ŠÕU: Miami Dolphinsi Cortland Finneganil pole mingit probleemi Wembley pühal murul tantsu lüüa. Foto: Reuters / Scanpix
NFL ameerika jalgpalli liiga
17. oktoober 2014, 07:00

Kas Euroopasse tikkuv NFL päästab Inglismaa jalgpalli kriisist? (4)

Inglismaa jalgpallikoondis ei suuda enam riigi rahvusstaadionile, 90 000 pealtvaatajat mahutavale Wembley’le täismaja publikut kohale tuua. Ilmselt mängib osaliselt tühjade tribüünide ees ka aasta pärast vutipühamut väisav Eesti koondis. Lahendus Inglismaa jalgpallimurele võib tulla Suure Lombi tagant!

Pühapäeval Eesti üle saadud 1:0 võit tähendab, et Inglismaa on EM-valiksarja alustanud kolme võiduga. Ometi põeb jalgpalli sünnimaa publikupõuda: koondise viimast kodumängu San Marinoga käis vaatamas 55 990, sõpruskohtumist Norraga 40 181 pealtvaatajat, mis on 2007 avatud Wembley negatiivne rekord.

Süüdi on kohaliku koondise sära vähenemine. Inglismaa võib juba praegu 2016 EM-finaalturniiril osalemises sisuliselt kindel olla, ent kui Prantsusmaalt ei tulda tagasi esikohaga, ollakse juba pool sajandit tiitlita. Lisaks ei ole Wayne Rooney David Beckhami masti staar. Ta ei tõmba fänne igast Inglismaa otsast Londonisse mänge vaatama.

Wembley ise on jalgpalli sünnimaa jaoks aga raske rist, mida tuleb kanda. Kui uue staadioni ehituse ajal mängis Inglismaa koondis näiteks Birminghamis, Manchesteris, Newcastle’is või Sunderlandis, kus staadionid väiksemad ja reeglina täis, siis nüüd ollakse lepinguga sunnitud aastani 2017 pidama kõik kodumängud Wembley’l.

Ka alates 2018. aastast nõuaks kodumängude Londonist eemale viimine rasket otsust – mille kirevase pärast Wembley üldse ehitati, kui seal keegi ei mängi.

Kus häda kõige suurem, seal abi kõige lähem? Mitte päris, sest lahendus brittide murele võib peituda Ameerikas. Sealset loperguse palliga mängitavat jalgpalli profiliigat NFL jälgib Inglismaal uuringute kohaselt üle 2,8 miljonit inimese.

NFL alustas 2007 Wembley’l mängude korraldamist. Esmalt üks mäng hooajal, tänavu aga juba kolm, mis kõik välja müüdud. NFLi põhihooaeg tähendab ühe klubi jaoks kaheksat kodumängu, lisaks kahte soojendus- ning hea õnne korral kuni kahte play-off-kohtumist. Kui inglased saaksid endale ühe NFLi meeskonna, oleks korraga lahendatud nii nende mured ringiliikuva koondisega kui ka Wembley täituvusega.

NFLi rahvusvahelise arengu eest hoolitseb britt Mark Waller, kellel on siht silme ees: hiljemalt aastaks 2021 peab nende liigas mängima Inglismaa klubi.

Kõige tõenäolisem "ohverklubi", kes Londonisse kolitakse, on praegune Jacksonville Jaguars, kes juba aastaid NFLi lõpus virelenud. Aastatel 2013-2016 mängib Jaguats Londonis ühe oma kaheksast kodumängust. Võimalik, et tulevikus kolitakse Suurbritanniasse jäädavalt.

Siiski pole London ainus raskustes klubi kosilane. "NFL kolib enne ühe oma meeskonna tagasi Los Angelesse, kui Londonisse. Lennuprobleemid oleksid liiga suured," sõnas Margus Hundi koduklubi Cincinnati Bengalsi tegemisi kajastav Fox Sportsi ajakirjanik Kevin Goheen.

Tõepoolest, USA idarannikul asetsevate meeskondade jaoks ei oleks suurt vahet, kas reisida läänerannikule Californiasse või Londoni. Ent klubide nagu San Francisco 49ers, Oakland Raiders või San Diego Chargersi jaoks võiks Londoni klubi tähendada vähemalt 12-tunnist lennuaega.

Legendaarse Denver Broncose (10 tundi lendamist) mängujuhi John Elway arvates ei tohiks aga reisimine olla mingi küsimus: "Me harjuksime ära. NFLi mängijad on aegade jooksul kõigega suurepäraselt hakkama saanud."

Järgmisena kohtuvad Wembley’l 26. oktoobril Atlanta Falcons ja Detroit Lions ning 9. novembril Jaguars ja Dallas Cowboys.