Al Horford (15)Foto: Reuters / Scanpix
Korvpall
15. oktoober 2014, 20:15

Idakonverentsi Spurs vajab ühte mustanahalist staari järgmise sammu tegemiseks, valged on võetud

Ühel 2012. aasta augustikuu päeval saatis Atlanta Hawksi omanik Bruce Levenson alluvatele meili. Ei hakka sõna-sõnalt meili tsiteerima, teen lühikokkuvõtte. "Meie koduareeni töötajad on sõbralikud ameeriklased, kes teevad enda tööd pühendunult ja hästi. Meie koduareeni toiduputkad ja –letid on tasemel. Meie mängudel käib liiga vähe valgeid mehi vanuses 35-55 ja seal on natuke liiga palju musti, kes hirmutavad valged ära. Peame välja mõtlema, kuidas tuua valged isad ja pojad mängudele, et kesine publikuarv kasvaks ja mängijad naudiks valjemat toetust, sest neegrid elavad rohkem kaasa T-särgi mängudele vaheaegadel kui Hawksi mängijatele."

Nüüd, artikli autor usub, et Levenson pole rassist, vaid majandusliku edu ihkav ettevõtja, kes ei osanud oodata, et konkreetne meil võib lekkida meediasse. Samamoodi pole tõenäoliselt rassist ka Hawksi peamänedžer Danny Ferry, kes ütles ühe Hawksi töötaja sõnul, et Luol Deng "on üldiselt hea mees, kuid temas on peidus pisut Aafrika mentaliteeti – ta mõjub esmakohtumisel sooja ja siira inimesena, kuid selja taga sosistab ta sinu kohta negatiivse tooniga jutte".

Aga faktiks jääb, et Hawks tegi enda elu nende kahe väljatulemisega oluliselt keerulisemaks ja nimekatest (mustanahalistest) vabaagentidest võib Hawks mõned aastad ainult unistada. Millest on kahju, sest kui keegi vajab lõplikku läbimurret NBA tippklubide hulka, on see just aastaid keskpärasuse kõrbes veetnud Hawks.

Mike Budenholzer kujundab Hawksist Idakonverentsi Spursi

Levenson on teatanud, et müüb ebatulusa Hawksi maha, ja Ferry on "eemaldatud töölt määramata ajaks". Klubi uus tegevjuht Steve Koonin otsib pingsalt uut omanikku, Ferry kohustused on üle võtnud meeskonna peatreener Mike Budenholzer.

Just Budenholzerist on joonistunud välja Hawksi "majakas" – mees, kes näitab eksinud frantsiisile, kuidas jääda ellu NBA tormistes ja ohtlikes vetes ning kelle visioon ulatub kaugemale kui play-offide teine ring. Budiks kutsutav peatreener on pärit San Antonio Spursi süsteemist ja töötanud koos NBA parima treeneri Gregg Popovichiga üle kümne aasta.

San Antonio kohalik meedia spekuleeris, et Budenholzer on Popovichi mantlipärija, kui viimane otsustab koos Tim Duncaniga ühel päeval pensionile minna. Arvestades, et Duncan on 38 ja endiselt motiveeritud, võib see päev sündida alles 2025. aastal.

Bud nägi võimalust Hawksis ja tema töö tulemusi võis märgata juba eelmisel hooajal. Kui Spurs välja arvata, siis oli Hawks NBA parim söötev meeskond. Mehed mängisid isetult, seadsid pidevalt katteid, jooksid rünnakul lõpmatult, viskasid julgelt kolmeseid (Hawksis on raske leida mehi, kes ei suudaks kolmeseid visata) ja tasakaalustasid üksteist erinevatel positsioonidel.

Muide, tuleb mainida, et enamiku hooajast pidi Hawks läbi ajama ilma enda liidri Al Horfordita, kes rebestas enda rinnalihase teisel jõulupühal. Et sellest veel vähe ei olnud, siis erinevatel momentidel said vigastada järjest ka teised Hawksi algviisiklased ja tsentrid, kuni lõpuks pidi korvi all üksi mängima 34-aastane Elton Brand.

