Foto: AFP / Scanpix
Maailm
16. oktoober 2014, 10:32

EKSPERTIDE KARM NÄGEMUS: Putin on ettearvamatu, järgmiseks sihtmärgiks võivad olla Balti riigid (72)

Lääne ekspertide hinnangul pole Venemaalt lähtuv oht kuhugi kadunud ning Vladimir Putini järgmine samm võib-olla Baltimaades.

Väljaande New Yorker toimetaja David Remnick, Venemaa üks nimekamaid opositsionääre Garri Kasparov, endine USA rahandusministeeriumi ametnik Roger Altman ja kirjanik Masha Gessen olid teisipäeval asetleidnud julgeolekule pühendatud konverentsil seda meelt, et Putin võib üsna pea üritada suurendada Venemaa mõjuvõimu Balti riikides, edastas Business Insaider.

Gesseni sõnul on Balti riigid juba praegu suure surve all, kuid erinevalt Ukrainast on Balti riigid NATO liikmed. See ei pruugi aga Putinit takistada, kuigi oleks NATO-le paras väljakutse.

USA president Barack Obama andis aga oma Tallinna visiidi ajal Venemaale väga selge sõnumi: "ära isegi mõtle sellele", kuid kas sellest ikka piisab Baltimaade julgeolekuks?

Ekspertide hinnangul mitte, kuna nad olid üsna skeptilised selles suhtes, et vajadusel tõttavad USA ja Euroopa riigid Baltimaadele kiiresti appi.

See annaks aga Putinile suurepärase võimaluse alandada NATO-t ja näidata, et tegemist pole millegi muu, kui pelgalt sümboolse liiduga.

Garri Kasparovi hinnanul võib Venemaa kasutada Balti riikides samasugust taktikat kui Krimmis, kus aktiviseeritakse kohalik venemeelne kogukond. See võimaldaks Venemaal põhjendada oma taktikalisi operatsioone vajadusega reageerida naaberriigis toimuvale ning teeks NATO-le väga raskeks nimetamise selle invasiooniks.

David Remnick lisas, et Venemaal on pikk traditsioon keeruliste provokatsioonide läbiviimises ning see mis toimus Krimmis, oli tema hinnanguliselt läbiviidud briljantselt.

Kuigi Putini käitumine on täiesti ettearvamatu, olid kõik eksperdid ühel meelel selles, et Putini peamine eesmärk on võimul püsimine. Ja kui Baltimaade destabiliseerimine aitab sellele kaasa, siis ta võtab selle ette.

"Me räägime mehest, kellel pole plaani. Ta näeb vaid võimalust ja nii võib ta hommikul lihtsalt ärgata ja kasutada seda võimalust," rääkis Gessen.