Tüütu avalik huvi: «Istungi peab õigusmõistmise huvides kinniseks kuulutama,» arvab vandeadvokaat Marko Kairjak. «Ma olen süütu ja ei saa süüdistusest aru,» ütleb süüdistatav Neinar Seli. Foto: Laura Oks
Eesti uudised
14. oktoober 2014, 07:00

Kohtualune Seli: ma ei saa aru süüdistusest ega tunnista süüd! (14)

Eile algas Harju maakohtus ärimees Neinar Seli (54) korruptsioonisüüdistuse kuulamine. "Ma juhin kohtu tähelepanu sellele, et kohtusaalis minu paremal käel istub praegu 20 ajakirjanikku ja homme on meil tunnistajate ülekuulamine," hoiatas kohtualuse Neinar Seli kaitsja Marko Kairjak Harju maakohut õiglast õigusemõistmist ähvardava ohu eest.

Tallinna Sadama nõukogu esimeest ja Eesti olümpiakomitee (EOK) presidenti Neinar Seli süüdistatakse toimingupiirangu teadva rikkumise eest suures ulatuses. Süüdimõistmise korral võib teda oodata rahaline karistus, halvemal juhul peab Seli minema aastaks trellide taha.

Istungi alguses esitas Seli kaitsja Marko Kairjak kohtule taotluse kuulutada süüdistuse kuulamine vähemalt osaliselt kinniseks, põhjendades piirangut sellega, et teatav osa tõenditest võib olla seotud aktsiaseltsi Tallinna Sadam ärisaladusega.

Advokaadi sõnul võib saada avalikuks Tallinna Sadama sisemist töökorraldust mittepuudutav teave, Kairjaki hinnangul puudutab see eelkõige EOK töökorraldust.

"Ma juhin kohtu tähelepanu sellele, et minu paremal käel istub praegu kohtusaalis 20 ajakirjanikku ja homme on meil tunnistajate ülekuulamine," ütles eile vandeadvokaat Kairjak.

"Ilmselgelt on seaduse mõte mitte võimaldada tunnistajatel saada infot, mida me arutame täna. Olukorras, kus homme kell 10 on meil tunnistajate ülekuulamine, on neil piisavalt aega tutvuda detailidega, mis ilmuvad homsetes lehtedes tänase istungi kohta. Arvestades selle asja vastu ülesnäidatud suurt meediahuvi, on kaitsel tekkinud mure, et homsed tunnistajad ei pruugi homme enam objektiivsed olla."

Avalik istung

"Kaitsja esitatud taotlus on sisult üldsõnaline," märkis riigiprokurör Steven-Hristo Evestus.

"Tuleb meeles pidada, et see kriminaalmenetlus sai alguse ajalehes avaldatud infost. Kui esimese sammu tegid meediaväljaanded, tunnevad nad selle vastu ka huvi. Oluline on aga see, et pooled ei hakkaks protsessi kestel avalikult lahkama asjaolusid ja pidama avalikkuse ees topeltkohtupidamist."

Evestus leidis, et arutama ei hakata majanduskuritegu, mis oleks ette heidetav Tallinna Sadamale tema äritegevuses. Arutlusele tuleb ametikuritegu. "Kriminaalmenetlus puudutab konkreetselt sadama nõukogu 2013. aasta 31. oktoobri otsust seoses EOKi sponsorlustaotlusega 250 000 eurole," ütles Evestus.

Tema sõnul on kõik see, mis peaks tulema istungil jutuks, hõlpsasti kättesaadav ka Tallinna Sadama kodulehel.

Kohus nentis, et jätkatakse avaliku istungiga, kui aga tulevad jutuks AS Tallinna Sadama nõukogu protokollid, võidakse uuesti tõstatada küsimus, mis neis peaks olema salajane ja mis võiks kuuluda arutamisele avalikul kohtuistungil.

Süüdistaja leidis, et Seli on alates 2002. aasta aprillist Tallinna Sadama nõukogu liige ja olnud ka 2005. aasta märtsist kuni selle suveni nõukogu esimees. Tema sõnul keelab seadus ameti­isikul teha toiminguid enda või temaga seotud isiku suhtes.

"Tallinna Sadama nõukogu koosoleku neljandaks päevakorrapunktiks oli sponsorlustaotluse läbivaatamine. Aluseks võeti sponsorlustaotluste läbivaatamise komisjoni protokoll," selgitas prokurör kuriteo asjaolusid.

"Komisjon tegi nõukogule ettepaneku EOKi sponsorlustaotlus rahuldada ja eraldada neile 250 000 eurot. Nõukogu koosolekul pandi see küsimus hääletusele: kas kinnitada see protokoll tervikuna või mitte. Süüdistuse kohaselt oli nõukogu istungil kohal Neinar Seli ning ta osales ka otsustamises, hääletades protokolli tervikuna kinnitamise poolt."

Ega Seli raha ei saanud

Kriminaalasjas pole prokuröri sõnul tuvastatud, et Seli oleks end otsuse tegemisest taandanud. Sellele polevat siiani viidanud ka ükski tunnistaja. Hääletustulemus oli: neli poolt ja kolm vastu ning sponsorlustaotlus rahuldati.

Süüdistuse hinnangul andis otsustava hääle just nõukogu esimees Seli.

Seda esialgses protokollis kajastunud otsust ajakohastatud ülestähendustest aga enam ei leia.

18. novembril 2013. kutsuti taas kokku AS Tallinna Sadama nõukogu, mille põhiküsimus oli lahendada sponsorlustaotluste ümber tekkinud olukord. Prokuröri väitel leidis Seli, et arvestades avalikkuse ja ministeeriumi survet, tuleks sponsorlusotsus tühistada. Nõukogu liikmed nimetavad seda prokuröri sõnul "arutelu tühistamiseks".

Kohus küsis Selilt, kas süüdistus on talle arusaadav ja kas ta tunnistab oma süüd. "Ei ole ­arusaadav ja ma ei tunnista end süüdi," ütleb kohtualune, soovimata oma vastust kommenteerida.

Kaitse kavatseb tõestada, et süüdistatav ei hääletanud sponsorlust puudutavat päevakorrapunkti ja taandas ennast. Kaitse väitel on süüdistatav taandanud ennast sarnaste sponsorlus­otsuste puhul ka varem.

"Kõik, ka nõukogu, ju teadsid, kes on Neinar Seli, ja et ta ei saa antud küsimustes hääletada," kinnitas Kairjak.

"Peale selle ei olnud süüdistatav ametiisik, nagu väidab süüdistus. Kõigil on ju selge, et see raha ei läinud Neinar Seli taskusse," selgitas advokaat süüalusel puudunud tahtlust.

"Ta ei saanud kasu EOK juhatuse liikmena. Ja 2013. aasta 31. oktoobri koosoleku otsust ei saa tühistada, sest seda otsust ei ole olemas."

Täna jätkub istung tunnistajate ülekuulamisega.