Eesti võrkpallurid teevad Euroopas vägevat karjääri.Foto: Aleksander Roslin
Võrkpall
15. oktoober 2014, 08:43

Eesti võrkpallurid pilla-palla Euroopa peal laiali (2)

Maarjamaalt pärit pallimängijaid leiab üle terve Euroopa ning kuigi ka jalgpallis ja korvpallis mängib meie mehi Vana Maailma tippliigades, on hetkel kõige eredamalt säramas võrkpallurid. Kolm vollemeest alustavad novembris mänge Meistrite liigas.

Kui Eestist minna kas romantilist, päikeseküllast või suusapuhkust veetma, tasuks alati ette kontrollida, ega juhuslikult samal ajal mõne kaasmaalase võrkpallimängu vaatama minna saa, sest kaheksa välismaal mängivat eestlast on kenasti üle Euroopa laiali.

Prantsusmaa

Frankide võrkpallihooaeg sai alguse eile õhtul, kui Prantsusmaa superkarikakohtumises jooksid platsile Pariisi ja Toursi meeskonnad. Mäng lõppes küll pärast Õhtulehe trükkiminekut, ent tulemust teadmatagi võib ennustada, et temporündaja Ardo Kreek oli pealinna meeskonna üks resultatiivsemaid mängijaid.

Eeldusele annab alust möödunud hooaeg, kus Kreek oli vaata et Pariisi stabiilseim mees. Pariisi klubi jõudis toona kohalikel meistrivõistlustel finaali ning ära võideti tugevuselt teine eurosari CEV Cup. Tänavu on meeskonna eesmärk astuda samm edasi: hammustada kohalikel meistrivõistlustel läbi Toursi pähkel ning teha ka tegusid Meistrite liigas, kus alagrupis mängitakse venelaste Belgorodi, itaallaste Treina ning türklaste Istanbuli Fenerbache vastu. Ja isiklikult võiks Kreek muidugi olla parim Prantsusmaal mängiv maarjamaalane.

"Igast käidavamast lõunamere jahisadamast võite leida vähemalt kaks päikesest põlenud ja soolast pleegitatud juustega eestlast," kirjutas 1937. aastal Ernest Hemingway. Oma osa kvoodi täitmiseks annab teine Prantsusmaal leiba teeniv koondislane Keith Pupart, kelle kodusaal on Vahemerest võrkpalliservi kaugusel.

Miljonivaate kõrvale ei ole Arago de Sete klubil aga panna sama võimsat eelarvet kui mehe eelmisel klubil Rennes’il ning liigas ollakse tubli keskmik. Möödunud hooajal kaotati meistrivõistluste veerandfinaalis Pariisile, ent meeskonnas liidrirolli täitnud Puparti tööga jäid klubijuhid rahule ning mehega sõlmiti kohe lepingupikendus.

Tänavuse hooaja eel tehtud vangerduste käigus on Arago klubiga liitunud USA endine noortekoondislane ning ülikooliajal ohtralt isiklikke auhindu saanud Taylor Cross, ehk eestlane ei saa liidrikoha säilitamiseks loorberitele puhkama jääda.

Kreegi ja Puparti hooaja esimene duell ootab ees 20. detsembril.

Austria

Innsbrucki Hypo Tirol ootas ära Meistrite liiga loosi, otsustas, et Tšehhi klubi Ceske Budejovice, Poola Belchatowi ja Belgia Antwerpeni vastu on võimalik jahtida alagrupist edasipääsu ning pani kokku võimalikult tugeva löögirusika, kus figureerivad lausa kaks eestlast: Oliver Venno ning Martti Juhkami. Seltsis segasem!

Hooaja alguse hoog on austerlastel igatahes muljetavaldav. Nädalavahetusel alistati kodusaalis peetud sõprusturniiril nii Šveitsi kui Saksamaa meistrid 3:0. Nädal varem oli sama skooriga võidetud Ferenbachet.

Mänguaja leidmisega meie meestel probleeme tekkida ei tohiks: klubi leidmisel aitas kõvasti kaasa ka Eesti koondise peatreener Gheorghe Cretu, kelle huvides on, et mängijad areneksid, et siis tuleval suvel Rootsi vastu EM-finaalturniirile pääsu otsustavates matšides parimas vormis olla.

Hooaja põnevaimad matšid ehk Meistrite liiga duellid ootavad eestlasi ees novembri alguses.

Itaalia

Nagu Innsbruck, palkas ka Altotevere meeskond lausa kaks eestlast. Kui möödunud aastal Ingersoli Bühlis mänginud Andri Aganits oli itaallaste jaoks juba tuntud suurus, siis Tartuga Eesti meistriks tulnud Renee Teppan alustab alles oma esimest välishooaega. "Itaalia on minu jaoks maailma teine liiga, mõtlemisruumi väga ei jäänud. Loodan õppida võrkpalli mängima nii, nagu seda tipptasemel mängitakse," sõnas ta juulis meeskonnavalikut selgitades.

Esimesed hooajaeelsed matšid kinnitavad, et just õppimisega ta hooaja algul ka tegeleb: matšiülevaadetest käib Aganitsa nimi läbi pidevalt, Teppani oma jupiti, ent pinki kumbki mees ei nühi.

Türgi

Eesti koondise kapten Kert Toobal on ainuisikuliselt käinud läbi pool Euroopat. Tänavu mängib ta geograafiliselt juba teist aastat väljaspool maailmajao piire Türgis. Tõsi, Gruusia piiri ääres asuv Toruli linn on asendunud Bosporuse väinale palju lähemal asuva Inegöliga. Klubiga hakati läbi rääkima juba enne eelneva hooaja lõppu. 35-aastane sidemängija sõnastas volley.ee’le hooaja sihi: "Eesmärgiks saab arvatavasti play-off."

Soome

Tänavu esimest korda välisriigis varbaid vette kastev Mart Tiisaar jätkab karjääri Soome meistriliigas ning hooaja algus on noormehel olnud võimas: Tiisaar on esimeses kolmes kohtumises toonud keskmiselt 24,3 punkti ning Kuopio meeskond on eestlase juhtimisel kõik matšid ka võitnud.