TULE ALL: Albaania mängijad pagesid väljakult Belgradi staadioni publiku prügirahe all. Foto: AFP
Jalgpall
16. oktoober 2014, 07:00

Miks lubas UEFA toimuda Serbia – Albaania valikmängul?

Belgradis toimunud EM-valikmängus alistasid poliitika ja Kosovo sõja mälestused jalgpalli. Väidetavalt Albaania peaministri venna põhjustatud kakluses pääsesid vutimehed väljakult enam-vähem terve nahaga.

Euroopas on palju riike, mis omavahel läbi ei saa, näiteks Venemaa ja Gruusia või Venemaa ja Ukraina. Et nad kõik soovivad siiski jalgpalli mängida, on Euroopa jalgpalliliit UEFA sunnitud kohati tegema valiksarjade loosimistel erandeid, et vältida kahe vaenujalal rahvuse sattumist ühte alagruppi.

Nii oleks siinse jalgpallipere uusim liige Gibraltar loosiõnne tahtel pidanud käesolevas valiksarjas mängima Hispaaniaga. Kuna viimasele aga ei meeldi, et Pürenee poolsaare tipus lehvib Ühendkuningriigi lipp, paigu-tati pisibritid sunniviisiliselt Saksamaa alagruppi.

Kosovo küsimus

Hispaania ja Gibraltari suurimad verevalamised jäävad aga juba 240 aasta taha. Jugoslaavia korraldas Kosovos tuhandete

albaanlaste massitapmise alles 1998. aastal, mis pani jalgpallivaatlejad kulmu kergitama, kui Jugoslaavia järglane Serbia ning Albaania käesolevaks valikturniiriks samasse gruppi loositi.

"Kui loos toimus, ei olnud kummalgi poolel negatiivset reaktsiooni ja jalgpalliliidud leppisid kokku, et oma fänne võõrsile kaasa ei võeta, otsus, mida UEFA toetas. Ei olnud ühtegi põhjust, miks meeskondi oleks tulnud lahus hoida," sõnas Euroopa katusorganisatsiooni kõneisik Guardianile.

Ent Balkanil mäletatakse veretasu kaua ning nõnda oli Belgradi politsei teisipäevase kohtumise eel kõrgendatud valmisolekus. "Selles operatsioonis osaleb enam kui 3500 politseinikku. Meil on kahekordne turvakontroll, metallidetektorid," sõnas korrakaitsejõudude ase-

direktor Nikola Popovac Mirrori vahendusel enne mängu. "Me oleme kõigeks valmis," lubas ta.

Nad ei olnud kõigeks valmis! Matši esimesed 40 minutit kulgesid ootuspäraselt: kuigi publik oli albaanlased nende hümni ajal vihaselt välja vilistanud, pidasid külalised Serbia survele vastu ning 41. minutil oli seis ikka veel 0:0. Siis oli kohtunik Martin Atkinson sunnitud mängu Serbia fännide platsile loobitud tõrvikute tõttu peatama.

Pürotehnika oli aga vastus albaanlaste provokatsioonile. Nimelt kerkis Partizani staadioni kohale raadio teel juhitav minikopter, mille järel lehvis lipuga kaunistatud Suur-Albaania kaart, kus ära märgitud kõik etniliste albaanlaste elupaigad, lisaks kodumaale ka Kosovo (mida Serbia ei tunnista iseseisva riigina) ning tükid Kreekast, Makedooniast ja Serbiast.

Publiku kõrvulukustava vilekoori taustal langes minuti lennanud plagu piisavalt madalale, et Serbia kaitsja Stefan Mitrovic sai selles hüpates kinni haarata ja alla tirida. Freiburgi mängija ei visanud Albaania lippu maha ega teinud sellega midagi teotavat, ent külalismeeskonnale oli juba kiskumisest piisavalt: esmalt jooksid meest sõimama kaks albaanlast, siis suurem ports mehi mõlemast koondisest. Lõpuks rüselesid väljakul kõik enam kui 50 mängijat-treenerit, sekka ka mõned politseimüürist läbi murdnud pealtvaatajad, kes albaanlasi tümitada üritasid.

Müts maha kohtunik Atkinsoni ja tema abiliste ees, kes suutsid väljakul korra taastada ning mängijad riietusruumidesse kamandada. Albaanlased putkesid kaitsva tunneli varju pead käte vahel, sest tribüünidelt lendas nende suunas kõikvõimalik prügirahe.

Kulus veel pool tundi, enne kui külalisvõistkond teatas, et osa nende mängijaid on saanud vigastada, kõik on füüsiliselt kurnatud ning kohtumisega jätkata pole võimalik.

Serbia nõuab võitu

Pärast matši poolelijätmist otsis Belgradi politsei läbi Albaania mängijate spordikotid, et leida kopteri juhtpulti. Serbia meedia väitel oli lennuvahendi juhiks aga Albaania peaministri vend Olsi Rama, kes jälgis matši VIP-tribüünilt. Rama võeti pärast kohtumist väidetavalt vahi alla, ent lasti õige pea vabaks. "Mul polnud kopteriga mingit pistmist ja ma ei tea, kust selline seos üldse pärineb," sõnas Rama.

Serblaste sõnul ei tohiks olla mingit kahtlust olukorra lõpplahenduses: "Me võtsime oma külalised Albaania jalgpalliliidust vastu parimal moel ning seetõttu paneb meid muretsema, et kui kohtumise delegaat ja kohtunik soovisid mänguga jätkata, ei teinud nad selle otsuse täitmiseks midagi," on kirjas pressiteates. Serbia jalgpalliliidu sõnul pakuti välja lisaks kohesele matši jätkamisele ka variandid mängida järgmisel päeval ja/või tühjade tribüünide ees, ent albaanlased keeldusid.

"Nad võtsid UEFA reeglid ja tõlgendasid neid endale sobival moel. Me hindame, et just nemad on süüdi matši poolelijäämises ning ootame, et UEFA distsiplinaarosakond määrab kohtumise tulemuseks Serbia 3:0 võidu," sõnavad serblased. Ametlikud selgitused peavad jalgpalliliidud katusorganisatsioonile saatma 22. oktoobriks.

Seitse aastat tagasi olid sarnases situatsioonis Mägi-Karabahhi üle sõdinud Aserbaidžaan ja Armeenia. Siis jäeti mõlemad matšid ära ning kumbki meeskond nende eest punkte ei saanud.