Mario Paistel ja Rakvere Tarval pole lihtne Balti liigas C-grupist edasi pääseda. Foto: Mati Hiis
Korvpall
14. oktoober 2014, 10:00

Eesti klubidel seisab korvpalli Balti liigas ees raske ülesanne

Täna algav korvpalli Balti liiga hooaeg ei pruugi Eesti meeskondadele sarnaselt eelmisega erilist rõõmu pakkuda, sest alagruppe vaadates on enamikus just meie klubid need, kel tuleb edasipääsuks kõige enam pingutada.

Lõppenud hooajal said play-off’idesse kuuest Eesti tiimist vaid kaks – Tartu Ülikool/Rock ja Rakvere Tarvas. Sel korral on Rockil koht kaheksandikfinaali juba tagatud. Kindlasti peab 19 satsi hulgast kohamängudele murdma ka Kalev/Cramo, teiste ülesanne on keerulisemate killast.

Baltikumi tugevaimatest klubidest pole taas osalemas Kaunase Žalgirist, Vilniuse Lietuvos rytast, Klaipeda Neptunast ja Riia VEFi. Peale Rocki liituvad Balti liigaga alates kaheksandikfinaalidest selle aasta võitja Šiauliai ja Ventspils.

Viimase puhul on huvitav nüanss see, et kui Läti klubi jõuab Euroopa tugevuselt teises klubisarjas Eurocup teise ringi, jäävad nemadki Balti liigast täiesti eemale. Tõenäolisem on siiski, et nad tugevas seltskonnas edasi ei saa. Igast grupist pääsevad kaheksandikfinaalidesse neli paremat ja sõltuvalt Ventspilsi käekäigust Eurocupil kas üks või kaks paremat viienda koha meeskonda.

A-grupp: Kalev/Cramo, Pärnu, Jūrmala, Riia Barons, Pasvalyse Pieno žvaigzdes, Tampere Pyrintö.

Kalev/Cramo on sellest seltskonnast suurim pretendent esikohale, aga eelkõige Pieno žvaigzdes ja ehk ka Riia Barons ja Tampere on võimelised Ühisliiga pikkadest sõitudest väsinud kalevlasi võitma. Homme kohtub Cramo Tondiraba jäähallis Jūrmalaga, nädal hiljem Läti legendide Kaspars Kambala ja Kristaps Valtersiga täienenud Baronsiga. Pärnu reaalseim eesmärk on Jūrmala edestamine.

B-grupp: TTÜ, TLÜ/Kalev, Valga Maks&Moorits, Valmiera, Jekabpils, Panevežyse Lietkabelis, Prienai.

Ainsas seitsmeliikmelises grupis läheb eestlaste kolmikul raskeks teisi edestada. Võimatu see muidugi pole, sest näiteks Valmiera on sel aastal koostatud eranditult noortest palluritest. Samas Läti tugevat järelkasvu arvestades ei pruugi kogenematus saatuslikuks saada. Grupi avamatšis lähevad täna vastamisi Valga ja TLÜ/Kalev.

C-grupp: Rakvere Tarvas, Rapla Tyco, Liepāja, Kedainiai Nevežis, Utena Juventus, Moskva Dünamo.

Esmapilgul paistab just see grupp kõige ühtlasem. Eesti korvpallipublikul on suurimat intriigi oodata Rakvere ja Rapla vastaseisust, mille avavaatus peetakse täna kell 18.30 Raplas. Moskva Dünamo on Venemaa tugevuselt teise liiga ehk Superliiga meeskond.