UUS AMET: Rain Kask töötab osaühingus KPMG audiitorina. Kaugushüppajana loodab ta jõuda olümpiale. Foto: Laura Oks
Kergejõustik
16. oktoober 2014, 08:00

Rain Kask töötab audiitorina ja võtab kaugushüppes taas sihikule 8 meetrit

8-meetri-mehe kannapööre: uus amet, uus treener, uus kodulinn! (8)

Möödunud aastal tuule toel kaheksa meetrit kaugust hüpanud Rain Kask tegi tänavuse suvehooaja järel elus kannapöörde: varem Tartus treeninud kergejõustiklane kolis Tallinna ja maitseb nüüd töömeheleiba. Ent spordis on tema sihid endiselt kõrged: kaheksa meetrit määrustepärastes tingimustes ja olümpiapääse.

Puhtsportlikult ei pakkunud läinud suvi Kasele mingit rõõmu, tema pikim hüpe oli mullusest sähvatusest ligi pool meetrit lühem.

"Eelmisel aastal käisin kaitseväes, enne seda sain tõsise jalavigastuse," selgitab toona Toomas Klaubi rühmas treeninud kergejõustiklane vähikäigu tagamaid. "Kui kaitseväest välja pääsesin, olin sportlikult väga viletsas seisus – trennis sain noortelt poistelt lutti!"

Kevadel läks Kasel kogu energia treenimisele ning pärast kolmenädalast laagrit Portugalis ronis ta suurest august välja. Ometi mõistis ta kiiresti, et välihooajal midagi head ei tule.

"Suve alguses olin päris halvas vormis," lausub Kask. "Hooaja lõpuks jõudsin oma keskmisele tasemele. Eesti meistrivõistlustel hüppasin üle 7.50 ja võitsin hõbemedali. Tegelikult olin valmis palju hullemaks, et kaotan ka Hausenbergile (noor talent Hans-Christian Hausenberg – toim). Kuid mind edestas Mihkel Saks, kellega hakkasin juba mõni nädal hiljem koos treenima."

Väärt tööpakkumine

Eesti pealinna kolis Kask meeleldi. "Üks võimalus oli jätkata magistriõppes," märgib Tartu ülikoolis matemaatikat tudee-rinud ning bakalaureusetöö teinud kaugushüppaja. "Aga mulle pakuti Tallinnas tööd, otsustasin väljakutse vastu võtta."

Osaühingus KPMG audiitorina tegutsev Kask särab rahulolust. "Sissetulek on piisav, et üürida korterit ja korralikult süüa, raha jääb ülegi," avaldab ta. "Tööpäeva alustan hommikul kell kaheksa, treeningut 17.15."

Kas pingelist tööd ja tippsporti saab ikka edukalt ühendada? "Usun, et nii on võimalik areneda, kui käin hommikul tööl ja õhtul harjutamas," arutleb Kask. "Treenides pole ma väsimust tundnud. Ainus probleem on massaažiga, õhtul kell kaheksa ei taha keegi seda teha. Ootan huviga, mida toob talv. Siis pidi küll tööl raskeks minema – algab auditiperiood ja tuleb teha ületunde, samas on trennis jälle koormus väiksem."

Praegu harjutab Kask Harry Seinbergi juhendamisel viis korda nädalas. "Jõuaks ka rohkem, aga treener tahab, et oleksime alati puhanud. Mulle meeldib tema suhtumine. Oleme palju tegelnud jooksutehnika parandamisega. Loodetavasti muutun tänu sellele kiiremaks ja hüppan kaugemale."

Ühtlasi kiidab Kask treeningukaaslasi, ametivenda Saksa ja kõrgushüppajat Tanel Reismanni. "Punt on väga hea," rõhutab ta. "Mul on neilt hüpetes ning jooksus palju õppida. Mihkel on paras treeningupartner, ta ei ole liiga tugev ega nõrguke. Ka tema seab suuri eesmärke."

Nii Kask kui ka Saks ootavad põnevusega, millised normid kehtestab alaliit märtsi alguses Prahas toimuvaks sise-EMiks. "7.80 võiks see ikka olla," ütleb Kask. "Kui hüppad nii kaugele, siis on lootust pääseda lõppvõistlusele."

Suureks sihiks nimetab Kask olümpiamängudele jõudmist. "Olen 23aastane, arvan, et parimas vormis võiksin olla 28selt. Karjääri tahan teha taibukalt. Ainult spordile panustamine oleks risk. Aga kui hüppan määrustepärastes tingimustes kaheksa meetrit, siis tuleb kindlasti mõelda, kuidas edasi minna."

Erinevalt paljudest teistest tippupürgijatest saab Kask öelda, et tema elu on hiilgavalt paigas. "Töö, sport, eraelu – kõik toimib," lausub tulevikulootus. "Tallinna kolimine meeldis mitmes mõttes. Kui ma Pärnust Tartusse läksin, tulid mitu Ando

Palginõmme (Kase esimene kergejõustikutreener – toim) õpilast Tallinna. Nüüd saan jälle rohkem nendega kohtuda. Ülejäänud vaba aja veedan oma tüdrukuga, kes õpib Tartus, aga nädalavahetusel on minu juures."