Rasmus Mägi.Foto: Reuters / Scanpix
Kergejõustik
17. oktoober 2014, 07:00

Internet huugab teismeliste tüdrukute vaimustuskiljetest EM-hõbeda võitnud tõkkejooksja aadressil

Rasmus Mägist on saanud Eesti teismeliste neidude silmarõõm (14)

Vähe sellest, et Rasmus Mägi parandas möödunud suvel 400 meetri tõkkejooksus kolm korda Eesti rekordit ja võitis Zürichi EMil hõbemedali, on temast saanud Maarjamaa teismeliste piigade unistus. Aasta(kümne)te eest imetleti samamoodi Erki Noolt ja Allar Levandit.

"Rasmus Mägi on nii hot!", "Kuidas see võimalik on? Rasmus Mägi tuleb kell 23.55 lennukilt maha ja ta näeb IKKA perfektne välja!", "Rasmus Mägi on nii kuum ja kena, wow!" kilkavad teismelised tüdrukud popis sotsiaalmeediakanalis Twitter. 22aastast Mägi võrreldakse Hollywoodi näitleja Ryan Goslinguga, Itaalia pesumodellide kui ka olümpiavõitja Erki Noolega. Kui väsitav selline tähelepanu on?

Iga inimese vaba valik

Mägi tunnistab, et sotsiaalmeedias toimuvaga väga kursis pole. "Kogu see info, mis internetis on, jõuab minuni väga harva. Mina tegelen oma asjaga edasi. Mingit elevust on sportlased alati tekitanud ning see juhtus ka siis, kui Twitterit polnud. Eks toona mõeldi samu mõtteid, kuid neid ei kirjutatud välja. Igal inimesel on vaba valik, mida ta öelda tahab," sõnab tõkkejooksja diplomaatiliselt ning lisab, et tähelepanu on tema silmis eelkõige kompliment sportlaskarjäärile.

1997. aastal Eesti seksikaimaks meheks valitud endine kümnevõistleja Erki Nool sõnab, et avalikkuse tähelepanu ei ole eesmärk omaette. "Eks ta on lainetega tähelepanu. Loogiline, et Rasmus Mägi on hea sportlane ning ta näeb tüdrukute jaoks hea välja – lõppkokkuvõttes see midagi halvemaks ei tee. Kenad meessportlased toovad õrnemat sugupoolt staadionile juurde, see laiendab publikuhuvi."

Kuna Noole karjääri ajal Twitterit, Facebooki ega muud sotsiaalmeediat veel polnud, saadeti nägusatele lemmikutele kingitusi ja kirjakesi tiguposti teel. "Aadressi asemel seisis ümbrikul: Erki Nool, Olympic Champion, Estonia," meenutas Nool 2013. aastal Õhtulehele oma postkastist leitud kirja ajast, kui veel aktiivselt sporti tegi.

Mägi lisab, et ka talle on pärast EM-hõbeda võitmist tulnud mõned autogrammisoovid. "Ümbrikke tuleb ikka, kuid ühtegi põrsast ega vasikat ma veel saanud pole," naerab ta.

Siniste silmade ja tumedate pikkade juustega südameid võlunud Calgary olümpiapronks Allar Levandi taolist tähelepanuvoolu ei mäleta. "Tõsi, olin ühes kuus 20-25 päeva Eestist ära ning kiivat füüsilist tähelepanu ei tunnetanud, kuid kirju tuli ikka palju. Mul on isegi mõned suured 10 cm paksused elulookirjeldused, kus inimene on teinud minu tegemistest täieliku ülevaate. Inimesed fännavad ning neile lähevad sportlaste tulemused korda."

Tänu sotsiaalmeediale lihtsam

Levandi sõnul käivad sport, kuulsus ja tulemus käsikäes. "Rasmus Mägi oli ju ka eelmisel aastal sama kena, aga nii popp ta ei olnud. Vaid ilus olemine ei päästa, tulemust on ka vaja. Kuid sport on tore asi – kui tavaliselt on sportlased noored ja ilusad, siis fännidel on neid kerge jälgida. Arvo Pärt on ka popp ja kuulus, kuid ma ei usu, et kogu Eesti noorsugu talle tormi jookseb," muigab endine kahevõistleja.

Noole arvates on sotsiaalmeedia tähelepanu n-ö traditsioonilisest lihtsamini seeditav. "Suurem võimalus tähelepanuks ning inimesed elavad meediaavarustes rohkem kaasa. Sellega on ka lihtsam toime tulla – lülitad arvuti välja ja oledki eemal!" ütleb olümpiavõitja.

Levandi arvates on sportlasel põhjust võimsa fänniarmee üle uhke olla. "Mul on pigem hea meel, kui olen suutnud midagi anda. Ning tähelepanu ei ole mind kuskilt otsast häirinud."