Chris Bosh (1) Foto: Reuters / Scanpix
Korvpall
16. oktoober 2014, 17:39

Miamis valitseb Jurassic Parki hõng, Bosh on jälle alfa (1)

Neli hooaega olid nad järjest NBA finaalis. Neli hooaega kuulus neile NBA vihatuima meeskonna tiitel. Neli NBA legendi mängisid (ja kaks neist jätkavad siiani) just nende võistkonnas. Miami Heat on meeskond ja teatud määral ka dünastia, kes jääb alati tähistama 2010-date esimest poolt.

LeBron Jamesi juhitud korvpalliansambel kinkis Florida elanikele unustamatuid mälestusi, mis päädisid kahe meistritiitliga. Enesekindlatest, koguni ülbetest NBA superstaaridest võrsusid nelja aastaga välja tasakaalukad ja targad liidrid, keda vajaks iga konkurent, et õpetada noortele, kuidas valmistuvad mängudeks tõelised professionaalid.

James, Dywane Wade, Chris Bosh, Ray Allen, Shane Battier ja Udonis Haslem lõid koosveedetud aastatega oma "maffia", kus nõudmised kaasmängijatele olid alati ainult kõige kõrgemal tasemel. Vaene mängujuht Mario Chalmers sai vanemate meeskonnakaaslaste karjumist korduvalt omal nahal tunda, küllap on ka Norris Cole'il ja Rashard Lewisel öelda paar sõna trenni- ja mängueetika kohta.

James on nüüd aga läinud ja ta ei tule tagasi. NBA 4-kordne MVP hoolib liiga palju oma pärandist, et lahkuda uuesti enda esimesest klubist, Cleveland Cavaliersist. Heati pohmell on peagi algamas.

Uus kolmikstatiiv

Kui Jamesi ajastul oli Miami NBA veteranide meelispaik karjääri lõpetamiseks, siis nüüd...on ta endiselt veteranide "Kanaari saarte tuusik". Ühe erinevusega – nimelt ei taha enam väga head veteranid seal mängida. Nad eelistavad rüübata kuive martiinisid pigem Clevelandis või häda pärast ka Memphises. Vene turistide peale mõeldes - milleks minna Pärnu, kui Narva-Jõesuus on rannad ja "omad seltsimehed" baarides olemas.

Heati peamänedžer, Gordon Gekkoliku olekuga legendaarne Pat Riley, pidi välja mõtlema, kuidas komplekteerida meeskonda ilma Jamesi fenomenita. Esimesed otsused – maksku, mis maksab, 21. sajandi ühe mõjuvõimsama "Suure Kolmiku" ülejäänud kaks liiget - Chris Bosh ja klubile lojaalne Dwyane Wade - peavad Miamisse jääma. Jamesi kaotus nõelas piisavalt, kuid suure ääre/tsentri Boshi äraminek tähendanuks otsast alustamist.

Rockets pingutas meeleheitlikult, et tuua Bosh Miamist ära oma kujuteldava kolmiku jaoks (James Harden ja Dwight Howard ei pruugi kahekesi välja vedada), aga Riley ja klubi heldekäeline omanik Micky Arison näitasid Boshile, et hoolivad tema kohalolekust väga, pakkudes programmeerimishuvilisele elavale dinosaurusele 118 miljonit dollarit väärt lepingut viie aasta peale.

Heatiga uue lepingu sõlminud Dwyane Wade helistas samuti kolleegile nelikümmend kuus korda, et mitte jääda mängujuhi Mario "GOAT" Chalmersiga kahekesi riietusruumi vanu aegu taga nutma. 30-aastane Bosh heldis ja võttis lepingu vastu. Kolmejalgne statiiv vajas veel ühte jalga, et püsti seista .

Kasutades Atlanta Hawksi peamänedžeri Danny Ferry väljendit, siis Luol "natuke aafriklane" Deng oli vabaagentide turul saadaval. Deng on tuntud üdini eeskujulike trenniharjumuste poolest ja sobis täitma tühjaks jäänud väikese ääre rolli (varasemalt oli Heat palganud väikese ääre kohale ka kunagise Indiana Pacersi liidri Danny Grangeri, kuid pärast 2012/2013 hooaja nurjanud põlvevigastust pole ta enam olnud endine).

Mõeldud-tehtud. 29-aastane Deng palgati meeskonda 20 miljoni dollari eest kaheks aastaks (kuni uus kopsakas teleleping muudab palgalimiidi suurust) ja "best before" sildi ajaliselt ehk natuke ületanud kolmikstatiiv oli jälle püsti kaheks aastaks.