Jumal, kui Sinus on vähegi halastust tervete korvpallurite jaoks, siis palun tee nii, et Hawks (ja ka teised meeskonnad) saaksid ühe hooaja näha, mis nende koosseisus peidus on ja kus nende lagi võib olla. Hawksi koosseis võib tekitada intriigi piisavalt 2015. aasta play-offides – juba tänavusel aastal oldi play-offis lähedal Idakonverentsi põhihooaja parima tiimi Indiana Pacersi alistamisele.

Al Horfordi ohustab unustamine

Esimene Hawksi mängija, kes võiks uuel põhihooajal saada ca 75 mängu kirja, on Al Horford. Kui varasemalt meenusid Hawksiga esmalt Joe Johnson ja Josh Smith, siis pärast nende lahkumist on Horford võtnud omaks liidri staatuse.

28-aastase tsentrina (kuigi siinkirjutaja usub, et ta tegelik positsioon on suur äär) on Horford üks NBA alahinnatumaid mängijaid. Ta kaitseb lauda ja krabab lauapalle hästi, tal on üks parimaid keskpositsiooni viskeid, ta leiab kaaslased sööduga osavalt üles ja vajadusel mängib ta rünnakul mõne kiire pettega üle ka vastase tsentri.  Leidub väga vähe tsentreid, kes suudaks teha neid asju sama hästi kui Horford.

Budenholzer tahab, et Horford hakkaks tulistama nurkadest ka kolmeseid ning tulgu taevas Ansipile ja NBA-le appi, kui see plaan täitub. Horfordi ainuke mure on soodumus vigastustele, mis teda kummitavad. Kuna aastaid on turjal juba piisavalt, peab Horford leidma mooduse, kuidas jääda terveks ka play-offides, sest vastasel korral mäletavad teda 20 aasta pärast vaid Hawksi vähesed tulihingelised (mustad) fännid ja statistid.

Horfordi aitab korvi all Paul Millsap. Suur äär, kes aitab alati fantasy korvpalli sõpru oma mitmekülgsete näitajatega. Budenholzer soovitas Millsapil eelmisel hooajal sihtida ka kaugemalt ja varasemalt pigem tugeva korvialuse võitlejana tuntud Millsap täiendas enda arsenali ka selle oskuse võrra (ta viskas 173 korda rohkem kolmese tagant kui üle-eelmisel hooajal Utah Jazzi eest). Tulemus: esimene All-Star nominatsioon 2013-2014 hooajal ja Atlanta fännide tugev poolehoid.

Ülejäänud algviisiku moodustavad terav ja  välkkiire mängujuht Jeff Teague, maailma üks paremaid snaipreid Kyle Korver ja "Šveitsi noa" mitmekülgsusega DeMarre Carroll. Mati Alaver ütleks algviisiku kohta "pole paha".

Hawksi pink jätab küll mõneti soovida, kuid võrreldes mitmete konkurentidega võib seda pidada arvestatavaks jõuks. Varumängujuht Shelvin Mack, suur äär Mike Scott ja lõpetamise plaane hauv Elton Brand näitasid eelmisel aastal end kõik Budenholzeri süsteemis ainult heast küljest.

Alles esimese hooaja NBA-s teinud Euroliiga legend Pero Antic andis Budile veel ühe tsentri, kes oskab kolmest visata. Saksamaa lootus Dennis Schröder oli pigem pettumustvalmistav, kuid ta on alles 21 aastat vana ja suure töövõimega.

Draftist hangiti tänavu 15. valikuga suur äär Adreian Payne, kes näitas kolledžis veedetud nelja aasta jooksul, et väärtustab head meeskonnatööd ja suudab oma käte siruulatusega pakkuda probleeme igale vastasele. Ja loomulikult – ta oskab visata kolmeseid. Hawksi materjal.

