Jalgpall, õlu ja pidu käsikäes – see oli Inglismaa jalgpallikoondise fännide moto Tallinnas. Foto: Laura Oks
Jalgpall
13. oktoober 2014, 08:30

Kuidas Inglismaa fännina hakkama saada? "Nutad ja jood end täis!" (2)

Jalgpalli sünnimaa Inglismaa fännid on teada-tuntud oma vägijookide lembuse, roppude jalgpallilaulude ning hingestatud jalgpallivaatamise poolest. Eestisse saabunud poolehoidjad tõdesid, et pärast ebaõnnestunud MMi polegi koondisele mõtet pingeid seada – tähtis on mõnus puhkus.

Inglismaa koondis pole oma fänne pikalt rõõmustanud – viimati 1966. aastal maailmameistriks tituleeritud meeskond jäi Brasiilias peetud MMil tühjade kätega, kui Kostariika, Uruguai ja Itaalia järel lepiti alagrupis viimase kohaga. Kuidas taolise ebaeduga leppida?

Armastus ja vihkamine

Valgesärke ligi 40 aastat toetanud ning peaaegu üle terve maakera reisinud Simoni sõnul peitub fänluse võlu siiski reisimises.

"Meil on grupis kaks võitu ning loodame seeriat jätkata. Inglismaa jalgpallikoondise fänn on raske olla, kuid me ei pane meeskonnale palju ootusi. Lihtsalt naudime oma puhkust," rääkis ta Õhtulehele laupäeval, olles äsja maabunud Stockholmi laevalt.

Temaga oli sama meelt Coventryst pärit 25aastane David, kes saabus Tallinna vaid üheks päevaks. "Jalgpall ning tulemused ei ole toetamise juures olulisem, peamine on ikka reisimine. Arvan, et ma poleks kuskile Poolasse või Eestisse ilma koondiseta jõudnudki. EM-valiktsükli jooksul läheme igale poole. Miks? Sest see on hea vaheldus!" arvas ta.

Kuidas aga suhtuda koondise ebaedusse? "Ma tunnistan, et poetasin mõne pisara, kui selgus, et me MMil kuskile ei jõua. Ja siis kaanisin end maani täis. Praegu on kõik korras," rõõmustas ta EM-valiktsükli senise edu üle.

Londonist pärit Johni sõnul võib inglaste toetamist võrrelda esimese armastusega.

"Sa armud kellessegi, lähete lahku, sa vihkad teda, kuid jääd alati armastama. Täpselt selline vihkamise ja armastuse suhe mul koondisega ongi!"

Lemmikmängijatest tuuakse enim välja kapten Wayne Rooneyt ja väravavaht Joe Harti.

"Mulle meeldib Harti kirg. Väravavaht jääb tihti süüdi, kuid ta annab endast alati maksimumi," tunnustas Arsenali fänn vaatamata rivaliteedile Manchester City kollkipperit. "Paljud arvavad, et Rooney on maakas ja paks. Veidi ehk on, kuid kaptenina suudab ta oma töö ära teha," lisab Manchesterist pärit Richard.

Eesti kohta ei tea Õhtulehega vestelnud fännid suurt midagi. "Ilma Mart Poomita olete te ei keegi," kinnitas Robert, kes Poomi mängu Derby County eest ka oma ihusilmaga näinud on. "Ilusad naised, hea õlu, normaalne ilm – ärge solvuge, aga miks teil seda jalgpalli ikka nii väga vaja on," arvas David.