Heati õhuke koosseis võib põhihooajal kätte maksta

Bosh ja Deng on kaks eliittasemel mängijat, keda sooviks enda klubis näha iga peatreener. Ka 32-aastane staar ja üks NBA läbi aegade paremaid tagamängijaid Dwyane Wade on tõotanud, et ehkki ta viimased hooajad on liikunud allamäge, annab ta sellel hooajal endast kõik, et hoida Heati Idakonverentsi tipus.

Arvestades fakti, et Wade lasi nooruspõlves arstidel eemaldada enda põlvest meniski, tasub ta ütlemisi võtta reserveeritud hoiakuga.

Heati klubisisene peksupoiss Mario Chalmers ja suvel meeskonda toodud suur äär Josh McRoberts on samuti asjalikud rollimängijad oma eeliste ja vigadega.

Ehitud jõulupuust värvikam varutsenter Chris "Birdman" Andersen ja kahekordne NBA meister Norris Cole on näinud, mida läheb vaja, et võita. Kuid pärast iganenud kolmikstatiivi ja eelnimetatud mängijaid kummitab Heati sügavuse puudus.

Kaks põnevamat noort, kes võivad tuleval hooajal teenida hulgaliselt minuteid ja omal moel ehk isegi päästa mureneva Heati karkassi, on Austraalia liigast üle tulnud 24-aastane väike äär James Ennis ja enda kolledžimeeskonna UConni Ameerika üliõpilasliiga NCAA tiitlini viinud mängujuht Shabazz Napier.

Ennis on siiani säranud hooajaeelsetes kohtumistes ja sobib Heati keskkonda pealtnäha valatult. 23-aastane Napier peab veel NBA kiiruse ja atleetlikuma stiiliga kohanduma, aga kui LeBron väitis, et Napier "on parim mängujuht 2014. aasta draftis", siis Heati poolehoidjad võivad mõned roosad prillid pähe seada – ehk on LeBron parem mänedžer kui Michael Jordan.

Granger on mängija, kes teenib NBA-s lepinguid praegu pigem mineviku saavutuste põhjal. Kes vähegi jälgis eelmise hooaja NBA play-offe, kus Granger mängis veel L.A. Clippersi ridades, sai selles ise veenduda. Ta atleetlikkus on haihtunud, vise ebastabiilne ja kaitses on ta kaotanud kiirust.

Ülejäänud rollimängijad ei vääri peaaegu isegi nimetamist, mõni NBAd pikemalt jälginud huviline mäletab veel unistava pilguga ehk Shannon Browni, kes hüppas videomängudes kõrgemale kui maailmarekordi omanik Javier Sotomayor.

Heati üks peamiseid trumpe peitub hoopis treeneripingil. Erik Spoelstrat peetakse konsensuslikult NBA top-5 peatreeneriks, kes suutis end kehtestada kolme superstaariga ja mõtles välja leidlikud formatsioonid mängijate võimalikult efektiivseks kasutamiseks.

2008. aastast Heati peatreeneri ametit pidanud Spoelstra on õppinud Riley käe all ära mitu trikki ja kui mõned üksikud erandid välja arvata, on temast märkamatult saanud üks staažikamaid treenereid jänkide korvpalliliiga treenerite armutus konkurentsis.

Kui Bosh või Deng peaks saama vigastada, on üsna tõenäoline, et Heat maandub üle nelja aasta uuesti Idakonverentsi loteriimeeskondade hulka. Sügavust napib, meeste tervist ja vastupidavust võib diagnoosida sildiga "kahtlane". Aga kui mehed suudavad ravitseja Volli ja kohalike füsioterapeutide abiga vastu pidada, siis vaevalt, et ükski Idakonverentsi meeskond tahaks Heati enda esimeseks vastaseks play-off'ides. Vanad maod oskavad salvata siis, kui sa seda kõige vähem ootad.

Meeskonnast lahkusid suvel:

1) LeBron James – kui James lahkus 2010. aastal Clevelandist Miamisse pärast kurikuulsa telesaate "Otsus" eetrisseminekut, põletasid sealsed fanned ta särke ja nutsid taga play-offe. Heati mõneti passiivsed poolehoidjad on siiani jäänud vaoshoitumaks ning klubi omanik Micky Arison avaldas vihakõne asemel tänukirja. Stiilne ärasaatmine, braavo.

2) James Jones – kolmestespetsialist Jones ei suutnud jätta LeBroni šarmi ja jooksis peagi pärast enda sõbra lahkumist talle ruttu järele Clevelandi. Heati poolehoidjatel oli pigem ükstapuha, sest Jonesile leitakse asendus ühel hetkel kindlasti, Jamesi asendust maailmas pole.

3) Shane Battier – NBA üks kõige väärikamaid ja intelligentsemaid rollimängijaid lõpetas pärast finaali Spursiga karjääri ja asub nüüd tööle NCAA skaudina. Suurepärane kõneleja, kes sütitas meeskonna poolajal alati üles.

