KAKS ÄSSA: Sotši vormel 1 etapi võitnud Lewis Hamilton (vasakul) ja Venemaa president Vladimir Putin. Foto: AFP / Scanpix
Vormel 1
13. oktoober 2014, 07:00

Venemaal Lewis Hamiltoni võiduga lõppenud võidukihutamist nautisid kohapeal ka Eesti spordisõbrad

Sotši vormel 1 MM-etapp eestlase pilguga: väga hästi viimistletud šõu Putini pärlis! (14)

Ehkki eile Sotšis toimunud vormel 1 etapi eel avaldati Eestiski arvamust, et Ukraina sündmuste valguses tulnuks võistlust boikoteerida, sujus spordiüritus kenasti ja Venemaa president Vladimir Putin teenis kodumaal plusspunkte. "Väga hästi viimistletud šõu," räägib sündmuste tulipunktis olnud Piletilevi juht Jaanus Beilmann.

Möödunud neljapäeva õhtul Sotši jõudnud Beilmann oli sisimas valmis nii-öelda teravateks elamusteks. "Eestist tulles on hoiak, et äkki on siin jube bardakk (korralagedus – toim)," lausub ta muigamisi. "Aga minule küll midagi halba silma pole jäänud."

Beilmann jätkab: "Eks see oli Venemaale tähtis üritus ja nad panid mängu kogu energia, et kõik oleks korras. Vormel 1 etapi läbiviimiseks kaasati kodumaa parimad asjatundjad ning nii palju leidub neil veel raha küll, et välismaalt jõuti ka ajud sisse osta."

Fänniriiete putkad osteti täiesti tühjaks

Vägeva emotsioonilaksu sai Beilmann juba võistluse pidulikul avamisel. "Minu jaoks oli see rabavalt pompoosne – ikka pooletunnine mürgel," kirjeldab ta. "Vene trikoloor veeti stardisirge pikkuseks ja eriti vinge oli lennušõu, mis kestis ligi kümme minutit."

Kuigi Sotšis jälgis sõitu rohkem kui 60 000 inimest, sujus rahvamassi liikumine tõrgeteta. "Ma ei seisnud üheski järjekorras," märgib Beilmann. "Tribüünilt vaadates ei jäänud kordagi muljet, et midagi oleks viltu läinud. Isegi rajale pandud asfalt on ülisile, aga sellest on sõitjad palju rääkinud."

Vormelikeskuses oli kaupmeestelgi pidupäev. "Fänniriiete putkad osteti täiesti tühjaks," märgib Beilmann, kes soetas pojale T-särgi. "Mulle jääb mälestuseks pilet," lisab ta.

Võistluspääsme eest maksis Beilmann, kelle tütar Meril on Eesti laskesuusatamise tulevikulootus, 23 000 rubla ehk vähem kui 500 eurot. "Ma sain kolm päeva raja ääres käia, pealekauba Lenny Kravitzi kontserdil – nurisemiseks ei näe mingit põhjust."

Beilmanni sõnul liiguvad Sotši saabunud vormelihuvilised kõikjal rõõmsate nägudega. "Paistab, et inglasi on siia lennukitega kohale toodud. Muidu nimetatakse seda kummituste linnaks, aga praegu linn kihab rahvast. Kliima on siin muidugi super – päeval on 22–23 kraadi sooja. Nagu öeldakse: Putini lemmikkoht, soo peale ehitatud pärl!"

Venemaa president võeti suurde plaani, kui ta embas vormel 1 bossi Bernie Ecclestone’i ja ka siis, kui autasustas etapil triumfeerinud Lewis Hamiltoni, kes jätkab üldliidrina ning edestab teisena lõpetanud tiimikaaslast Nico Rosbergi 17 punktiga.

"Kui Putini ja Ecclestone’i käesurumine ekraanile jõudis, siis rahvas viisakalt plaksutas," nendib Beilmann. "Eks Putinile oli see kõva siseriiklik kampaania. Aga mina olen liiga väike inimene, et neid asju täpselt hinnata."

Eestist räägitakse Sotšis ainult head

Publikut nimetab Beilmann asjatundlikuks. "Venelastel on hea sõitja Daniil Kvjat," lausub ta. "Samas tervitas rahvas kõiki võistlejaid soojalt. Näiteks Kimi Räikkönen on siin päris popp poiss."

Ühtlasi ütleb Beilmann, et Eestist räägitakse Sotšis head. "Eestlastest on siinsetel elanikel jäänud mulje kui puhastest ja toredatest inimestest. Kord oli meie taksojuhiks kaukaaslase välimusega üle 60aastane mees. Kui ta kuulis, et oleme Eestist, ütles ta kohe: minu naabrid olid eestlased ja oskan ka ise natuke eesti keelt."