oli 1,65promillises joobes.

Karistuseks maksab Northug Norra kuningriigile 185 000eurose trahvisumma ja heaoluühiskonna seadused võtavad talt viieks aastaks juhiload. Kuigi prokurör nõudis sportlasele 60 päeva pikkust vangistust, saatis kohus suusataja trellide taha 50 päevaks, millest kaks veetis ta seal juba eeluurimisvanglas. Nii tekib küsimus: kas olümpiavõitja sel hooajal üldse starti tuleb?

Kuigi Northug kinnitas pressikonverentsil, et soovib kindlasti osaleda veebruaris toimuval Faluni MMil, võib karistus tema plaanid segi lüüa. Mees võib Norra seaduste kohaselt reaalsest vanglasistumisest pääseda ning talle paigaldatakse jälgimisvõru, millega ei tohiks ületada riigipiire. Samas pole võimatu, et suusataja viiaksegi 48 päevaks trellide taha istuma.

Kui Northug saaks kaheks kuuks jälgimisseadme, võimaldaks see tal siiski kaks kuud trenni teha ning ta peaks vahele jätma kolm MK-etappi (Beitostölen, Kuusamo ja Lillehammer), kuid oleks parima vormi korral valmis 3. jaanuaril algavaks Tour de Skiks ning sel juhul võimeline murdma ka Norra koondisse.

Norra alaliit pole Northugile enam etteheiteid teinud. Meedia vahendusel paistab ta pahatihti kui pirtsakas prints. Ometi kinnitab olümpiapronks Jaak Mae, et tavaelus on üheksakordne maailmameister teistsugune inimene.

Eesti Suusaliidu peasekretärina töötav Mae on Northugiga kokku puutunud 2006. aastast. "Petter on käinud ka Albus võistlemas ja ma ise olen külastanud tema kodukohta," räägib Mae. "Tegelikult on ta teistsugune inimene kui ajakirjandusest paistab. Vähemalt minu kokkupuuted on meeldivad. Igapäevases elus on Petter vähenõudlik, muhe ja rahulik inimene."

Aga miks ta meedias küllaltki tihti negatiivne tegelane on? "Eks mõnes mõttes ole ajakirjandusse jõudmine ka teadlik tegevus, et olla pidevalt pildil," lausub Mae. "Need väljaütlemised rootslaste ja koondisekaaslaste kohta on reeglina sõbralik tögamine, mida tuleb kõikjal ette."