4) Greg Oden – 2007. aasta drafti avavaliku põlved paistetasid üles peale igat mängu, kasu oli temast eelmisel hooajal minimaalselt. Heat otsustas väidetavalt mammuti suuruse ihuliikmega platsiväliselt kuulsust teeninud Odenist loobuda, pornotööstuses oodatakse teda see-eest ahnete pilkudega.

5) Rashard Lewis. Seattle Supersonicsi ja Orlando Magicu ridades üle nelja aasta tagasi säranud Lewis püüdis minna suvel Dallas Mavericksi, aga ka tema põlved vajavad liiga palju putitamist. Mavericks soostus andma Lewisele veel ühe võimaluse, kui ta käib operatsioonil ära.

6) Ray Allen – NBAs läbi aegade enim kolmepunktiviskeid tabanud legendaarne snaiper kaalub, kas minna LeBronile järele Clevelandi või lõpetada karjäär kahekordse NBA meistrina Celticsi ja Heati päevilt.

7) Michael Beasley – 2008. aasta drafti teine valik andis eelmisel hooajal korraks lootust, et on suutnud Jamesi, Alleni ja Boshi tööeetikat järgides saada lahti enda halbadest kommetest (loe: ei suitseta enam kanepit nii palju), kuid play-off'ides pääses Beasley mängu alles siis, kui viimne lootuskiir oli põhimõtteliselt juba kadunud. Suundus Hiina meistriliigasse.

8) Toney Douglas – kaitsev varumängujuht, leidis samuti kopsaka tööpakkumise Hiina meistriliigast

Sisse tulid märkimisväärsetest mängijatest (lisaks draftivalikule Shabazz Napierile ja 2014. aasta draftis mitte valitud meestele):

1) Luol Deng – ääremängijast tööhobune, keda Chicago Bullsi peatreener Mike Thibodeau kasutas aeg-ajalt 48 minutit järjest ühes mängus, kui oli selleks vajadust. Tugev kaitsja, oskab tekitada endale kohti ka rünnakus. Briti korvpallikoondise au ja uhkus.

2) Josh McRoberts – üks mitmekülgsemaid suuri ääri tänapäeva NBA-s. Hea liikuvusega, söödab hästi välja, katab lauda, viskab kolmest, vajadusel ka blokeerib ja lõpetab kiirrünnakuid. Kahjuks atleetlikkust kipub väheks jääma, aeg-ajalt kimpus ka vigastustega.

3) Danny Granger – mees, kes arvas alles mõned aastad tagasi, et ei lähe kunagi Heati. Never say never, Danny.

4) James Ennis – võtab loodetavasti Grangerilt kiiresti üle esimese vahetusmehe rolli. Domineeris eelmisel aastal Austraalia liigas ja valiti äärepealt ka sealse liiga MVP-ks.

5) Shannon Brown – endine Bugs Bunny-liku hüppevõimega pealtpanija-tagamängija, kes on tänaseks kaotanud olulisel määral enda kiirust ja jõudu.

Meeskonna koosseis:
PG: Super Mario Chalmers, Norris Cole, Shabazz Napier
SG: Dwyane Wade, Shannon Brown, Tyler Johnson (??)
SF: Luol Deng, Danny Granger, James Ennis
PF: Josh McRoberts, Udonis Haslem, Shawne Williams
C: Chris Bosh, Birdman, Justin Hamilton

Seis palgalimiidiga:

Boshile antud maksimaalne leping ja Wade'i uus leping viisid Heati üle kehtiva palgalimiidi 5 miljoni dollari võrra, kuid kuna Wade'i leping (15 miljonit tänavu, 16 miljonit järgmisel aastal) kehtib vaid kaks aastat, on Heat valmis 2016. aasta suvel uuesti meelitama endale NBA kõige säravamaid vabaagente. Üliandekaid noori Miamil lihtsalt pole ja üles ehitamine võtab aastaid aega.

Heati lepingud ongi koostatud ülejärgmist suve oodates, mil uus teleleping viib palgalimiidi ca 80 miljoni dollari peale. Bosh, Wade ja Birdman (5 miljonit hooaja kohta kuni 2016. aasta suveni) on praegu tõenäoliselt ülemakstud, kuid üldiselt ei saa Riley ka ülearu nuriseda.

Heat maksab kuni järgmise suveni amnestiaklausli kasutamise tõttu palgaraha ka Clevelandi jooksnud Mike "Mike" Millerile. Olulisi vabaagente Heat tänavusel hooajal ja ka järgmisel aastal arvatavasti ei palka, antakse pigem Boshile võimalus tunda end uuesti "alfakoerana".