Flora ja Levadia tänane duell on sõna otseses mõttes kulla hinnaga. Pildil (vasakult) Ilja Antonov, Albert Prosa ja Toni Tipuric. Foto: Teet Malsroos
Jalgpall
18. oktoober 2014, 09:00

Tänane duell Flora – Levadia on vutihooaja sisuline finaal (1)

Täna kell 16 Lillekülas algav duell üheksakordse Eesti meistri Tallinna Flora ja kaheksakordse tšempioni Tallinna Levadia vahel on tänavuse tiitli seisukohast ülioluline. Flora vajab võitu, Levadiale passiks ka viik.

Eesti U21 koondise peatreener Martin Reim ning meistriliigas viiendat kohta hoidva Tallinna Infoneti juhendaja Aleksandr Puštov nõustuvad, et tegu on hooaja sisulise finaaliga. "Üle pikkade aastate toimub hooaja lõpus selline kihvt mäng, finaali hõnguga," sõnab Reim. "Hooaja finaal," määratleb kohtumise Puštov.

Flora ja Levadia senised kolm duelli tänavuses meistriliigas on kõik lõppenud viigiga. Hooaja-eelse superkarikafinaali Flora küll võitis, aga meistriliigas saadi Levadiast viimati jagu 2011. aasta septembris.

Täna on Floral aga võitu vaja. Ilmtingimata. Hetkel jäädakse tabelis Levadiast kahe punktiga maha ning kolme viimase vooru kalender on Floral keerulisem. Kumb kahest kangest (Levadiale kuue punktiga kaotav Nõmme Kalju on sisuliselt mängust väljas) enne lõpusirget juhtkohal, ei pea lootma teiste teenetele, vaid saab loota iseendale – võida kolm mängu ja oledki meister. Levadia oleks selles seisus ka siis, kui tänane mäng jääb viiki.

Reim: vaevalt Flora hurraaga peale lendab

Reim möönab, et Flora vajab võitu, aga ei usu, et kohe avavilest rajult selle järele tormatakse. "Teades Norbertit (Flora peatreener Norbert Hurt – toim), siis vaevalt tema meeskond suure hurraaga peale lendab. Pakun, et mängu algus on üpris luurav. Palju sõltub ka füüsilisest konditsioonist – kas treenerite tunde kohaselt jagub nende meeskondades jõudu minna vastast suruma?" arutleb Reim.

Puštov märgib, et erinevalt Florast saab Levadia lubada endale viigi peale mängimist. "Võidab see, kes nende 90 minuti jooksul oma asjad paremini ära teeb. Kui Levadia võidab, on tiitel nende jagu. Viigi puhul on kõik siiski lahtine. Tõsi, Florat ootab viimases voorus võõrsil-mäng Sillamäega, aga samas ootab Levadiat väga raske mäng Infonetiga," muheleb Puštov, sellesama Infoneti juhendaja.

Käimasoleva hooaja senises seitsmes mängus liidertrio ülejäänud liikmete, Levadia ja Kalju vastu on Flora suutnud lüüa vaid neli väravat (võrdluseks: Levadia sama näitaja on seitse).

Reimi hinnangul on resultatiivsus suurtes mängudes Flora jaoks probleem. "Jah, Flora mängupilt on palju parem, kui nad suudavad haarata initsiatiivi. Aga ei piisa, kui palli enda poole peal või keskväljal liigutada. Vaja on ründes väravavõimalusi tekitada."

Kahe nädala eest peetud mängus Kaljuga platsi äärest eemaldatud Levadia peatreener Marko Kristal kannab juhendamiskeeldu ja peab tänast kohtumist vaatama tribüünilt.

Flora – Levadia

avavile täna kell 16 Lillekülas, otseülekanne ETV-s.

Levadial 75, Floral 73 punkti, pärast tänast jääb mõlemal pidada kolm mängu.

Eesti meister pääseb Meistrite liiga eelringi, millega kaasneb vähemalt 350 000 euro suurune auhinnaraha, hõbe ja pronks osalevad Euroopa liigas, kus minimaalne auhinnaraha 120 000 eurot.