EESTI KAITSE PEAB: Kaitseväest saabunud reamees Pikk kaitses osavalt ka Inglismaa kapteni Wayne Rooney üritusi. Foto: AFP / Scanpix
Jalgpall
14. oktoober 2014, 08:00

Marko Kristal reamees Pikast: üks asi on metsas tanki otsida, teine Lallana vastu mängida (14)

Septembrist staabi – ja sidepataljoni spordirühmas aega teeniv 21aastane jalgpallur Artur Pikk näitas pühapäeval, et Eesti kaitseväes sirguvad vägevad mehed. Otse ajateenistusest saabunud Tallinna Levadia äärekaitsja blokeeris Eesti-Inglismaa EM-valikmängus isukalt Liverpooli, Manchester Unitedi ning Londoni Arsenali mängijaid ning teenis ülematelt kiidusõnu.

Enne pühapäevast kohtumist Inglismaaga oli Pikk koondise särgis mänginud vaid viis minutit Tadžikistani vastu. Koondise peatreener Magnus Pehrsson määras Levadia palluri heade esituste eest meistriliigas 30 mängukutse saanud mängija sekka, kuid lõplikku valikusse ta ei osutunud. Pikk siirdus 30. septembril Kaitseväe spetsiaalsesse spordirühma, teadmises, et koondises teda ei vajata.

Marko Kristal: vormi oli ilus vaadata!

Seal sai ta olla nädala, kuni eelmisel teisipäeval ilmnes koondise trennis, et äärekaitsja Taijo Teniste reielihase vigastus ei parane ning asemele on vaja Pikka. Etteteatamisaeg Kaitseväele oli aga liialt lühike ning koondise aitamine lükkus noorel palluril paari päeva võrra edasi. Pikk luges asjade käigust aga Õhtulehest.

"Me ei saa nii teha, et kahe tunni pärast on lennuk ja mängija peab kohe minema. Kahjuks nii see on, kuid reeglid on reeglid," selgitas kaitsejõudude staabi- ja sidepataljoni juures tegutseva spordirühma juht kapten Imre Tiidemann, kolmel olümpial Eestit moodsas viievõistluses esindanu.

Kohtumiseks Inglismaaga lasti Pikk sõjaväest välja ning mängupäeva hommikul jahmatas teda Pehrsson, lisades 21aastase mängija algkoosseisu. "See oli tema jaoks suur väljakutse ja ta oli väga üllatunud, kui ma hommikul otsusest teatasin. Ta vääris seda võimalust ning sai hästi hakkama," rõõmustas rootslane pärast 0:1 kaotusega lõppenud kohtumist.

Kiitusega polnud kitsi ka Levadia peatreener Marko Kristal. " Väga ilus vorm oli ju. See oli vist ajaloo esimene sõjaväevormis antud intervjuu," muigas Kristal, vihjates Pika ETV-le antud intervjuule, kuid lisas tõsinedes, et Pikk oli väga tubli.

Tõepoolest, alles reede õhtul ajateenistusest linnaloale ehk koondise laagrisse pääsenud Pikk võitles isukalt nii Liverpoolis palliva Adam Lallana kui Arsenali ründaja Daniel Welbeckiga, näpsas palli ka Wayne Rooneylt ning pidas vastu terve mängu.

"Üks asi on metsas tanki otsida, teine Lallana vastu äärekaitse kohuseid täita. Sellega sai ta väga hästi hakkama. Artur näitas, et sõjavägi pole tema sportlikku vormi rikkunud," toonitas Kristal.

Spordirühm elas mängule kaasa

Pikk sõnas pärast kohtumist, et kohtumine oli raske, sest ta ei saa pidevalt trenni teha. Tiidemanni sõnul palju vaba aega pole. "Nad saavad trennis küll käia. Kui põhikoosseisu ajad ei klapi, siis kas või duubliga. Koormust saab ta kõvasti, kuid pallitunnetus jääb ilmselt nõrgemaks. Üritame teha nii, et kõigil oleks hea," sõnas Tiidemann.

Kristal, kes teenis 1999. aastal samuti aega sportlastele mõeldud rühmas, rõhutas, et tema ajal oli suhtumine veidi teine. "Toona olid treeningud iga päev, praegu saab Artur väga kaootiliselt treenida. Edasi mängimiseks peaks ta tihedamini treeningutel käima. Treeneri seisukohalt tahaksin ma loomulikult teda rohkem palliplatsil näha, et mäng selle arvelt ei kannataks," lisas Kristal. Uuesti jookseb Pikk jalgpallimänguks platsile juba laupäevases Levadia-Flora kohtumises.

Spordirühmas on peale eelmainitute teeninud teisigi jalgpallureid – Konstantin Vassiljev, Igor Morozov, Taijo Teniste, Sander Puri, Andrei Stepanov, Martin Kaalma. "Eks nad õpivadki siin palju rohkem oma aega hindama ja planeerima," arvab Tiidemann, et sõjaväedrill mööda külgi alla ei jookse.

Üleeile võis aga staabi-ja sidepataljonis näha mundris mehi isukalt jalgpalli vaatamas. "Kõik telekad mängisid ning üks kaader oli ka staadionil kohapeal olemas. Teda tervitada ei saanud, sest kõik magasid juba. Kell 10 on öörahu," sõnas Tiidemann, et kell 11 tagasi väeossa saabunud Pikk pidi häid sõnu ootama hommikuni.

Mida reamees Pikk kapten Tiidemannilt kuulis? "Väga hea ju, tubli poiss!"

Artur Pikk

Sündinud: 5. märtsil 1993.

Positsioon: Äärekaitsja.

Klubikarjäär: Tartu FC Haserv, Tartu Tammeka, Tallinna Levadia.

Koondisekarjäär: 2 mängu, 0 väravat; debüüt 7. juunil 2014 Tadžikistani vastu.

Kuulus 2012. aasta EM-finaalturniiril mänginud Eesti U-19 koondisesse.

Tiitlid: Eesti meister 2013, Eesti karikavõitja 2013.