«Õhtuti on mul kindel roll tütrega – lugemine ja pesemine. Võib-olla ei ole seda palju, aga laps tunnetab, et olen olemas. Täiskasvanuna ei saa ta öelda, et isa polnudki.» Eesti parim kulturist Ott Kiivikas Foto: Erakogu
Spordivaria
18. oktoober 2014, 08:00

Ott Kiivikas – mees, kes saab edukalt hakkama kümnes ametis! (12)

Sageli kuuleme inimesi ohkamas, et kahe ameti ühendamine on keeruline, et mitte öelda võimatu. Kuid Eesti edukaimal kulturistil Ott Kiivikasel on sõna otseses mõttes kümme rauda korraga tules. Ta on elav kinnitus kõnekäänule: kes palju teeb, see palju jõuab.

Mullu MMil finaali ehk esikuuikusse jõudnud ja tänavu EMil hõbemedali võitnud Kiivikase põhitöö on Fitshop.ee juhtimine. Lisaks on ta Estonian fitnessi juhatuse liige, EOK täitevkomitee liige ning sportlaskomitee president, Eesti kulturismi ja fitnessi liidu asepresident, sama alaliidu juhendajate koolitaja, treener ja oma korteriühistu juhatuse liige.

Ent see pole veel kõik! Kiivikas on olnud seotud mitme TV-projektiga, neist tuntumatena võib välja tuua "Sinu küljes kinni" ja "Nokitsejate võiduajamine". "Üks saatejuhtimise projekt on praegugi õhus," poetab Kiivikas, kes on kuulunud ka mitmesse žüriisse.

Saavutuse vajadus istub tugevalt sees

Ometi pole seegi kõik! Kiivikas koostab portaalis fitness.ee toitumis- ja treeningukavasid, pealekauba esineb ta loengusarjaga "Tervislik eluviis".

"Iga nädal potsatab mu arvuti meili postkasti mõni tellimus, mis on seotud koolitamise, treeningu või toitumisega," lausub Kiivikas. "Pean nii tavalistele inimestele kui ka firmadele loenguid, kuidas tervislikult süüa ja puhata. Varem oli mul küllalt sageli šõuesinemisi, aga nüüd olen need suunanud noorematele kolleegidele."

Paljud on Kiivikaselt uurinud, kuidas ta jõuab nii laiahaardeliselt tegutseda. "Ma ei panusta ühelegi asjale liialt," kõlab aus vastus. "Kui millelegi kulub liiga palju aega, siis tuleb plaane korrigeerida, vastasel juhul kipub mõni teine ettevõtmine kannatama. Vahel esitan endale küsimuse: miks seda kõike nii palju vaja on? Samas olen tähele pannud, et saavutuse vajadus istub mul sees!"

Kiivikasel on ukrainlannast abikaasa Nataljaga seitsme­aastane tütar Emilia ja eelmisest kooselust 12aastane tütar Christin Amani. "Õhtuti on mul kindel roll tütrega – lugemine ja pesemine," sõnab ta. "Võib-olla ei ole seda palju, aga laps tunnetab, et olen olemas. Täiskasvanuna ei saa ta öelda, et isa polnudki."

Samas kiidab Kiivikas oma ema, kelle abita oleks raske nimetatud ametites särada. "Olen emale väga tänulik, et ta kantseldab meie tütart. Eriti siis, kui Nataljaga Eestist ära oleme. Ema elab meie juures. Öeldakse, et ämm ja minia ühe katuse alla ei mahu. Meil sellist teemat pole. Esineb küll eriarvamusi, kuid riide ei ole olnud."

Edasipüüdlikkus on Kiivikast aidanud spordis ja teisteski valdkondades. "Olen õnnelik, et mul on õnnestunud tippsporti teha, aga ma ei ole kellelegi võlgu," arutleb ta. "Jah, mul on olnud head toetajad, kuid üksnes tänu neile poleks ikka lemmikalaga tegelnud."

Sihikul EMi kuld ning MMi medal

Kiivikasel on kõrvalt valus vaadata, kuidas paljud Eesti tippsportlased on sunnitud rahapuudusel karjääri lõpetama. "Ja kui nad kõrvale astuvad, ei oska mõni mees midagi teha," viitab ta teisele probleemile.

Muude kohustuste kõrvalt näpistab Kiivikas harjutamiseks päevas ligi kolm tundi, eelmisel nädalal oli tal seitse treeningut. "Kulturism on selles mõttes hea ala, et seda on võimalik teha pärast tööd," nendib ta rahulolevalt.

Muide, Kiivikas pole võistlushooaegu vahele jätnud. Täna astub ta Tallinnas Salme kultuurikeskuses lavale, sihiks 16. absoluutne Eesti meistri tiitel. See on tema karjääri 113. võistlus! "Ma ei tea ühtegi teist kulturisti, kes oleks 21 aastat järjest laval olnud," lausub atleet.

Ometi innustab saavutusnälg 37aastast Kiivikast jätkama. "Mul on kolm EMi hõbemedalit, puuduv kuld tiivustab veel rohkem pingutama," räägib ta. "Ja miks mitte võtta sihikule MMi medal – olen üksteist korda olnud esikümnes."

Ott Kiivikas

Sündinud: 10.11.1977 Viljandis.

Saavutusi kulturismis: EMil võitnud kolm hõbemedalit, MMil on kaks korda jõudnud finaali ehk kuue parema hulka. Võitnud medaleid maailmamängudel. 15kordne Eesti absoluutne meister.

Perekond: abielus fitnessi maailmameistri Natalja Nazarenko-Kiivikasega, neil on tütar Emilia. Otil on varasemast kooselust tütar Christin Amani.