Kui mehed suudavad jääda terveks (eelkõige Horford, kuid ka Millsap ja alahinnatud Carroll on tähtsad lülid), siis võib Hawks norida tüli Idakonverentsi tippudega. Isetu mäng ja koosseis täis snaipreid on eelduseks üllatustele play-offides, kuid üks superstaar on edukast ansamblist puudu. Budenholzer vajab oma  John Lennonit, et kerkida tülinorijast tegijaks. Muidu võibki jääda ümisema: "Imagine there’s no heaven"....

Klubist lahkusid suvel:

1. Lou Williams – teda sai mainitud uue koduklubi Raptorsi eelvaates

2. Gustavo Ayon – Mehhiko korvpallikoondise vedur, kes otsustas uuel hooajal suunduda tagasi Hispaania liigasse, kus tema profikarjäär algselt õitsema lõi. Hawksis täitis varasemalt kolmanda-neljanda tsentri rolli, uues koduklubis Real Madridis on tal oluliselt suurem roll

3. James Nunnally – väike äär, kes ei hiilga ühegi konkreetse omadusega, sai mängida episoodiliselt "prügiminutitel"

Klubiga liitusid suvel (lisaks draftis valitud Adreian Payne’le):

1. Thabo Sefolosha  - annab Hawksile paljuvajatud kaitset, kuigi eelmine hooaeg näitas ta Oklahoma City Thunderi ridades tagasiminekut (segas ka säärevigastus). Kui ta suudab saavutada kahe aasta taguse taseme, mil ta oli üks parimaid perimeetri kaitsemängijaid ja ohtlik relv kaugelt, siis on ta Hawksi esimene valik nr. "2" positsioonile.

2. Kent Bazemore – 25-aastane NBA "rätikulehvitamise kroonprints". Andekas viskav tagamängija-äär, kes peab lihvima enda oskusi rünnakul, et saada rohkem mänguaega ja pääseda pingilt platsile. Eelmise hooaja lõpus tegi vigastustest räsitud Lakersis korralikke numbreid, kusjuures ta kolmese tabavusprotsent on tõusnud iga aastaga.

Huvitav remark: Hawks valis draftis ka 22-aastase tsentri Walter Tavaresi, kes hakkas korvpalli mängima alles neli aastat tagasi, kuid kelle käte siruulatus on haiglaslikult suur - 2.39 meetrit. Hawks ei taha veel toorest Tavarest NBA-s kasutada ja praegu mängib ta edasi Hispaania korvpalli meistriliigas, Gran Canarias.

Klubi koosseis:
PG – Jeff Teague, Shelvin Mack, Dennis Schröder
SG – Thabo Sefolosha, Kent Bazemore, John Jenkins
SF – DeMarre Carroll, Kyle Korver
PF – Paul Millsap, Mike Scott, Adreian Payne, Mike Muscala
C – Al Horford, Pero Antic, Elton Brand, Dexter Pittman

Seis palgalimiidiga:

Hawks on pärast Joe Johnsoni lahkumist majandanud enda klubi üsna osavalt. Praegu on nad allpool palgalimiiti 59 miljoni dollari suuruse fondiga, kuid võib-olla otsitakse vabaagentide seast lisaks üks väike äär.

Hawksi lepingud on samuti üldiselt väärt oma hinda, kõige kallim neist on ülejärgmisel suvel lõppeva Horfordi kontraht (12 miljonit dollarit hooaja kohta). Võib väita, et Paul "Trillsap" Millsap ja DeMarre Carroll on alamakstud (vastavalt 9,5 ja 2,5 miljonit dollarit), samal ajal kui Jeff Teague peab näitama natuke enamat, et väärtustada enda hinda tulevikus – enigmaatiline mängujuht teenib kuni 2017. aastani 8 miljonit hooaja kohta.

Uue telelepingu valguses on Hawksil ruumi piisavalt, et tuua Millsap tagasi ja vajatud staar samuti lisaks. Kuid kuna NBA-s domineerivad endiselt mustanahalised mängijad, siis ei ole nimekate mängijate leidmine lihtne, skandaalid jätsid suhu mõru maigu. Budenholzer peab ühel hetkel otsustama, kas hakata algusest pihta või leitakse võimalus suureks vahetustehinguks.